• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Beylikovalı Çiftçilerin İsyanı

Beylikovalı Çiftçilerin İsyanı
Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki bir grup çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen iş ve işlemlerdeki sıkıntılar...

Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki bir grup çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen iş ve işlemlerdeki sıkıntılar yüzünden zarar ettiklerini belirterek konunun incelenmesi için 27 imzalı bir dilekçe ile Bakanlıktan müfettiş talebinde bulundular.

Çiftçiler, 2014 yılında Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesi kapsamında başlatılan çalışmalarda 34 çiftçiye desteklerinin ödendiği, ancak 2015 yılında da devam eden proje doğrultusunda çiftçiler yapmış oldukları uygulamaların yerinde kontrol edilmeden destek dışı bırakıldıklarını belirttiler. Mağdur olan çiftçiler arasında bulunan Mehmet Çolak, yem bitkisi olarak fiğ ekili arazilerinin ÇATAK projesine kaydedildiğini anlatarak, "Fiğden sonra dönümüne en az 2 ton hayvan gübresi atmamız gerektiği, bu işlemin üç yıl boyunca devam edeceği, ürün olarak tek yıllık bitki olmak şartıyla istediğimiz ürünü ekebileceğimiz söylendi. İşlemler onay verildikten sonra 2014 yılı aralık ayında dönüme 60 TL den destekleme aldık. 2015 yılında söylememize rağmen İlçe Tarım Müdürlüğü tarım bölümündeki görevli memurlar tarafından ÇATAK projesi kapsamındaki araziler hiç bir şekilde yerinde kontrol edilmedi. Tarafımıza da hiçbir bilgi verilmedi. İlçe Müdürlüğünde tarım bölümünde, ÇKS dosyaları, yem bitkisi dosyaları ve ÇATAK raporları sisteme girilmediği için Eskişehir'den bir ekip yapılmayan bu işlemleri tamamlamak için 2015 Ekim ayında ilçemize geldiler. Eskişehir'den gelen ekip 2014 yılında ÇATAK projesine dâhil olan 34 çiftçiye ÇATAK projesi kapsamında 2015 yılı uygulamalarını yapmadığımız için desteklemelerin faizsiz geri alınacağını söylediler. Buna rağmen memurların işini yapmamasından kaynaklanan hatadan dolayı bizden faizi ile birlikte desteği iade ettik. İl Müdürlüğüne sıkıntıları ve şikâyetleri iletmemize rağmen sorunlarımızla hiç bir şekilde ilgilenilmedi. Yine fatura çiftçiye kesildi. Beylikova çiftçilerimizce yapılan başvurular bugüne kadar hiç bir şekilde sonuca ulaştırılmadı" diye iddia etti.

BAKANLIKTAN MÜFETTİŞ İSTEDİLER

Yine çiftçilerden Yılmaz Akgün ise, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün Tarım bölümünde işlemlerin sürekli çok geç yapıldığını ve evrakların kaybolduğunu iddia etti. 2015 yılında ÇSK dosyaları sisteme girilmediği için ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi'ne zamanında veremediklerini anlatan Akgün, "Görevlilerin işlerini yapmamaları ya da gecikmeli olarak yapmaları, biz çiftçilere laubali hareketlerle davranmaları, bizlere sürekli olarak sıkıntı yaşatıp mağdur etmektedir. Bizim çiftçiler olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne güvenimiz kalmadı. Bu konuda Kaymakamlık, İl Müdürlüğü ve Bakanlığa sıkıntılarımızı içeren imzalı dilekçelerimizi verdik. Bir müfettiş görevlendirilmesini ve bu konuların incelenmesini istiyoruz" diye belirtti.

Beylikovalı Çiftçilerin İsyanı

Beylikovalı Çiftçilerin İsyanı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim