• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

BİFO yeni sezona hazır

BİFO yeni sezona hazır
Yenilikleri, yıldız solistleri ve zengin programıyla her yıl İstanbul’un klasik müzik dünyasına taze bir nefes veren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 2015–2016 sezonu için dopdolu bir program hazırladı.


Prömiyerler, yıldız solistler, 11 günlük tematik festivali ve Borusan Müzik Evi’ne uzanan yeni müzik konserleriyle BİFO’nun bu sezonu çok hareketli geçecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) 2015–2016 sezonu, daha önce görülmemiş bir besteci çeşitliğiyle dikkat çekiyor. Jean Sibelius’un 150. doğum yıldönümü nedeni ile ünlü besteciye bir saygı duruşunda bulunan BİFO, yaşayan en önemli bestecilerinden Philip Glass’ın yeni piyano konçertosunun Türkiye prömiyerini yapacak. 

BİFO’nun yeni sezonunda piyano enstrüman olarak baş köşede yerini alacak. Ayrıca birçok konserde perküsyon da merkezde ağırlığını hissettirecek. Orkestra “Batı Yakasının Hikâyesi” adlı Amerikan temalı festivalle Amerikalı bestecileri müzikseverlerle buluşturuyor. Festival kapsamında Borusan Müzik Evi’nde gerçekleşecek konserlerde orkestra çağdaş bestecilere odaklanacak. 

Bu sezon da klasik müzik dünyasının yıldızlarını İstanbullularla buluşturacak olan BİFO, 2016 Şubat’ında gerçekleştireceği turnede Avrupa’nın önemli kentlerinde konserler verecek, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan müzik ve kültür köprüsü olacak. 

Sezon Sarah Chang’le başlıyor

Ünlü Finlandiyalı besteci Jean Sibelius’un 150. doğum yılı nedeniyle BİFO özel bir Sibelius programı hazırladı. Günümüzün en iyi keman virtüözlerinden biri olan ve dâhi çocuktan olağanüstü bir olgun sanatçıya dönüşen Sarah Chang, BİFO ile sezona unutulmaz bir başlangıç yapacak.

BİFO’nun sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetimindeki ve tamamı Sibelius’un yapıtlarından oluşan konserde Chang, bestecinin keman repertuvarının en zorlu yapıtlarından biri olan Keman Konçertosu’nu seslendirecek. Konçertonun gerek kaydı, gerekse canlı performanslarında Chang büyük övgü toplamıştı.

Labèque’lerle bir Philip Glass Prömiyeri

Sezonun en heyecan verici etkinliklerinden birinde, İstanbullu müzikseverlerin yakından tanıdığı Katia ve Marielle Labèque piyano ikilisi, Gürer Aykal yönetimindeki BİFO ile bir araya gelerek yaşayan en önemli bestecilerden Philip Glass’ın yeni yazdığı İki Piyano için Konçerto’sunun Türkiye prömiyerini gerçekleştirecekler.

Los Angeles Filarmoni Orkestrası, Orchestre de Paris, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Göteborg Senfoni Orkestrası, İspanya Ulusal Orkestrası’nın ortak siparişi olan bu yapıtın dünya prömiyerini Los Angeles Filarmoni Orkestrası yapacak.

Borusan Müzikevi’nde Batı Yakasının Hikâyesi: Amerika’ya bir müzik yolculuğu

BİFO’nun her yıl Aralık ayında gerçekleştirdiği tematik festival bu yıl “Batı Yakasının Hikâyesi” adıyla Amerikan müziğine odaklanıyor. 12–23 Aralık tarihleri arasına yayılan sekiz konserden oluşan etkinlik, Amerikalı efsane şef ve besteci Leonard Bernstein’ın kızı Jamie Bernstein’ın piyano eşliğinde anlatıcı olarak yer aldığı “Leonard Bernstein: Anniversaries” adlı etkinlikle Borusan Müzik Evi’nde başlayacak.

Gershwin, Bernstein, Copland, Adams gibi Amerikalı besteciler veya Amerika temalı yapıtlar yazmış olan bestecilerin yanı sıra 20. yüzyılda müziğe yön veren Amerikalı sanatçıların yapıtları Güher & Süher Pekinel, Evelyn Glennie, Nicolas Alstaedt, Kit Armstrong gibi yıldız solistler ve Bang On A Can All-Stars, Hezarfen Ensemble ve sa.ne.na gibi topluluklar tarafından seslendirilecek.

“Batı Yakasının Hikâyesi” kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler, 2010 yılından bu yana İstanbul’un müzik yaşamında alternatif sesleri duyurmaya devam eden Borusan Müzik Evi’ni bir mekân olarak BİFO’nun sezonuna dahil edecek.

Buchbinder’le tüm Beethoven konçertoları

İlk uluslararası ödülünü 1961 yılında henüz 15 yaşındayken kazanan ve bugün dünyanın en önemli piyanistlerinden kabul edilen Avusturyalı Rudolf Buchbinder iki günlük bir müzik maratonunda Ludwig van Beethoven’ın tüm piyano konçertolarını hem seslendirecek hem de orkestrayı yönetecek. Buchbinder 2013-2014 sezonunda da Süreyya Operasında tüm Beethoven sonatlarını seslendirmişti.

Yaşayan Efsaneler İstanbul’da

Bu sezonun yıldız solistlerinin yanı sıra çok önemli iki konuğu olacak. Yaşayan efsane olarak kabul edilen Amerikalı besteci Philip Glass yeni yazdığı konçertosunun Türkiye prömiyerine konuk olarak katılacak. Yine yaşayan en önemli bestecilerden biri olan Krzystof Penderecki ise kendi yapıtlarından oluşan ve çellist Laszlo Fenyoe’nin solist olarak katıldığı bir programda BİFO’yu yönetecek. 

Norma 40 yıl sonra İstanbul’da

Bu sezonun bir başka özelliği ise İstanbulluların Norma hasretinin sona eriyor olması. Vincenzo Bellini’nin bel canto repertuvarının en önemli örneklerinden biri kabul edilen ve “Casta diva” aryası belleklerden asla silinmeyen ölümsüz operası İstanbul’da en son 1971–1972 sezonunda seslendirilmişti.

BİFO’nun her yıl Leyla Gencer anısına gerçekleştirdiği etkinliklerde bu yıl Norma’nın konser versiyonu seslendirilecek. Başroldeki Maria Pia Piscitelli, 2014 Mayıs’ında Viyana Devlet Operası’nda bir son dakika değişikliğiyle Edita Gruberova’nın yerine bu rolü seslendirmiş ve role getirdiği yorumla eleştirmenlerin hayranlığı ve övgüsünü kazanmıştı.

BİFO’nun Avrupa turnesiBİFO’nun Avrupa turnesi
2013–2014 sezonunda Sascha Goetzel yönetiminde BBC Proms’da verdiği konserle uluslararası müzik basının dikkatini çeken ve saygın yayınlardan büyük övgü alan BİFO, 2015 Şubat’ında Avrupa turnesine çıkıyor. BİFO yine Goetzel yönetiminde Viyana, Münih, Frankfurt ve Nürnberg’de konserler verecek. Orkestra turneyi, iki sezon önce birlikte çaldığı dünyaca ünlü kemancı Vadim Repin ve son yıllarda farklı yorumlarıyla öne çıkan genç kemancı Nemanja Radulović ile gerçekleştirecek. 

Borusan Quartet hız kesmeden devam

Süreyya Operası’nda verdiği düzenli sezon konserlerindeki programları ve konuk solistleriyle İstanbul’un oda müziği yaşamına renk ve nefes getiren Borusan Quartet yeni sezonda İstanbul’daki konserlerinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışında birçok konser verecek. Borusan Quartet’in hızlı temposu 2015–2016 sezonunda da sürecek. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim