• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Bel fıtığında erken teşhisin önemi

Bel fıtığında erken teşhisin önemi
Bel ağrısı şikayetlerinde erken teşhisin önemine vurgu yapan Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru Naki Keleş, geç kalınan ağrıların bel fıtığının yanında...

Bel ağrısı şikayetlerinde erken teşhisin önemine vurgu yapan Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru Naki Keleş, geç kalınan ağrıların bel fıtığının yanında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Bel ağrılarının ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğunu belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru Naki Keleş, bel fıtığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"Ters hareketlerden kaçının"

Ev ve iş hayatında karşılaşılan küçük ağrıların problem edilmediğini belirten Beyin Cerrahı Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, "Hatta bir kaç güne kadar diye beklediğimiz bu ağrıların daha sonradan büyük bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkacağını unutmamak gerekiyor. Bunun için her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Özellikle ev hanımlarının evde yaptıkları işlerde ters hareketlerde bulunabiliyorlar, bu hareketlerin ardından özellikle belimizde oluşan ağrılar ihmal edilmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Geç kalınan ağrılar bel fıtığına yol açmakta cerrahi yöntem uygulanmadığı takdirde hastada ciddi sorunlar yaratmaktadır" dedi.

"Bel fıtığı nasıl oluşuyor"

Fıtık, farklı bir duruma çevirmeden mutlaka bir hekime başvurulması ve gerekli tedavi işlemlerin başlatılması gerektiğini söyleyen Keleş, "Bel fıtığı nedir diye cevaplamak gerekirse; omurga, omur adı verilen birbirine bağlı bir dizi kemik yapıdan oluşmuştur. Disk, omurları birbirine bağlayan ve omurlar arası yastık gibi işlev gören sağlam bir bağ dokudur. Diskler, anulus fibrosus adı verilen sağlam bir dış tabakadan ve ortasında jel yapıdaki nükleus pulposusdan oluşur. Kişi yaşlandıkça ortadaki jel yapı su içeriğini kaybederek yastık görevin daha az yerine getirmeye başlar. Bu durum, disk merkezinin dış tabakadaki bir çatlak yoluyla yer değiştirerek disk fıtıklaşması (bel fıtığı) denilen durumu oluşturmasına neden olur. Fıtıkların çoğu bel omurlarının tam bel bölgesinde ve belin hemen altında bulunan son iki diskinde oluşmaktadır. Fıtıklaşmış bir disk, bel ağrısı oluşturabildiği gibi, omurgadan çıkan sinirlere baskı oluşturabilir ve siyatik olarak adlandırılan bacaklarda ağrı, uyuşma ve ayakta güçsüzlüğe neden olabilir. Endoskopik diskektomi ameliyatı olan hastalar 24 saat içerisinde taburcu edilip, kısa sürede ayağa kalkabiliyorlar. Sağ bacak ağrısı ve buna bağlı olarak yürüme zorluğu şikayetleri ile Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Tam Endoskopik Bel Fıtığı Merkezi'ne başvuran ev hanımı Melek Öztürk, yapılan tedavi sonrası şikayetlerinden kurtuldu" diye konuştu.

Bel fıtığında erken teşhisin önemi

Bel fıtığında erken teşhisin önemi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim