• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Belediye Meclisi’nde "Vekillik" Kaosu

Belediye Meclisi’nde "Vekillik" Kaosu
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde "Seçilmiş Belediye Meclis 1. Başkanvekili" iken, 2014'ün Kasım ayından bu yana, görevini yapamayan MHP'li Meclis...

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde "Seçilmiş Belediye Meclis 1. Başkanvekili" iken, 2014'ün Kasım ayından bu yana, görevini yapamayan MHP'li Meclis üyesi ve aynı zamanda Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Salih Gökçe, "Belediye meclislerinde yönetimin yasal olarak seçilmişlerde mi yoksa atanmışlarda mı olduğu" konusundaki hukuk savaşını kazandı.

Adana 1. İdare Mahkemesi heyetinin 29.12.2014 tarihinde oybirliği ile aldığı 738 sayılı kararla ilgili 1.2.2016 tarihli gerekçeli karar Büyükşehir Belediyesi'ne tebliğ edildi. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 30 gün içerisinde, Danıştay'a temyiz yolunun açık olduğunun belirtildiği kararda, "Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde belediye başkanının bulunmadığı toplantılarda Meclis'e başkanlık etme yetkisinin Meclis birinci başkan vekilinde olduğu" vurgulandı.

8 Şubat Pazartesi günü saat 14.00'te yapılacak ilk meclis toplantısına da bu mahkeme kararının damga vurması bekleniyor.

Mahkeme kararı ile ilgili olarak şu an sessiz kalmayı tercih eden ve ancak mecliste konuşacağı, üyeleri bilgilendireceği öğrenilen Salih Gökçe'nin de meclis toplantısına katılacağı belirtildi.

BELEDİYE MECLİSLERİ'NE EMSAL OLACAK KARAR

Türkiye'nin siyasi tarihinde ilk kez yaşanacak bu durum, belediyelerde yeni bir hukuk savaşının da kapılarını araladı. Bu sıradışı durumun, yerel yönetimlerle ilgili yasalardaki bazı yoruma açık maddelerden yararlanarak, belediye meclislerini yokluklarında seçilmiş başkanvekilleri yerine kendi görevlendirdiği üyeler tarafından yöneten belediye başkanlarını, konu ile ilgili belediye bürokratlarını ve meclisi yöneten atanmış başkanvekillerini yasal açıdan suçlu duruma soktuğu iddia ediliyor.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yaşanması muhtemel gelişmelerle ilgili hukukçular da bazı ilginç tespitlerde bulunuyor.

Bazı hukukçulara göre, "Başkanvekilliği Kaosu"nun en önemli tarafı, "Yasal olmadığı mahkeme kararı ile belirlenen" seçilmiş başkanvekilleri dururken, başkanın tasarrufu ve talimatı ile meclis toplantılarını yöneten meclis üyeleri ve bu toplantılarda alınan kararların tartışılır duruma gelmesi.

Belediye meclislerinde alınacak kararlarla ilgili ilk ve en önemli şart, "Meclis toplantılarının, hukuka uygun olarak teşekkül ettirilmesi" yasal zorunluluğundan geçiyor. Hukuka uygun şekilde oluşmamış belediye meclis toplantılarında alınan kararlar da bu nedenle "hukuksuz" konumuna taşınacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis 1. Başkanvekili Salih Gökçe, 2014 yılı Aralık ayında, Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün olmadığı meclis toplantılarını seçilmiş Meclis 1. ve 2. Başkanvekilleri dışında atanmış başkanvekillerinin yönetmesinin hukuksuz olduğunu belirterek, "Seçme-Seçilme hakkı'nın gasp edildiğini belirterek konuyu yargıya taşımıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim