• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Benin ile 4 anlaşma ve tarım desteği

Çankaya Köşkü'nde biraraya gelen Cumhurbaşkanı Gül ve Benin Cumhurbaşkanı Yayi görüşme sonrası 4 ayrı anlaşma imzaladı. Yayi'nin Tarım Bakanı Eker'i ziyaretinden ise Benin'e tarımsal destek sözü çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi ile bir araya geldi.  Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi'nin Türkiye ziyaretinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile imzaladığı 4 anlaşma ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den tarımsal destek sözü çıktı.

Gül, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Benin Cumhurbaşkanı Yayi'yi Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. Gül ve Yayi baş başa görüşmelerin ardından 4 anlaşmaya imza attı.

Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma'ya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Benin Dışişleri, Afrika Bütünleşmesi, Frankofoni ve Yurtdışındaki Beninliler Bakanı Nassirou Bako-Arifari, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma'ya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Bako-Arifari imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İle Benin Cumhuriyeti Dışişleri, Afrika Entegrasyonu, Frankofoni ve Yurtdışında Yaşayan Beninliler Bakanlığı Arasında işbirliği yapılmasına ilişkin mutabakat muhtırası ile Diplomatik Pasaport Hamilleri için Karşılıklı Vize Muafiyetine İlişkin Anlaşmayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Benin Dışişleri, Afrika Bütünleşmesi, Frankofoni ve Yurtdışındaki Beninliler Bakanı Nassirou Bako-Arifari imzaladı.

Teknik imkanlar ve bilgi birikimi Benin ile paylaşılabilir

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ile biraraya geldi.

Sheraton Otel'de gerçekleşen görüşmede Eker, konuk Cumhurbaşkanı'nın tarımsal destek konusundaki taleplerine olumlu cevap verdi. Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta elde ettiği başarıları Benin ile paylaşmak istediğini belirten Eker, bu konuda iki ülke yetkililerinin işbirliği yapması gerektiğini dile getirdi.

Eker, Benin Cumhuriyeti'nin sahip olduğu kaynakları itibariyle tarımsal üretim konusunda önemli bir potansiyeli sahip olduğunu vurguladı. Ülkenin tohum üretiminin önemli bir kısmını oluşturan yağlı tohum konusunda istenilen verimi alamadığını kaydeden Eker, "Benin'de tarımsal mekanizasyon ve üretim çeşitleri konusunda sıkıntılar var. Türkiye sahip olduğu teknik imkanlar ve bilgi birikimini Benin ile paylaşabilir. Bu konuda istekliyiz. Beninli teknik elemanları biz burada eğitebiliriz. Aydın Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü bu konuda önemli araştırmalar yapıyor. Benin'e de önemli katkılar sunabilir" ifadelerini kullandı.

Benin'e ziraat meslek lisesi 

Bakan Eker, özellikle sertifikalı pamuk tohumluğu konusunda Türkiye'nin Benin'e önemli katkılar sağlayabileceğini anlattı. Benin'in tarımsal potansiyelinin iyi belirlenmesi ve Türk işadamlarının bu ülkeye yatırım yapabilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Eker, kendilerinden somut projelerle talepte bulunulmasını istedi.

Eker, Benin'in tarıma dayalı sanayi ve gıda sanayinin kurulmasına önem vermesi gerektiğine işaret ederek, "Biz 2006 yılında Kırsal Kalkınma projeleri başlatarak, kırsal kesimde yaşayanları ekonominin içine çektik. Küçük ve orta ölçekli projelerle kırsalda yaşayan insanlar üretken hale geldi ve ekonomiye önemli katkılarda bulunuyorlar şimdi. Sizinle de bu konuda proje paylaşımında bulunabiliriz" diye konuştu.

Konuk Cumhurbaşkanı'nın ziraat meslek lisesi kurulmasına katkı sağlanması konusundaki talebine de olumlu cevap veren Eker, TİKA ile yapılacak görüşmelerin ardından bu konuda gereken desteğin verileceğini bildirdi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim