• BIST 9756.58
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C

Belgesel izleyen çocuklara dikkat

Uzmanlara göre çocuğunuz belgesel izliyorsa, sayılara ilgi duyuyorsa ve enerjikse üstün zekalı olabilir.
Üstün zekalı oğlundan yola çıkarak 2001 yılında Üstün Zekalılar Eğitim Merkezi'ni (ÜST-ZEM) kuran matematik mühendisi Mehpare Kınık Ustomar, Türkiye'de pek çok çocuğun zekasının doğru değerlendirilmediğini söyledi.
 
Yüzlerlerce öğrencinin yanlış değerlendirildiği için tembel ve yeteneksiz damgası yediğini belirten Ustomar şunları söyledi: 'Merkezimizde 12 yılda 3 binden fazla çocuğu toplumla uyumlu hale getirdik. Bu çocukların IQ'su 200'ün üzerinde ancak uyum sorunu yaşadıkları için dışlanıyorlar. Hatta bu yüzden eğitimlerini yarım bırakanlar bile var. Bu çocukların farklılıkları yanlış anlaşıyor.'
 
YARAMAZ VE DİKKATSİZ
 
Ustomar, Yaşar Üniversitesi'nde 5-14 yaş grubu için 8 ayda gerçekleştirilecek eğitimler hakkında şu bilgileri verdi:
 
'Belgesel seyretmekten keyif alan, güçlü hafızaya sahip olan, espri yapan, kendinden büyük kişilerle sohbet eden çocukların üstün zekalı olabilme ihtimali var. Ülkemizde her yıl yüzlerce üstün zekalı çocuk bir okula kabul edilse bile arkadaşları, ebeveynler yahut eğitmenler tarafından anormal, yaramaz, dikkatsiz, inatçı gibi tanımlamalarla yaftalanıyor. Ancak, farkında olmadığımız için farklılıklarını 'farklı' algıladığımız bu çocuklar aslında Türkiye'nin parlak geleceğini temsil ediyor.'
 
ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUK NASIL ANLAŞILIR
 
-Belgesel seyretmeyi çok sever. Var olmayla ilgili, yaratılışla ilgili sorular sorabilir. Hızlı öğrenip kolay hatırlar, hafızası çok güçlüdür. Adalet duyguları gelişmiştir.
 
-Yaşıtlarına göre olgun davranır. Geniş bir kelime hazinesi vardır. Sizi şaşırtan cümleler kurabilir. Normal çocuklardan farklı alanlara ilgi duyabilir. Uzay, böcekler, arabalar gibi.
 
-Bir problemi çözmek hoşuna gider. Kendinden büyük oyun arkadaşları ile oynamayı tercih eder. Çevreye ve yaşananlara karşı çok duyarlı davranır. Normalden az uyur. Entelektüel konulara meraklıdır. Ülke gündemi ile ilgili soru sorabilir.
 
MİZAH YETENEĞİ VARDIR
 
-Bulmacalar, sayılar, labirentler hoşuna gider. Hayvanlara karşı merhametli davranır. Çok fazla enerjiye sahiptir.
 
-Soru sorma konusunda uzmandır. Ona herkes küçük profesör olarak bakar.
 
-Müzik, sanat, drama ve dansta yeteneklerini sergileyebilir. Espri, mizah yeteneği gelişmiş olabilir.
 
648 BİN DEHAMIZ VAR
 
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 648 bin üstün zekalı ilköğretim ve lise düzeyinde öğrenci var.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim