• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Bezirhaneler Gün Işığına Çıkarıldı

Bezirhaneler Gün Işığına Çıkarıldı
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Germir Bölgesinde yer alan ve Osmanlı Ticareti için önemli yeri olan Bezirhanelerin gün ışığına çıkarılarak...

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Germir Bölgesinde yer alan ve Osmanlı Ticareti için önemli yeri olan Bezirhanelerin gün ışığına çıkarılarak kültür turizmine kazandırıldığını söyledi.

Germir'in, geçmişte Orta Anadolu'nun en önemli beziryağı üretim merkezi olduğunu halen dimdik ayakta duran ama kullanılmayan 50'ye yakın bezirhanenin bulunduğunu hatırlatan Başkan Memduh Büyükkılıç, Germir'in 1900'lü yıllarda nüfusunun 6000 civarında olduğunu ve bölgenin ekonomik ile sosyal düzeyinin yüksek olduğunu, bunda beziryağı ticaretinin büyük katkısı ve öneminin bulunduğunu belirtti.

Kültür ve İpek Yolu üzerinde bir dönemin fabrikaları…

Bezirhanelerin, bezir yağı elde edilen küçük imalathanelerin ve bezir yağının; ızgın, zeyrek ve belemir gibi bitkilerin bezirhanede işlenmesi sonucu elde edildiğini ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Germir Bezirhaneleri de doğal güzelliği olan Germir bağları arasında yer almaktadır. Bezirhanede değirmen taşında öğütülen bitki veya bitki kökleri, "iğ" adı verilen bir mekanizmada sıkıştırılarak damıtılmaktadır. Elde edilen yağ, büyük küplerde muhafaza altına alınmakta, yağ dışında kalan posa kısmı da başka işler için kullanılmaktadır. Bezirhanede yapılan bu işlem sonucunda yemeklik yağ, bezir çırasında kullanılacak yakıt, hayvanlar için bir çeşit küspe, hayvanlarını yaralarını iyileştiren bir tür merhem, boya ve sabun sanayi için de malzeme çıkarma gibi birçok yararlar sağlanmış olurdu. Bu açıdan ekonomik değeri çok yüksekti. Belediye olarak dönemin ekonomisine damgasını vuran ve şu anda yapıları ile ayrıca bir sanat eseri olan bezirhaneler gün yüzüne çıkarılmıştır."

Düzenlenen törende Germir Bezirhanesi'ni restore ederek bilime, tarihe, ekonomi tarihine, Anadolu ve Dünya kültür mirasının hizmetine kazandırılırken aynı törende Sultan Reşad Dönemi'nde 1911 yılında Germirli İmamzade Ali Efendi tarafından yaptırılmış tarihi Germir İptidai Mektebi'nde aslına uygun onarılma çalışmasına start verildi.

Bezirhane Açılışı ve Germir İptidai Mektebi'nde onarılma çalışmasına başlanılması için düzenlenen törene Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Sami Kadıoğlu, Melikgazi Meclis Üyeleri, mahalle muhtarı, belediye daire müdürleri ve çok sayıda bölge halkı iştirak etti.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Melikgazi Belediyesi'nin tarihi eserleri onararak günümüz hizmetine kazandırılması çalışmalarını birçok belediye örnek gösterdiğini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise Kayseri'nin aynı zamanda bir tarih şehri olduğunu ve dünya kültür mirasını bağrında yaşattığını Kayseri Kültür Yolu Proje kapsamında Melikgazi çalışmalarının büyük katkısı olduğunu kaydetti.

Her zaman olduğu gibi Melikgazi Belediyesince Bezirhane açılış töreninde bölge halkına aşure ikramında bulunuldu.

Bezirhaneler Gün Işığına Çıkarıldı

Bezirhaneler Gün Işığına Çıkarıldı

Bezirhaneler Gün Işığına Çıkarıldı

Bezirhaneler Gün Işığına Çıkarıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim