• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Bin bir hatim cuma günü başlıyor

Bin bir hatim cuma günü başlıyor
Erzurum'da asırlardır devam eden "Bin bir hatim" programı 18 Aralık Cuma günü başlayacak ve 15 Ocak günü sona erecek.

Erzurum'da asırlardır devam eden "Bin bir hatim" programı 18 Aralık Cuma günü başlayacak ve 15 Ocak günü sona erecek.

Bin bir hatimlerin bu yıl 483'üncüsü okunacak. Program, Erzurum'un üç merkez ilçesindeki 38 camide gerçekleştirilecek. Hatim okunacak camiler ve ilçeler şöyle:

Yakutiye ilçesi: Kadana Camii, Çırçır Camii, Şerefiye Camii, İlhamiye Camii, Kardeşler Camii, Dervişağa Camii, Yukarı Mumcu Camii, Dere Mahalle Camii, Hilalkent Camii, Veysel Karani Camii, Dumlu Merkez Camii, Ayazpaş Camii, Nişancı Camii, Cennetzade Camii.

Palandöken ilçesi: Abuşoğlu Camii, Babadereli Ahmet Efendi Camii, Hapipbaba Camii, Cemaliye Camii, Ebu İshak Camii, Güneş Camii, Hacı Ahmet Baba Camii, Hacı Salih Efendi Camii, Hacı Osman Efendi Camii, Hz. Osman Camii, Hacı Selim Efendi Camii, Palandöken Camii, Saime Hatun Camii, Selimiye Camii, Solakzade Camii, Suat Aslan Camii, Toki Camii, Yıldız Camii, Köşk Camii, Ramiz Efendi Camii.

Aziziye ilçesi: Merkez Çarşı Camii, Hz. Ebubekir Camii, Dadaşkent Merkez Camii.

Hatimlerin duası ise Ulu Camii'nde 15 Ocak Cuma günü erkeklere, 16 Ocak Cumartesi günü saat 09.00'da kadınlara yapılacak. Geçen yıl yurtiçi ve yurt dışında 28 bin 477 hatim okunmuştu. Ayrıca okunan 272 tefsirin de duası yapılmıştı. Bu yıl okunacak hatim sayısının 30 bine ulaşması bekleniyor.

BİN BİR HATİM GELENEĞİ

Bin bir hatim geleneği, İbrahim Hakkı Konyalı'nın "Abideleri ve kitabeleri ile Erzurum Tarihi" isimli eserine göre 1500'lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatılmıştır. Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ın Osmanlı padişahı olduğu yıllara denk gelmektedir. Bu dönem Osmanlı Devleti'nin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda ilim, sanat ve edebiyat alanında büyük gelişmeler olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır.

Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, âlim, fazıl, zahid bir mübarek zat olup o devrin büyük zenginlerindendir. Duzcu (Tuzcu) köyünde mutasarrıflık yapan Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah-u Teâlâ bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur." diyerek sahibi bulunduğu 8 köyden 4'ünün gelirini tamamen (meşayih ve ulemadan olan evlatları nezaretinde) Erzurum'da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği "Bin bir hatimler'e vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum'da sürekli okutularak, Birinci Cihan Harbi yıllarına kadar devam etmiştir.

O yıllarda meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan bin bir hatimler, bir süre sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve o zamanın Erzurum milletvekillerinden Mühirzade Asım Efendi ile Zihni Bey'ler tarafından yeniden okutulmasını temin için Mustafa Kemal Paşa'dan izin alınarak devam etmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

Pir Ali Baba'nın mezarı Erzurum Palandöken ilçesine bağlı Tepeköy Mahallesi ile Tuzcu Mahallesi arasında Erzurum Ovası'na nazır kendi adını taşıyan Pir Ali Baba Tepesi üzerinde bulunmaktadır.

Bin bir hatim cuma günü başlıyor

Bin bir hatim cuma günü başlıyor

Bin bir hatim cuma günü başlıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim