• BIST 9524.59
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

BDDK'da kavgaya neden olan Bank Asya teklifi!

BDDK'da kavgaya neden olan Bank Asya teklifi!
Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam BDDK'nın Bank Asya'ya el koymasının biraz sor olduğunu yazdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya krizini yarın ki toplantısında görüşecek. Katar ziyareti dönüşünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bank Asya'ya el konulması gerektiğini ima eden sözleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 'nun işini zorlaştırdı.

Yarın rutin gündemle toplanacak olan BDDK'nın ana gündem maddelerinden birisinin de Bank Asya olması bekleniyor. Peki BDDK, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet üyelerinin istediği 'Bankaya el koyma' kararı verebilir mi?

BDDK'NIN O KARARI ALMASI ÇOK ZOR

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam "BDDK'nın Bank Asya hakkında hükümetin istediği yönde karar vermesi çok zor" şeklinde bir yazı kaleme alarak bunun nedeni olarak ise "sırf hükümet istediği diye yanlış bir karara imza atan BBDK üyeleri kişisel olarak karardan sorumlu olmaları ve yargılanabilme olasılıklarını" gösterdi.

'BANK ASYA'YA EL KOYALIM BASKISI TARTIŞMA ÇIKARTTI'

Sağlam ayrıca köşesinde bir de kulis bilgisine yer vererek "daha önce BDDK başkanı Bank Asya'ya el konulması için kurula baskı yaptı ancak kabul ettiremedi, kurulda tartışma çıktı" iddiasında bulundu.

UZUN ZAMANDIR İSTİYOR

Bank Asya'nın durumunu ve BDDK'nın kararını analiz eden Erdal Sağlam'ın köşesinden öne çıkan bölümler şöyle:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın el koyma yönündeki baskısının Başbakanlık zamanında başladığı biliniyor. Ancak BDDK Kurul üyelerinin bu konuda eksik gerekçeyle karar almaları halinde ileride yargılanabilmeleri ihtimalleri var. Kişisel sorumluluğu beraberinde getirdiği için, "Hükümet istedi diye bu karan almak" da Kurul üyeleri için çok zor. Kurul üyelerinin zamanından önce değiştirilmesi içinse BDDK yasasının değişmesi gerekiyor.

Ankara kulislerinde Bank Asya ile ilgili baskıların Hükümetle cemaat arasındaki sürtüşmelerin başlamasına dayandığı konuşuluyor. Ancak Bank Asya'nın kurulun kendisinden istediği yasa ve  yönetmeliklerde yazılı her şartı yerme getirdiği hatta daha da fazlasını yaptığı, yasal olarak açık vermediği de ortada.

SALONU TERK ETMİŞ

Kulislerde söylenenlere göre BDDK Başkam, bir Kurul toplantısına geç ve telaşla gelip, "Banka Asya'nın 70. Madde kapsamına alınması için karar alınmasını" istemiş. Ancak daha önlem niteliğindeki 68. maddeye alınmadan 70. maddeye alınamayacağı için, Kurul üyeleri tümüyle bu karara karşı çıkmış. Hatta Başkan çok kızıp toplantıyı terketmiş. Başkan'ın birilerine söz vermiş olabileceği, ama sözünü yerine getiremediği için zor durumda kalmış olabileceği yoğun olarak konuşuluyor.

Başkan'ın önce Banka hisselerinin tümünün Katarlılar'a satışı için uğraştığı ama yönetimi değişmeyeceği için daha sonra bundan vazgeçip, baskılar nedeniyle yine el konulması için çalışmaya başladığı söyleniyor. Bu arada el konulamayınca Ziraat Bankası'nın satın alması için talimat verildiği, görüşmelerin yapıldığı ama Bank Asya yönetiminin ayak diremesi sonucu bunun gerçekleşemediği konuşulanlar arasında.

BANK ASYA YÜZDÜRÜLECEK Mİ?

Bu arada kulislerde bankaların zor durumda kalmaları halinde uygulanacak esaslara ilişkin Finansal İstikrar Komitesi kararından da söz ediliyor.

Bu karar kamuoyuna açıklanmış değil ama zor duruma düşen bankaların önce munzam karşılıklarının serbest bırakılması, vergi borçlannın ötelenmesi gibi "Banka'yı mümkün olduğunca yüzdürmeye dönük" esasların yer aldığı belirtiliyor. Yani el konulmadan önce bu tür kolaylıkların da devreye sokulması gerekiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim