• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Bel çevreniz 1 metreyi geçiyorsa dikkat

Bel çevreniz 1 metreyi geçiyorsa dikkat
Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Yalçın, kalp krizi, felç gibi bir çok kalıcı rahatsızlığa neden olan şeker hastalığında riskin ölçülmesi için basit bir...

Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Yalçın, kalp krizi, felç gibi bir çok kalıcı rahatsızlığa neden olan şeker hastalığında riskin ölçülmesi için basit bir test önererek, "Erkeklerde bel çevresi 94 santimetre, kadınlarda ise 80 santimetreyi geçiyorsa şeker hastalığı açısından risk oluşmaktadır. Mezureyi alıp ölçüm yapın" uyarısında bulundu.

Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Yalçın, çağın hastalığı şeker hastalığının görülme oranının her geçen gün arttığını söyledi. Hareketsiz yaşamın şeker hastalığını ve buna paralel olarak obeziteyi de arttırdığını belirten Dr. Yalçın, Türkiye'de şeker hastalığının 2010 yılında görülme oranının 13.6 iken, şu an bu oranın yüzde 16'lara yükseldiğini ifade etti. Hastalığın en büyük zararının damarlarda ortaya çıktığına dikkat çeken Batı Anadolu Central Hospital Hastanesi'nde görevli Dr. Yalçın, "Yüksek şeker vücudumuzun en hassas bölgelerine en çok zararı veriyor. Erkeklerde bel çevresi 94 santimetre, kadınlarda ise 80 santimetreyi geçiyorsa şeker hastalığı açısından risk oluşmaktadır. Mezureyi alıp ölçüm yapın. Dünyada sonradan olan körlüğün en sık sebebi şeker hastalığıdır. Ülkemizde sonradan olan böbrek yetmezliğinin en büyük sebebi de şeker hastalığıdır. Yine yüksek şekere bağlı kalbe giden damarlardaki hasar nedeniyle kalp krizi, beyne giden damarlardaki hasara bağlı ise felçler oluşabiliyor. Çok ciddi komplikasyonları olan bu hastalık, damar yapısına bozarak bunlara sebep oluyor. Kanımızdaki şeker normalden yüksek seyrederse damarlara toksik etki gösteriyor" dedi.

Kanda şeker seviyesinin ne kadar yüksek seyrederse hastalığın zararlarının görülmesinin de o kadar hızlandığını dile getiren Dr. Yalçın, "Şeker hastalığının tedavisi ile dahiliye ve endokrin uzmanları daha yoğun olarak ilgileniyor. Tüm doktorlar hastaları kronik hastalıklardan korumak için uğraşıyor. Ama bu çaba yeterli değil. Bu çabanın içerisine hasta ve hasta yakınları da girmelidir. Tedavi sadece ilaç kullanmakla bitmiyor. Yeme-içme alışkanlıkları çok önemli. Hastanın eşi yemeği şeker hastasına göre hazırlayacak, sofra da ona göre kurulacak. Hasta doktor tavsiyelerine ve diyetine uyarsa uzun ve sağlıklı bir yaşam sürecektir. Şeker hastalarına tuzlu ve yağlı yeme, doğrudan şeker tüketme, egzersiz yap, yürüyüş yap diyoruz. Kırmızı eti sınırlı tüket diyoruz. Tüm bu uyarılar aslında sağlıklı beslenmemizi sağlıyor. Şeker hastalarının diyet önerileri aslında sağlıklı beslenme önerileridir. Obezitenin en önemli faktörlerinden biri aşırı şeker tüketimidir" diye konuştu. Murat Yalçın, 45 yaşı üzerindeki kilolu kişiler, karın bölgesi yağlanması olanlar, anne ve babada şeker hastalığı olanlar, hipertansiyonu olan kişilerinde şeker hastası olma ihtimalinin riskini taşıdığını sözlerine ekledi.

Bel çevreniz 1 metreyi geçiyorsa dikkat

Bel çevreniz 1 metreyi geçiyorsa dikkat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim