• BIST 9717.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Bel ağrıları insanların yaşam kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor

Bel ağrıları insanların yaşam kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor
Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğretim Üyesi Yrd.

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Özdinç, bel ağrılarının insanların yaşam kalitesinde ciddi sorunlara yol açtığını belirterek, sigara kullanımının bel ağrılarını üç kat arttırdığını söyledi.

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından Trakya Fizyoterapi Günleri adı altında "Bel Okulu" konulu seminer gerçekleştirdi. Edirne Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Özdinç, insanların yaklaşık yüzde 80'inin hayatlarında bir kez bel ağrısını deneyimlediğini söyledi.

"Bel ağrısı önlenebilir bir şikayet"

Yrd. Doç. Dr. Özdinç, "Bel ağrısı, kronikleşme dediğimiz uzun süre devam ederek tüm hayata yayılabiliyor. Aynı zamanda çalışanlarda iş gücü kaybına yol açarak, toplumlar üzerinde ciddi mali yükler oluşturuyor. Bel ağrılarından yüzde yüz kaçınamazsak bile önlenebilir bir şikayettir" dedi.

"Sigara içenlerde bel ağrısı olması daha yüksek"

Sigara kullanımının da bel ağrısını tetiklediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özdinç, "Sigara içmenin bel ağrılarını üç kat arttırdığı gözlendi. Çünkü dolaşımı bozduğu için vücudun her noktasındaki sonuçta omurların arasında bulunan disklerin beslenmesini bozduğu için buna sebep oluyor. İlerleyen yaşlarla birlikte ister istemez diskin beslenmesi bozulduğu için bir miktar esnekliğini kaybettiğinden dolayı bir yatkınlık oluyor ama sigara içimi bunu biraz daha arttırmış oluyor" ifadelerini kullandı.

"Fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmeliyiz"

Vatandaşların tedbirlerle ve hareketli bir yaşam ile bel ağrılarından kaçınabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özdinç, "Ciddi ölüm riski taşımıyor ama yaşam kalitesinde ciddi olumsuzluklar yaratıyor. Bunu önlemek için tüm hayatımızda yaptığımız işlerde nasıl davranmamız gerektiğinin farkında olmamız gerekiyor. Bunun dışında tabi ki fiziksel olarak daha aktif bir yaşam sürmemiz gerekiyor. Bunun dışında bel ağrısından korunmak için bel çevresindeki kasların güçlü ve dinamik olması gerekiyor. Buna yönelik basit egzersizler yapılmalı. Kişilerde bir bel yakınması varsa bunun tanısının hekim tarafından konulmuş olması gerekiyor. Fizyoterapist tarafından da kişiye özelleştirilmiş egzersizlerin yapılması gerekiyor. Günlük hayatında kendisini koruması gerekiyor. İlaçların etkileri geçici. Çok ciddi dönemlerde ilaçlar bu etkileri azaltıyor ama hayatı boyunca bu sorunun tekrar etme riski var. Fiziksel olarak aktif olmalı ve kilo kontrolünü yapmalıyız. Fiziksel olarak aktif olduğumuz sürece aynı zamanda kilo kontrolü konusunda bir adım atmış oluyoruz" diye konuştu.

Bel ağrıları insanların yaşam kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor

Bel ağrıları insanların yaşam kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim