• BIST 9687.5
  • Altın 2503.864
  • Dolar 32.587
  • Euro 34.848
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Beyoğlu’nda Tarihi Binalara Basit Tadilat İzni Almak Artık Çok Kolay

Beyoğlu’nda Tarihi Binalara Basit Tadilat İzni Almak Artık Çok Kolay
Yoğun tarihi bina stokunun bulunduğu Beyoğlu'nda kar, yağmur ve güneşten yıpranarak yıllara yenik düşen ve bakımsızlıktan yıkılan tarihi binaların...

Yoğun tarihi bina stokunun bulunduğu Beyoğlu'nda kar, yağmur ve güneşten yıpranarak yıllara yenik düşen ve bakımsızlıktan yıkılan tarihi binaların basit tadilat ve onarım izinlerini almak artık çok kolay. Vatandaşlar, belediye bünyesinde kurulan Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'na (KUDEP) başvurarak boya-sıva, çatı tamiratı, mantolama, cephe, su ve elektrik tesisatlarının yenilenmesi gibi basit onarım izinlerini büraksiye takılmadan kolayca alabilecek.

Yılların getirdiği tahribata karşı binasını onarmak isteyen ancak uzun süren izin işlemlerden kaçınan tarihi bina sahipleri, Beyoğlu Belediyesi'ne gelerek gerekli olan bütün izinleri herhangi bir engele takılmadan kolayca alabiliyor. Boya- sıva, çatı tamiratı, mantolama cephe ve tesisat yenileme gibi basit onarım faaliyetleri için Beyoğlu Belediyesi'nde kurulan Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'na (KUDEB) başvuran vatandaşlar, tün resmi işlemlerini kolayca halledip, uzun prosedürlerle uğraşmadan binalarının basit onarımlarını yaparak ömürlerini uzatabilecekler.

"TARİHİ BİNALAR BETONARME BİNALARLA KARIŞTIRILMAMALI"

Göreve geldiği 2004 yılından itibaren bu konuda sürekli kampanyalar yaparak vatandaşları bilinçlendiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nda yüzlerce yıllık yapı stokuna dikkat çekerek, bu tip binaların mutlaka belli bir zamandan sonra bakımları ve restorasyona uğraması gerektiğinin altını çizdi.

Beyoğlu'nun binalarının, özellikle de tarihi binalarının betenarme binalarla karıştırılmaması gerektiğini de belirten Demircan, "Bu binaların kolonlorı yok. Taşıyıcı damarları var. Bu damarlar tuğladan oluşuyor. Çatısından, sıvasından, boyasından su almamalı. Su alırsa şişmeye sebep olur ve patlar. Onun için çatısı, sıvası ihmal edilmemeli" dedi.

"BEYOĞLU'NDA YÜZ- YÜZ ELLİ YILLIK TESCİLLİ YAPILAR VAR"

Başkan Demircan konuyla ilgili şunları ifade etti: "Beyoğlu'nda yüz- yüz elli yıllık tescilli yapılar var. Göreve geldiğim günden bu yana bu konuda sürekli kampanyalar yapıyoruz. Denetleme büroları kurduk, yeter ki vatandaşlarımız binalarını restore ettirmek istesinler. Herhangi bir yapı sahibi binalarına bakım yapmak, tadilat yapmak istediğinde bu bürolar gerekli ruhsatları ve izinleri veriyor. Bugüne kadar da, toplam 6 bine yakın tescilli binamızdan 2 bin tanesine bir şekilde dokunduk. 700 tane yeni bina yaptık ve tamamen restore olan büyük dönüşüme tabii tuttuğumuz 300 yapımız da şu an yapılıyor. Bina stokunun yarısına kadarı vatandaşlarımızın ilgi ve alakasını bekliyor."

"BELEDİYEMİZ İZİN KONUSUNDA YARDIMCI OLUYOR"

Beyoğlu Hüseyin Ağa Mahalle Muhtarı Mustafa Çakmakçı da binasını onarmak isteyen mal sahiplerine çağrıda bulunarak, "Bizim mahallemizde bu tür binalar çok var. Hatta yıkılmak üzere olan binalar da var. Mahallemizde oturan mal sahiplerinden esnaflardan ricamız herkes belediyeye gitsin, belediye bu konuda her türlü kolaylığı sağlıyor. Vatandaşlardan ricamız belediyeden izinlerini alsınlar ve binalarını onarsınlar. Çünkü bu yapılar hakikaten tehlike arz ediyor. Allah göstermesin bu binaların çökmesinde can kaybı da olabilir. Böylelikle hem can hem de mal kaybının önüne geçmiş oluruz" dedi.

"BELEDİYEYE GİDİP MÜRACAATIMIZI YAPACAĞIZ"

Beyoğlu esnafı ise Belediyenin yapmış olduğu bu kampanyaya destek vereceklerini belirtti. 40 yıldır Beyoğlu'nda esnaflık yaptığını ifade eden işletme sahipleri, "Beyoğlu Belediyesi'nin verdiği bu önceliğe çok teşekkür ederiz. Çok güzel oldu. Binamızın dışarıdan cepheden güzel görünmesi ve sağlamlığı konusunda da belediyeye bu hizmeti için teşekkürlerimizi sunarız. Binamızın mal sahibi ile konuşup ondan sonra biz de belediyeye gidip müracaatımızı yapacağız" diye konuştu.

"KOLAYCA İZİN ALDIM VE BİNAMI ONARDIM"

Tarihi binasını Beyoğlu Belediyesi'ne başvurup her türlü izni kolaylıkla aldıktan sonra onaran Şevki Çalık, "Benim binam da çöken diğer iki bina gibiydi. Yığma bina olduğu için su aldığı zaman o korkuyu yaşıyordum. Beyoğlu Belediyesi'ne müracaatımızı yaptık. Sadece bir kere kontrol amaçlı geldiler. Binamı yaptım, belediyemiz de sağ olsun elinden gelen her türlü yardımı yaptı. Hiçbir sıkıntı çekmeden binamı yaptım bitirdim. Ben şunu düşündüm, eğer bu binada bir çöküntü olursa ve bir can kaybı yaşanırsa bunun altından nasıl kalkacağımı düşünerek burayı yaptım. Tarihi bina sahiplerinin bunu yapmaları lazım. Belediye de her türlü desteği veriyor. Gerçekten bir zorluk çekmedim" ifadelerini kullandı.

Beyoğlu’nda Tarihi Binalara Basit Tadilat İzni Almak Artık Çok Kolay

Beyoğlu’nda Tarihi Binalara Basit Tadilat İzni Almak Artık Çok Kolay

Beyoğlu’nda Tarihi Binalara Basit Tadilat İzni Almak Artık Çok Kolay

Beyoğlu’nda Tarihi Binalara Basit Tadilat İzni Almak Artık Çok Kolay

Beyoğlu’nda Tarihi Binalara Basit Tadilat İzni Almak Artık Çok Kolay

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim