• BIST 9548.09
  • Altın 2490.659
  • Dolar 32.4832
  • Euro 34.4281
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık: “Savunma Sanayimizde Yerlilik Oranı Yüzde 65’e Çıktı”

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık: “Savunma Sanayimizde Yerlilik Oranı Yüzde 65’e Çıktı”
YOZGAT (İHA) – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, savunma sanayide yerli oranının yüzde 65'e çıktığını, Türkiye'nin artık kendi tankını,...

YOZGAT (İHA) – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, savunma sanayide yerli oranının yüzde 65'e çıktığını, Türkiye'nin artık kendi tankını, kendi uydusunu ürettiğini belirterek, "Uydularımız, 2,5 günde bir Kandilden geçiyor. Şimdi, yeni hedefimiz bırakın 2,5 günü 6 saatte Kandil'in üzerinden geçecek uyduyu yapmak 2018'de bitirmiş olacağız" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte Yozgat'ta sanayici ve iş adamları ile Grand Ser Otel'de bir araya geldi. Bakan Işık, Türkiye'nin yeni bir sıçrama yapmak zorunda olduğunu, 36 milyar dolarlık ihracatı 158 milyar dolara kadar çıkardıklarını belirterek, "Ama 145 milyar dolar, 158 milyar doların da Türkiye için yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. 2023 hedefimiz 500 milyar dolardır. Biz 233 milyar dolardan almıştık gayri safi yurt içi hasılayı, 822 milyar dolara kadar çıkardık. Türkiye gibi bir ülke için 822 milyar dolar yeterli değil. Hedefimiz 2 trilyon dolar. Kişi başına milli gelir 3 bin 300 dolardan 10 bin 500 -11 bin dolar seviyesine çıkardık. Türkiye gibi bir ülke için bu rakamlar kesinlikle yeterli rakamlar değil, hedefimiz 25 bin dolarlar. Türkiye bunu başarmak zorunda, bunu başarmanın artık, sürümden kazanarak elde edilemeyeceğini biliyoruz" dedi.

"BİR KİLOGRAMLIK TABLETE 4 BİN 400 GRAM ÜRÜN İHRAÇ ETMENİZ GEREKİYOR"

Türkiye'nin kilogram ihracat fiyatının 1.7 dolar olduğunu ifade eden Bakan Işık, "Çok daha fazla mal sattığımız halde eğer kilogram ihracat fiyatımızı 1.7 dolarda tutarsak bunun bizim hedeflerimize bizi ulaştıramayacağımızı bilmek durumundayız. Türkiye'nin bu noktada çıkış yolu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak "3Y" olarak formüle ettiğimiz formüldedir. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretimdir. Türkiye ölçek bazında ne üretebiliyorsa yerli üretmelidir. Özellikle Türkiye'de üretme imkanımız olduğu halde ithal ettiğimiz ürünlerin yerli üretime ciddi destekler veriyoruz. Ama ikinci başlığımız yenilikçi üretim. Artık Türkiye pahada ağır, yükte hafif ürünler üretmek zorundadır. Yani Türkiye kilogram fiyatını 3 doların üzerine çıkarmalıdır. Bir telefon şirketinin sadece ihracatı Türkiye'nin toplam ihracatından fazla. Bir otomobil firmasının ihracatı Türkiye'nin toplam ihracatından fazla. Bir kilogram tablet üreten firma için Türkiye'nin 4 bin 400 gram ürün ihraç etmesi gerekiyor. Bu artık Türkiye'nin daha fazla ayın ürünleri üreterek yoluna devam ederek, elde edeceği bir yolun olmadığını gösteriyor. Biz katma değeri daha yüksek ürün üretmek durumundayız. Biz üretimimizi nitelikli ve sürdürüle bilir hale getirmek durumundayız. Bunun icraatı çok zor. Eğer siz daha fazla katma değeri olan ürün üretmek istiyorsanız. Bir tek yolumuz var mecburu istikamet ARGE inovasyon. Kendi ürününüzü daha nitelikli hale getirmezseniz katma değerinizi yükselt emiyorsunuz. Aynı gömleği Türk markasıyla 26 dolara satıyorsunuz. Aynı gömleği İtalyan markasıyla sattığınızda 98 dolara satıyorsunuz. Aradaki fark ne. Aradaki fark birincisi marka, ikincisi tasarım. Kalite aynı kalite, çok firma da Türkiye'de üretiyor, kesimi dikimi hepsi Türkiye'de sadece amblemi bazen burada bazen orada koyuyor. 26 dolar nere 98 dolar nere" diye konuştu.

"YERLİ UYDULARIMIZ 2,5 GÜNDE BİR KANDİLDEN GEÇİYOR, 2018'DE 6 SAATTE BİR GEÇECEK"

2002 Türkiye'sinde kendi piyade tüfeğini dahi başkasının lisansıyla, her bir üretilen tüfek için başka ülkeye lisans bedeli ödeyen bir ülke konumunda olduğunu hatırlatan Bakan Işık, "Kendi piyade tüfeğimizi bile kendimiz yapamıyorduk. Aldığımız, kullandığımız tüm silahlar ithal. Yerlilik oranımız yüzde 24, kalite yerde sürünüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman başbakan olarak verdiği ilk talimatlardan biri resmi komisyonları tamamen kaldırmak oldu. Bugün geldiğimiz noktada savunma sanayide yerlilik oranı yüzde 65'e çıkardık. Artık dünyanın en gelişmiş, gece görüş dürbünlü, termal kameralı piyade tüfeğini Türkiye kendi üretebiliyor. Türkiye kendi topunu üretebiliyor, kendi tankını, kendi helikopterini, insansız hava aracını üretebiliyor. Artık Türkiye kendi uydusunu üretiyor. Terörle mücadelede 23 Temmuz'da başlayan operasyonda, Türkiye Kandil'i yerle bir etti. Ama rastgele bomba atmadı. Milimetrik hedeflerle yaptı. Terör örgütünün kandilde barınma imkanı kalmadı. Nasıl başardınız derseniz. Kendi geliştirdiğimiz uydumuz 2,5 günde bir kandilin üzerinden geçti. Her 2,5 günde orda bir çukur mu kazıldı, bir tümsek mi var, bir duvar mı örüldü bunu tespit etti. Onların Türkiye Cumhuriyetinin haberinin olmasının mümkün değil dediği cephanelik üzerine yeşillik yapmışlar, ağaç dikmişler o cephaneliği vurdu. Niye yapılırken, 2,5 günde üzerinden geçiyorduk. Şimdi, yeni hedefimiz bırakın 2,5 günü 6 saatte Kandil'in üzerinden geçecek uyduyu yapmak 2018'de bitirmiş olacağız. Bu kadar bu sektöre savunma sanayinin Türkiye'nin yatırım yapmasının bedelini bugünlerde çok daha net olarak ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

"YERLİ OTOMOBİLDE 2020'DE SERİ ÜRETİME GEÇECEĞİZ"

Yerli otomobilde Türkiye'nin bu defa da treni kaçırmasını istemediklerini belirten Bakan Işık, "Biz Türkiye'nin otomotiv teknolojilerinde üreten, geliştiren ve ihraç eden bir ülke olsun. Sağlam altyapımız var. Son derece iyi bir batarya teknolojimiz var, elektrik motoru teknolojimiz var. Sensör teknolojimiz var, bunları biraya getirip birleştirmek ve bunları ticarileştirmek de bizim görevimiz. Yerli otomobil son derece önemli bir projedir. Her şeyi sıfırdan yapacaktı. Bu bizim için 5 yıl, 1 milyar dolara yakın bir masraf. Ama baktık, şuanda üretimi olmayan, modelleri var onların fikri mülkiyet hakkını satın aldık. Şimdi onlara kendi teknolojilerimizi yüklüyoruz, Bu konuda dünya ile de işbirliği yapıyoruz. İnşallah 2018 yılının Haziran'ı gibi otomobilimizin tanıtımını yapmayı hedefliyoruz. 2020'den önce de seri üretimi hedefliyoruz. İnşallah bu defa Türkiye yapacak. Elbette rahatsız olanlar var, elbette Türkiye'nin bu noktada gelişmesini istemeyenler var. Çünkü bu alan Türkiye'nin hızlı gelişeceği bir alan. Artık mesafeleri kapatmak bazen çok zor, bazen de çok kolay. Bu alan Türkiye'nin mesafeyi çok kolay kapatabileceği bir alan. Onun için otomobili inşallah hayata geçireceğiz. Bu noktada sizlerin en azından manevi desteğini arkamızda, yanımızda görmek istiyoruz. Kamuoyundan çok büyük destek var. Bizde bir haya kırıklığı olmasın diye çok dikkatli çalışıyoruz, kılı kırk yaran titizlikle çalışıyoruz. Şuana kadar planladığımız şekilde çalışmalar sürüyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Işık, iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık: “Savunma Sanayimizde Yerlilik Oranı Yüzde 65’e Çıktı”

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık: “Savunma Sanayimizde Yerlilik Oranı Yüzde 65’e Çıktı”

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık: “Savunma Sanayimizde Yerlilik Oranı Yüzde 65’e Çıktı”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim