• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Beden İmajı Ve Medya Konulu Araştırma Sonuçları

Beden İmajı Ve Medya Konulu Araştırma Sonuçları
Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd.

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Eşiyok Sönmez, beden imajına ilişkin düşüncelerde medyanın rolünü araştırdı. Türkiye ve İngiltere'de öğrenciler üzerinde yapılan araştırma ilginç farklılıklar ortaya koydu. Türk öğrenciler, İngiliz öğrencilere göre daha sık gazete okuyor ve televizyon seyrediyor.

İngiltere'deki gençler sosyal medyayı Türk gençlerinden daha fazla kullanıyor ve daha sık dergi okuyor. Bu durumun ülkeler arasındaki farklılıktan kaynaklandığı kanısında olan Sönmez, "İngiltere'de siyasal ve güncel gelişmelerin Türkiye'deki kadar inişli çıkışlı olmaması yüzünden gençlerin haberleri takip etme ihtiyacı Türkiye'deki gençler kadar yoğun değil. Gençler Türkiye'de haber almak için İngiltere'deki yaşıtlarına göre daha fazla gazete okuyup, televizyon izliyorlar" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Sönmez'in çalışması İngiltere'deki gençlerin ideal beden farkındalığının Türkiye'deki gençlerden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. İki ülkedeki gençlerin de bedenlerine ilişkin kararları üzerinde geleneksel medyanın baskısı sosyal medyadan daha yüksek.

İNGİLTERE VE TÜRKİYE'DEKİ GENÇLER ARASINDA BARİZ FARKLILIK VAR

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinden Prof. Dr. Özlen Özgen yönetiminde gerçekleştirilen araştırmada; geleneksel medyayı temsilen gazete, dergi, televizyon, yeni medya araçlarından da sosyal ağlar seçildi.

Medyanın her iki ülkedeki gençlerin bedenlerine ilişkin düşüncelerini etkilediğini anlatan Özgen, şöyle konuştu:

"Medyada yer alan ünlülere benzemeye çalışma açısından karşılaştırıldığında İngiltere'deki gençler medyada yer alan ünlülerle önce kendi bedenlerini karşılaştırıyor, bu karşılaştırma sonunda o kişilere benzemeye çalışıyorlar. Ama Türkiye'deki gençler karşılaştırma yapmaksızın doğrudan medyada yer alan kişilere benzemek istiyor.

Ayrıca, Türkiye'de gençlerin bedenlerine ilişkin görüşleri üzerinde televizyon, gazete ve dergiden kaynaklanan baskı yüksekken, İngiltere'de en etkili medya olarak dergi, ardından televizyon geliyor."

"TÜRKİYE'DEKİ GENÇLER DAHA SIK GAZETE OKUYOR"

Öğrencilerin hem medya kullanımı hem de bedenlerine ilişkin görüşlerinde medyadan kaynaklanan baskı hissetme açısından anlamlı farklılıklar bulunduğunu belirten Sönmez, şunları söyledi: "Türkiye'deki gençler daha sık gazete okuyor, daha fazla televizyon izliyor ancak İngiltere'deki üniversite öğrencileri, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinden daha fazla medyadan kaynaklanan baskı hissediyor. Bunun nedeni İngiltere'deki gençlerin Türkiye'deki gençlerden daha sık ünlülerin hayatını takip etmek veya moda ile ilgili gelişmeleri takip etmek için medyayı kullanmaları. Bu nedenle kendilerini medyada yer alan ünlülerle karşılaştırmaya ve ünlülere benzemeye çalışmaya daha fazla eğilimliler."

İNGİLTERE'DE EN ETKİLİ MEDYA DERGİ

Sosyal medyada insanların yedikleri yemeği, gittikleri yerleri ve günlük aktivitelerini paylaştığını anlatan Sönmez, "Genellikle takipçileri de bu eylemleri görmek için kişileri takip ediyor. Dergi, gazete ve televizyon öyle değil, belirli bir hedef amacıyla içerik hazırlanıyor ve görsel konuluyor. Beden açısından bakıldığında bu, kadınlar için genç görünmek, yaşlanmamak ve kilolu olmamak; erkekler için de kaslı görünmek ve spor yapmak. Geleneksel medyanın amaçlı içerikleri nedeniyle, sosyal medya daha fazla kullanılan araç olmasına rağmen geleneksel medya bedene ilişkin düşünceler üzerinde daha baskın" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim