• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Beydağlı Süt Üreticileri, Sütlerini Küçükmenderes’e Döktü

Beydağlı Süt Üreticileri, Sütlerini Küçükmenderes’e Döktü
Litre fiyatı 1 TL 50 kuruştan, 80 kuruşa kadar düşen sütte Beydağlı üreticiler, haklarını aramak adına Beydağ girişi Küçükmenderes Köprüsü üzerinde...

Litre fiyatı 1 TL 50 kuruştan, 80 kuruşa kadar düşen sütte Beydağlı üreticiler, haklarını aramak adına Beydağ girişi Küçükmenderes Köprüsü üzerinde süt dökme eylemi yaptı.

Yaklaşık 80 süt üreticisinin ortak hareketi ile yapılan eylemde üreticiler sütlerini Küçükmenderes Nehri'ne döktü.

Üreticiler süt fiyatlarının bir an önce eski rakamlara geri gelmesini talep ederken, süt üreticilerinin eylemine destek veren CHP Beydağ İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar ise yetkililerden açıklama beklediklerini söyledi.

Beydağlı Süt Üreticisi Kenan Gülen, başka gelirlerinin olmadığını, ineklerini de kestirmek istemediklerini söyledi.

"SÜT, YEMİ KARŞILAMIYOR"

Gülen şunları ifade etti: "Şu an 50 hayvanım var hepsi de sağılı durumda. Günde 1 tona yakın süt üretiyorum. Ama sütlerimizin fiyatı 1 TL 50 kuruş civarından 80-90 kuruşa kadar düşmüştür. Şu an süt parası yem parasını karşılamamaktadır. Bir çuval yem 43 TL'den 53 TL'ye kadar çıktı. Aynı zamanda saman, silaj girdileri de çok yüksek. Yetkililerden bir an önce bu konu ile ilgilenmelerini istiyoruz. İneklerimizi kestirmek, satmak istemiyoruz başka işimiz, gelirimiz yok."

"TABAN FİYATI KİM NEYE GÖRE KARAR VERİYOR"

CHP İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar şunları söyledi: "Süt üreticisinin derdi dolaysıyla bugün süt dökme eylemi alan üreticilerimize desteğe geldim. Değerli süt üreticilerinin kendi mesleğimde olan hayvan yemi ticareti yaptığımdan sorunlarla dolayı yakından ilgileniyorum. 77 kuruş denilen bir taban fiyat var bu gerçek midir? Değil midir? Bunu kimler nasıl belirliyor, bunları yetkililerden öğrenmek istiyoruz. Yem fiyatları tavan yaparken sütün taban yapması bu üreticiye yazıktır. Bu memlekete süt üretimi ile tarım ile geçinen ilçeye yazıktır uygun değildir. Değerli arkadaşlar siyasi olacak ama 2002 yılından önce sütün litrede verilen destek 85 kuruştu şu an 55 kuruştur. Daha 3 ay önce dana desteği diye kesilen danalara verilen destek 325 lirayken şu anda 150 liraya düşmüştür. Arkadaşlar bunun neresi destektir? Neresi hayvancının yanında, tarımcının yanında olduğunu gösteren bir hükümettir. Bunların acilen toparlanması bu üreticinin mağdur edilmemesi gerekir. Onun için sütleri bugün Küçükmenderes'e döküyoruz. Üretici gerçek hakkını alıncaya kadar belki de bu sütler her gün dökülecektir teşekkür ederim."

"BAŞKA BİR İŞİMİZ VE GELİRİMİZ YOK"

Üretici Mehmet Emin Sert ise, "Biz süt üreticileri olarak çok mağduruz. Bu şekilde giderse ineklerimizin hepsi kesilecek. 1 TL 20 kuruştan süt satıyorduk şimdi ise 80 kuruşa kadar düştü. Yemleri karşılamıyor saman deseniz öyle çok mağduruz. Yetkililerden destek bekliyoruz başka bir işimiz, gelirimiz yok."

Eşi ile birlikte süt üretimi yapan kadın üretici Özgül Yeşilat, çiftçinin halinin kötü olduğunu en azından sütün para etmesini istedi.

Yeşilat şunları ifade etti: "Menderes köyünde yaşıyoruz. Süt üreticiliği yapıyoruz sütümüzü 1 TL 50 kuruşa kadar satıyorduk. Ama şu an 80 kuruşa kadar indi. Tarım zaten para yapmıyordu şimdi de sütler para etmiyor inekler de para etmiyor. İnekler kesime gidiyor bizler eşlerimize destek olmak için sabah beş buçuk altıda kalkıyor ineklerimizi bakıyoruz. Çiftçinin hali kötü yemler pahalı, saman pahalı bari süt para etsin yetkililerden isteğimiz budur."

Üreticilerin konuşmalarının ardından üreticiler sütlerini Küçükmenderes Nehri'ne döktü, fiyatların bir an önce geri gelmesi için de alkış tuttular.

Eylem olaysız bir şekilde son buldu.

Beydağlı Süt Üreticileri, Sütlerini Küçükmenderes’e Döktü

Beydağlı Süt Üreticileri, Sütlerini Küçükmenderes’e Döktü

Beydağlı Süt Üreticileri, Sütlerini Küçükmenderes’e Döktü

Beydağlı Süt Üreticileri, Sütlerini Küçükmenderes’e Döktü

Beydağlı Süt Üreticileri, Sütlerini Küçükmenderes’e Döktü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim