• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C

Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlandı

Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlandı
Bilecik'te "Ahilik Haftası" kutlamaları münasebetiyle Bilecik Belediyesi Kültür Sitesi'nde düzenlenen programda geleneksel Şet Kuşatma canlandırması alkışları...

Bilecik'te "Ahilik Haftası" kutlamaları münasebetiyle Bilecik Belediyesi Kültür Sitesi'nde düzenlenen programda geleneksel Şet Kuşatma canlandırması alkışları topladı.

"Ahilik Haftası" kutlamaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Programa, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik İl Emniyet Müdürü Vekili Hicri Görgülü, Bilecik Başsavcısı Bekir Şahiner, Bilecik İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun, Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda esnaf katıldı.

"AHİ KELİMESİ ARAPÇA KARDEŞİM ANLAMINA GELİYOR"

'Ahi" kelimesi Arapça kardeşim anlamına geldiğini belirten Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta,"Ahi olmak için ilk şart sanatkar veya meslek sahibi olmak zorundadır. Ahi olmak için zorunlu sayılan ahlaklı, faziletli kısaca eline, diline ve beline sahip olmayı gerektirir. Ahilik, 13 ve 14'üncü yüzyıllarda yaşayan halkın sanat meslek alanında gelişmesin sağlayan onların ahlaki yönden geliştiren çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alan düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik belli kurallara bağlı olarak faaliyet gösteren ve esnaf sanatkarlar birliğini ifade etmektedir. Osmanlı devletinde ahilerin rolü büyüktür" dedi.

"HALKIMIZDA AHİLİK HAFTASI NİMETLERİNDEN FAYDALANSIN"

Güzel bir geleneği devam ettirmek üzere bir araya geldiklerini belirten Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Ahilik, özü itibari ile kardeşlik teşkilatı demektir. Bu toplumumuzda yerleşik düzeni, çarşı kültürünü getirmiş olduğu bir düzen ve nizam anlayışı. Ahilik anlayışı geleneklerimizde, tarihimizde İslamın doğruluk hak anlayışı ile birlikte bütünleştiğinde gerçekten tam bir otokontrol ve şehirlerin düzenin sağlayan vazgeçilmez bir unsur olmuş. Ahilik sistemimiz yüzyıllar boyunca Osmanlı ulu çınarının dimdik ayakta durmasını sağlayan en önemli sistemlerinden birisi olmuştur. Bizler ki Bilecik'te ahilik manevi kurucularından birisi olan Şeyh Edebali hazretlerinin meftun olduğu bu güzel topraklarda bu hasretleri çok daha iyi yaşamalı, yaşatmalı ve geleceğe aktarma noktasında her zaman olduğu gibi büyük çaba harcamalıyız. Gerçekten sadece bunları sözde değil, davranışlarımızla da halkımızla olan ilişkilerimizle de özellikle esnaf kardeşlerimiz noktasında bu anlayışa hakim olan ticaret anlayışında ahilik sisteminde doğruluğu, dürüstlüğü, hakkı, adaleti esas gören sistemde aslında belediye çavuşlarına zabıtasına ihtiyaç yok. Ahilik kültürü aynı zamanda birlik ve beraberlik kültürü. Gelecek yıl Ahilik Haftası geldiğinde, şehrimizde de ucuzluk haftası yapalım ve indirim haftası yapalım. Halkımızda Ahilik Haftası nimetlerinden faydalansın. Ben de huzurlu ve güvenli bir vatan için Van'da şehit düşen güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

"AHİLİK MÜESSESESİNİN TEK BİR AMACI VAR O DA HELAL KAZANÇ"

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Van'da kendileri için şehit olan 6 asker ve operasyonlarda şehit düşen güvenlik görevlilerini saygı ve minnetle andığını ifade ederek, "Dünyada esnaf teşkilatları bugünün gelişmiş ülkelerinde 18'inci yüzyıldan itibaren teşkilatlanmaya başlamışlar. Ama bizim gibi Selçuklunun varisi Osmanlının torunu Cumhuriyet çocukları olan bizler kadim medeniyetimiz de bu iş 12 ve 13'üncü yüzyıllarda başlamıştır. Ahilik müessesesinin tek bir amacı var o da helal kazanç. Kendi üyelerine helal kazancı öğretmek. Yani yaptığı işi en iyi şekilde yapıp buradan para kazanıp ailesine helal lokma götüren. Bu amacı edinmiş ahi teşkilatı. Daha sonra ki dönemlerde bunu unuttuğumuz olmuş ama dünyanın sanayi devriminde de ahilik teşkilatına içine tüccarımızı, esnafımızı eklemek gerekiyor" dedi.

"AHİLİK TEŞKİLATI OSMANLININ KURULUŞUNDA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMIŞ"

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise konuşmasında, bu teşkilat kendilerine Selçukludan, Osmanlıdan kalan teşkilat olduğunu söyledi. Günümüz dünyasında sivil toplum kuruluşları günlerini yeni fark ettiğini söyleyen Nayir, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizler bundan bin yıl önce toplum teşkilatı olan ahilik gibi birçok teşkilatı kurmuş en güzel örnekleri vermişiz. Ahilik teşkilatı Osmanlının kuruluşunda önemli bir rol oynamış. Yalnızca kuruluşunda değil o sistemin işlemesinde toplumsal dengelerin sağlanmasında da önemli rol oynamıştır. Olması gereken yapılması gereken her hareketlere öncü ve yardımcı olmuştur. Ahilik teşkilatı bir ahlak teşkilatı. Sermayeye, malın değerine ve işçinin alın terine de saygı duyar. Bu haftalar önemli çünkü tarihimizden getirdiğimiz değer yalnızca dolapta saklanması ve arşivlenmesi gereken değerler değil. Günümüzde de uygulamamız gereken gelecek nesillere aktarmamız gereken değerlerdir. Bu haftalar dolayısıyla esnafımızı bir araya getirip onlarla bunu paylaşmak eski ilkeleri ve prensipleri bugün de canlı tutmak için gayret sarf ediyoruz. Yeni nesillerin de bundan ifade etmesini sağlıyoruz. Ahilik teşkilatı bir birlik teşkilatıdır. Bugünde ülkemizin birlik ve beraberliği için gayret gösteren güvenlik güçlerimizi anmamak mümkün değil. Bizde ülkemizin birlik ve beraberliği için şehit düşen güvenlik görevlilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum."

Konuşmaların ardından Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından "Şet Kuşatma" töreni gerçekleştirildi. Törenin ardından İl Kutlama Komitesi tarafından, toplumsal ve ticari ilişkilerde güvenirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, cömert, güler yüzlü olma ve Bilecik Tüketici İl Hakem Heyetine her hangi bir başvurusunun olmamasından ötürü Bilecik'in Ahisi seçilen Ahmet Sert'e çeşitli hediyelerini Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir tarafından verildi. Etkinlik, pilav ikramıyla son buldu.

Öte yandan "Ahilik Haftası" etkinliklerin hafta boyunca çeşitli etkinlikler ile devam edeceği öğrenildi.

Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlandı

Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlandı

Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlandı

Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlandı

Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim