• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Bekaroğlu: Komisyon iş yapamaz hale gelirse sorumlusu İsmail Kahraman olur

Bekaroğlu: Komisyon iş yapamaz hale gelirse sorumlusu İsmail Kahraman olur
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "bu anayasa bence başkanlık sistemine dayalı olmalı" sözlerini eleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "bu anayasa bence başkanlık sistemine dayalı olmalı" sözlerini eleştirdi. Bu sözlerin kabul edilebilir bir şey olmadığını belirten Bekaroğlu, "Komisyona başkanlık yapacak bir kişinin, meclis başkanının, daha işin başında başkanlık sistemi demesi uzlaşma komisyonunu başkanlık sistemi doğrultusunda başkanlık sistemi dayatacağı anlamına geliyor. Daha doğrusu komisyonu tıkayıp işlemez hale getirecek, bu anlama geliyor. Sayın Kahraman bu şeylerine devam ederse, "yanlış anlaşıldım, bireysel düşüncemi anlattım, öyle değil" demezse bu komisyon yarın iş yapamaz hale gelirse o zaman sorumlusu sayın Kahraman olur." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.

2016 yılı Ocak ayında 18 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Bekaroğlu, "2015'te ise bir rekora imza attık. Bin 700 işçi iş kazaları sonucu hayatını kaybetti. 2002-2015 yılları arasında ise 16 bin 471 insan iş kazalarının kurbanı oldu. Bu bir katliamdır.bu katliamın birinci dereceden sorumlusu makul şüphe falan değil yakın şüphe devlettir ve patronlardır." dedi.

Bu kazaların büyük çoğunluğunun para harcanarak alınacak tedbirleri alınmadığından dolayı meydana geldiğini kaydeden Bekaroğlu, "Kasıt vardır bu kazaların ortaya çıkmasından. Ondan dolayı kaza değil bunlar cinayettir, iş cinayetidir bize göre. Evet patronlar daha çok kazanmak için para harcamıyor, gerekli tedbirleri almıyor. Dolayısıyla bu katliamın birinci dereceden sorumlularıdır. Aynı şekilde bu katliamların sorumlusu devlettir. Çünkü devlet görevini yapmıyor. Yeteri şekilde denetlemiyor bu iş yerlerini. Büyük bir katliamdır. Ben buradan devleti ilgilileri katliamdan katliamla suçluyorum. Bakalım fezleke hazırlıyorlar mı buna." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakanla yaptığı görüşmede sadece anayasayı değiştirmek değil bütün darbe hukukunu bütünüyle değiştirmek üzere bir komisyon kurulması konusunda mutabık kalındığını kaydeden Bekaroğlu, şöyle konuştu: "Darbe hukukunun değiştirilmesiyle ilgili bu komisyonun çalışması konusunda mutabık kalındı. Bunun altını çiziyorum. Eğer gerçekten adalet ve kalkınma partisi demokrasinin gelişmesi için ülkede tam demokrasinin olması için çalışıyorsa bu komisyonu bütün darbe yasalarını değiştirmek hukukumuzu mevzuatımızı darbe yasalarından ayıklamak üzere çalıştırmasını bekliyoruz. Fakat çokta umutlu değiliz. İki sebepten dolayı umutlu değiliz. Bunlardan biri bu komisyonun başkanlık sistemi tartışmalarıyla kilitleneceği endişesini taşıyoruz. Hem CHP hem MHP başkanlık konusundaki duruşlarını tavırlarını net bir şekilde ortaya koymuşlardır, parlamenter sistemden yanayız. Eğer bu komisyon başkanlık sistemi üzerine kilitlenir ve çalışırsa bu komisyon 24. dönemdeki uzlaşma komisyonunda olduğu gibi başarısız bir şekilde işini tamamlar diye düşünüyoruz ve bundan endişe ediyoruz."

Bir basın mensubunun, "Meclis Başkanının bir dergiye verdiği röportajda başkanlık sistemi noktasında çok net bir şekilde tavır koyuyor. Neler söylersiniz?" sorusuna Bekaroğlu, şu cevabı verdi: "Bu kabul edilebilir bir şey değil. Elbette meclis başkanı adalet ve kalkınma partisinin üyesidir ve bir bireydir. Bir düşüncesi olabilir ve bu düşüncelerini açıklayacak. Ama meclis başkanı sıfatı ile ama hele hele uzlaşma komisyonunun bizim için bu komisyon uzlaşma komisyonudur. Türkiye'yi darbe hukukundan ayıklamak, darbe hukukunu değiştirmek için kurulmuş olan uzlaşma komisyonudur. Anayasa uzlaşma komisyonu diye daraltmıyoruz. Bu komisyona başkanlık yapacak bir kişinin meclis başkanının daha işin başında başkanlık sistemi demesi uzlaşma komisyonunu başkanlık sistemi doğrultusunda başkanlık sistemi dayatacağı anlamına geliyor. Daha doğrusu komisyonu tıkayıp işlemez hale getirecek bu anlama geliyor. Sayın Kahraman bu şeylerine devam ederse yanlış anlaşıldım aslında bireysel düşüncemi anlattım öyle değil demezse bu komisyon yarın iş yapamaz hale gelirse o zaman sorumlusu sayın Kahraman olur."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim