• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Binali Yıldırım: BTK demiryolu projesi terörden etkilemeyecek

Binali Yıldırım: BTK demiryolu projesi terörden etkilemeyecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Bakü- Tiflis- Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin Türkiye'deki terör olaylarından etkilenmeyeceğini...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Bakü- Tiflis- Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin Türkiye'deki terör olaylarından etkilenmeyeceğini söyledi. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yapılan BTK Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konseyi Toplantısı'na katılan Yıldırım, düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. "Türkiye'nin doğu bölgesinde yaşanan terör olaylarının BTK projesine olumsuz etkisi olacak mı ?" şeklindeki soruyu cevaplandıran Yıldırım, terörün bölgedeki ülkelerin ortak sorunu olduğunu ve projenin yaşanan olaylardan etkilenmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Gürcistan'ı Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dmitri Kumsishvili, Azerbaycan'ı ise Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov'un temsil ettiği toplantının gündeminde; projenin inşası konusunda mevcut durum ve üç ülkenin yük taşımacılığı, lojistik konularında entegrasyonu gibi meseleler yer aldı.

Toplantı çerçevesinde projenin hayata geçirilmesi sonrasında yaşanması muhtemel bölgesel gelişmelerle ilgili izlenecek yol haritası niteliğindeki ortak deklarasyon bakanlar tarafından imzalandı. Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında bakanlar gazetecilerin sorularını cevapladı.

MEMMEDOV: "BTK'DA MALİYETLER SÜREKLİ ARTIYOR"

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Memmedov, basın toplantısında BTK demiryolu projesinin maliyetinin global mali krizlerden dolayı sürekli arttığını söyledi. Memmedov söz konusu projenin başlangıç maliyetinin 200 milyon dolar olarak hesaplandığını, ancak projenin ikinci aşamasına geçildiğinde söz konusu rakamın 575 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Bu yıl ise yaşanan global mali kriz dolayısıyla BTK demiryolu projesinin maliyetinin 775 milyon dolar olarak revize edildiğini sözlerine ekledi. Memmedov yıl sonuna kadar BTK için harcanması öngörülen bütçenin 150 ila 200 milyon dolar arasında olacağını, dünyadaki global krizin seyrine göre söz konusu bütçenin değişebileceğini söyledi.

Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dmitri Kumsishvili de yaptığı konuşmada söz konusu proje ile ilgili ülke olarak inşa programına sadık kaldıklarını ve bu yılın sonuna kadar bütün çalışmaların sona ereceğini bildirdi.

Demir İpekyolu olarak da adlandırılan BTK, Azerbaycan'ın başkenti Bakü, Gürcistan'ın başkenti Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars'a ulaşacak. Söz konusu proje hayata geçirildiğinde Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demiryoluna kaydırılması planlanıyor. BTK üzerinden orta vadede yıllık 3 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. 2034 yılına gelindiğinde ise 16 milyon 500 bin ton yük ile 1 milyon 500 bin yolcu taşınması amaçlanıyor. Demiryolunun tamamı 826 kilometre olup, hattın 76 kilometresi Türkiye'den, 259 kilometresi Gürcistan'dan, 503 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçecek.

Binali Yıldırım: BTK demiryolu projesi terörden etkilemeyecek

Binali Yıldırım: BTK demiryolu projesi terörden etkilemeyecek

Binali Yıldırım: BTK demiryolu projesi terörden etkilemeyecek

Binali Yıldırım: BTK demiryolu projesi terörden etkilemeyecek

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim