• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Beşiktaş’ta nefes kesen deprem tatbikatı

Beşiktaş’ta nefes kesen deprem tatbikatı
Beşiktaş Belediyesi ve AKUT ekiplerinin organizasyonuyla belediye ve çevre binalarda gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

Beşiktaş Belediyesi ve AKUT ekiplerinin organizasyonuyla belediye ve çevre binalarda gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Nefes kesen tatbikatta sirenlerin çalmasıyla birlikte vatandaşlar binayı boşaltırken, senaryo gereği yaralılar iple çatıdan indirildi. Başkan Hazinedar, "Zemin konusunda Ihlamur ve Ortaköy bölgeleri dışında Beşiktaş şanlı bir bölgede. Sonuçta biz deprem sonucunda ceset torbaları taşımak istemiyoruz" dedi.

Beşiktaş Belediyesi ve AKUT (Arama ve Kurtarma) ekipleri tarafından 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü öncesi olası bir deprem anında yapılması gerekenlerin uygulanması amacıyla deprem tatbikatı düzenlendi. Beşiktaş Belediye binası ve çevresindeki binalarda yapılan tatbikat gerçeği aratmadı. Beşiktaş Belediyesi Başkanı Murat Hazinedar'ın da katıldığı tatbikatta senaryo gereği sirenlerin çalmasıyla birlikte binadaki çalışanlar ve vatandaşlar merdivenleri kullanarak dışarıda kurulan güvenli alana çıktı. Yine senaryo gereği 5. katın merdiveninin yıkılması nedeniyle mahsur kalan bir kazazede, AKUT ekipleri tarafından çatıdan ip sarkıtılarak aşağıya indirildi. Binaların içerisinde çeşitli yerlerinden yaralanan 4 kazazede ise ekipler tarafından sedyeyle binadan çıkartılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Simülasyonda 7.4 şiddetinde depremi yaşadılar

Tatbikatın ardından vatandaşlar Acil Toplanma alanından toplandı. Burada AKUT tarafından kurulan deprem simülatörü çalıştırıldı. Başkan Hazinedar ve deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da simülatörün eşyaları sabitlenmiş oda bölümünde 7.4 şiddetinde depremi yaşadı. Eşyaların sabitlenmemiş oda bölümünde ise depremin şiddetiyle tüm eşyalar yere düştü. Simülatör olası bir deprem esnasında yaşanabilecekleri gözler önüne serdi.

"Beşiktaş'ın şanlı bir potansiyeli var"

Tatbikatın ardından açıklamalarda bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, "Tabi bu bir deprem tatbikatı ve afet ile ilgili bilinçlendirme tatbikatıdır. Sadece bir deprem bölgesi değiliz. Deprem kuşağında güçlü ve etkili önemli bir potansiyele sahip şehirde yaşıyoruz. Tabi bu konuda insanlarımızın her şeyden önce yüksek beklentisi var. Böyle olaylar yaşandığında afetler önce yerel yönetimlerden beklenti içerisine giriyorlar. Buna yerel yönetimlerin hazır olması gerekiyor. O yüzden bu tatbikatlar önemli, her sene yapıyoruz ama bundan sonra belediye bünyesinde değil, sokaklarda yapacağız. Çünkü özellikle deprem toplanma alanları konusunda Beşiktaş'ın şanlı bir potansiyeli var. Deprem toplanma alanları 2001'den sonra neredeyse muhafaza altına alınmış. Vatandaşlarımız açısından böyle bir sorunla karşı karşıya değiliz. Ancak kötü yapı stokunun olduğu bölgeler var. Buralarda deprem ve afet sonrası özellikle müdahalelere ilişkin çok sayıda önleyici tedbir alınabilir" dedi.

"Deprem sonucunda ceset torbaları taşımak istemiyoruz"

"Afet sonrası oluşacak olumsuzlukları giderecek en önemli adımları yine yerel yönetimler atacak" diyen Başkan Hazinedar, "Bu nedenle de depremlerde ve afetlere ilişkin yerel yönetimlerin hazırlıklı olması ve belediyelerin müdahalesi önemlidir. Buna aslında çalışıyoruz. Bu konuda kötü bir yapı stoku var diyebiliriz. Zemin konusunda iki bölgemiz dışında Beşiktaş şanlı bir bölgede. Ihlamur ve Ortaköy bölgesinde çok büyük tehdit içeriyor. Sonuçta biz deprem sonucunda ceset torbaları taşımak istemiyoruz. Bunun için de attığımız adımları uygulayacak tek karar mercii biz değiliz. İBB'ye de ihtiyacımız var. Aldığımız kararları onaylaması gerekiyor. O takdirde 2018'e kadar deprem bilinçlendirmesine ilişkin bütün süreçleri tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

Beşiktaş’ta nefes kesen deprem tatbikatı

Beşiktaş’ta nefes kesen deprem tatbikatı

Beşiktaş’ta nefes kesen deprem tatbikatı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim