• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

"Ben gitmem, onlar da atamaz!"

"Ben gitmem, onlar da atamaz!"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için yaptığı bakanlık teklifine "evet" demesinin ardından MHP'nin kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk ettiği MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, "Ben MHP'deyim. İstifa etmedim. Etmem. Anayasal bir gö

MHP Genel Merkezi’nde, partinin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’in, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifini kabulü “Bu bir Güneş Motel olayı değil, Saray Motel olayıdır” sözleriyle değerlendiriliyor. Partide, Türkeş’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Deniz Baykal’ın 10 Haziran’da yaptığı görüşmeden 3 gün önce görüştüğü, bu görüşmeyi Baykal’ın da bildiği ifade edilirken, MHP’nin görüşmeyi sonradan öğrenmesine karşın Türkeş’in “Böyle bir görüşme olmamıştır” söylemi üzerine herhangi bir disiplin işlemi başlatılmadığı belirtildi. Tüm bu tartışmaların ise Bahçeli tarafından “Sırtımızdan hançerlenmediğimiz yer kalmadı” sözleri ile değerlendirdiği öğrenildi.

Tuğrul Türkeş, partisinden gelen istifa çağrıları, istifa etmezse ihraç edileceği yönündeki açıklamalar ve MHP’den ayrılması halinde siyasi yaşamına Ak Parti’de devam etme ihtimali konusunda şöyle dedi: “Hayır. Ben MHP’deyim. İstifa etmedim. Etmem. Anayasal bir görev üstleneceğim. Onlar da beni atamaz.”

Borç nedeniyle mi? 

Partide, Türkeş’in teklifi “çok borcu olduğu” için kabul ettiği tahmin edilirken, yönetimin kararın ardından hâlâ Türkeş ile bir irtibata geçememesi de dikkat çekti. Türkeş’in parti yönetimindeki isimlerle “görüşmek istemediği ve telefonlarına yanıt vermediği” ifade edildi. Öte yandan MHP’den “tebdirli” olarak kesin ihracı istenen Türkeş’in parti tüzüğüne göre 3 gün içinde Merkez Disiplin Kurulu’na itiraz hakkı bulunuyor. Türkeş’in partiden ihracı için de “karar sonrasında hukuki bir sorun oluşmaması için” tüzükteki süreç işletilecek. Hakkında “tedbirli ihraç” istemi bulunduğu için Merkez Disiplin Kurulu’nun da tüzüğe göre kararını 15 gün içinde değil 7 gün içinde vermesi bekleniyor. Bu durumda, erken seçim hükümetinin bugün kurulması halinde MHP’nin işleteceği disiplin sürecinin ne zaman sonuçlanacağı önem kazanıyor.

‘Her yerden hançer’

MHP’de Türkeş’in teklifi kabul etmesi, 1997’de, dönemin CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in 2. Milliyetçi Cephe hükümetini yıkarak, Adalet Partisi’nden istifa etmiş milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurmasıyla sonuçlanan ve tarihe “Güneş Motel Olayı” olarak geçen olaydan hareketle “Buna artık Güneş Motel olayı denmez, bu resmen Saray Motel olayıdır” şeklinde değerlendirilirken, Bahçeli’nin de kurmaylarına Türkeş ile ilgili “Sırtımızdan hançerlenmediğimiz yer kalmadı. Türkeş’in tavrı MHP’nin izleyeceği stratejiyi etkilemez” dediği öğrenildi. Bahçeli’nin, pazartesi günü de MYK’yi toplaması bekleniyor.

‘Baskılara dirayetle direndi’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlık teklifini kabul eden MHP’li Tuğrul Türkeş’e teşekkür etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlık teklifini kabul eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’e teşekkür ederken “Büyük baskı altına alındı, dirayetle direndi” dedi. Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “Tarih, millet beka mücadelesi verirken hayır diyenleri de yazacak” diye konuştu. Davutoğlu’nun “Bu partiye gelen önce Tarık Bin Ziyad gibi gemileri yakacak” sözleri Türkeş’in AKP’ye geçeceği biçiminde yorumlandı.

Davutoğlu, partisinin genel merkezinde “AKİM 2 Milyon Gülen Yüz Ödül Töreni”nde, seçim hükümetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Başbakan’ın teklifine evet diyenler onursuzdur, ahlaksız bir siyasete alet olurlar” gibi milletvekillerine baskı yaparak iradelerine ipotek koymaya çalışanların TBMM’nin onuruyla oynadıklarını belirten Davutoğlu, Güneş Motel gibi çirkin benzetmeler yapıldığını söyledi. Davutoğlu, “Hiçbir zaman bu oyunların içinde olmadık. Rahmetle anıyorum Sayın Ecevit’i ama onun genel başkanlığında Güneş Motel Olayı yaşanmıştır. Bize siyasi ahlak dersi vermeye çalışanlar kendi geçmişlerine baksınlar” dedi. Türkeş’e teşekkür eden Davutoğlu, “Büyük baskı altına alındı, dirayetle direndi. Kendisine de ifade ettim, böyle dönemler ağır sorumluluk alma ahlakına, devlet ahlakına sahip olanları da olmayanları da ortaya koyar” diye konuştu.

Türkeş’in menfaat değil ülkenin geleceğinin peşinde olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Sayın Bahçeli dün yaptığı açıklamada, bu tavrı tarihin yazacağını söylüyor. Tarih, sorumluluktan kaçanları da yazacak. Tarih, millet beka mücadelesi verirken ‘hayır, hayır, hayır’ diyenleri de yazacak” görüşünü dile getirdi. Davutoğlu, Bahçeli’nin 7 ortaya konan her ihtimale sadece ‘hayır’ dediğini belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim