• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Belediyeler bu sistemle çöp toplama maliyetlerini düşürecek

Belediyeler bu sistemle çöp toplama maliyetlerini düşürecek
Kayseri'de Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren bir firma, yaptığı yazılımla belediyelerin çöp toplama maliyetlerini yüzde 40 oranında düşürdü.

Kayseri'de Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren bir firma, yaptığı yazılımla belediyelerin çöp toplama maliyetlerini yüzde 40 oranında düşürdü. Yazılım halihazırda, Kayseri'de Melikgazi Belediyesi ve Sivas Belediyesi tarafından kullanılıyor.

Mazaka Yazılım tarafından tasarlanan Akıllı Çöp Toplama Yönetim Sistemi yazılımı, belediyelerin çöp toplama ve bu alandaki maliyet sorunlarına çözüm getiriyor. Çöp toplama esnasında alınan hatalı geri dönüşüm ve şikayetlerden dolayı böyle bir yazılım yapmaya karar verdiklerini dile getiren Firma Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Yiğit, yaklaşık 1 yıl süren ar-ge çalışması sonucunda, maliyeti yüzde 40 oranında düşüren bir yazılım ve cihaz ürettiklerini söyledi. Konteynerlere monte edilen cihazların çöp toplama araçlarının içinde bulunan tabletlere, doluluk oranı ile ilgili veri gönderimi yapmasının yanı sıra; üzerinde bulunan ek sensörleri sayesinde gaz, ateş, yangın gibi ölçümlemeler yaparak güvenliği sağladığını belirten Yavuz Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önünde sensörleri, içerisinde de elektronik devresi olan cihazlarımızı çöp konteynerlerinin alt kısmına monte ediyoruz. Cihazımız saniyede 60 kez veri ölçümü yapıyor ve içerisinde bulunan algoritması sayesinde doğru oranı hesaplayarak belirli saat aralıklarıyla verileri yazılımımıza gönderiyor. Tabletler aracılığıyla ekip araçlarında verilerin gösterimini sağlıyoruz. Ekipler, doluluk seviyesi belirlenen miktarın üzerindeki noktaları görüyor ve araçlar için en uygun rotasyon planı çiziliyor. Böylece ekip araçları hem boş konteynerlere uğramıyor hem de rotasyon maliyetinden kurtuluyor. Ayrıca, boşaltılmayan çöplerle ilgili olarak belediyelere gelen şikayetlerin de önüne geçilmiş oluyor. Bu şekilde yüzde 40'a yakın tasarruf yapılabiliyor. Ortalama olarak bir ilçenin yıllık çöp toplama maliyeti 20 milyon TL'nin üzerinde. Dolayısıyla bu yüzde 40'lık oran ciddi bir tasarruf anlamına geliyor."

Brezilya'dan demoları istendi

Sistemin halihazırda Kayseri'de Melikgazi Belediyesi ve Sivas Belediyesinde kullanıldığını belirten Yavuz Yiğit, amaçlarının Brezilya'dan da demoları istenen yazılımı yurt dışına pazarlamak olduğunu dile getirdi. Yavuz Yiğit, "Mazaka Yazılım olarak 3 yıl içinde ürünü çeşitli noktalara ulaştırdık ancak daha fazla potansiyelin olduğunu biliyoruz. Özellikle pazarlama faaliyetlerimizi artırabilmek adına projemiz için yatırımcılara da açığız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim