• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Bayramda en büyük tehlike

Bayramda en büyük tehlike
"Ramazan Bayramı'nı yeme bayramına çevirme ve kontrolsüz yeme içgüdüsüyle hareket ederek abartılı gıda tüketmek, bizi bekleyen en büyük tehlikedir".

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Aydın, Ramazan Bayramı'nda abartılı gıda tüketiminin en büyük tehlike olduğunu söyledi.

Aydın, ramazanın sona ermesiyle vücutta değişiklikler olacağını, bu nedenle adaptasyon için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

"Sağlığımızın korunması için hayatımızın her döneminde sağlıklı ve düzenli beslenme çok önemlidir" diyen Aydın, "Ramazan Bayramı'nı yeme bayramına çevirme ve kontrolsüz yeme içgüdüsüyle hareket ederek abartılı gıda tüketmek, bizi bekleyen en büyük tehlikedir. Bu durumun önüne geçilmezse sıklıkla çok ciddi hazım problemleri ve mide rahatsızlıklarıyla karşılaşılabilmektedir. Küçülen mideye aşırı yüklenilmesi sonucunda bulantı, kusma ve hazımsızlık problemleriyle karşılaşılmaktadır" ifadesini kullandı.

Aydın, diğer önemli sorununun gelenek haline getirilen, bayramda aşırı yemenin yanı sıra ölçüsüz ve kontrolsüz tüketilen tatlı, şeker, hamur işleri ve çikolatanın sindirim sistemi ve pankreasa ciddi yük getirdiğini belirterek, düzenli ve sağlıklı beslenmenin her dönem çok önem taşıdığını kaydetti.

"Üç ana öğün mutlaka alınmalıdır" diyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle öğle ile akşam yemeği arası çok uzun olduğundan mutlaka ara öğün bu arada alınmalıdır. Obezite, diyabet, kalp ve böbrek hastalığı gibi ciddi metabolik hastalığı olan kişiler dışında herkes, her besin grubundan yeterli miktarda almalıdır. Tek gruba yüklenilmemelidir. Bu hastaların dikkat etmesi ve kaçınması gereken besinleri sınırlamaya bayramda da devam etmeleri gerekir. Bayramın ilk günü mutlaka kahvaltı yapılması ve hiçbir öğün atlanmadan düzenli beslenilmesi gerekiyor. Gıda alırken çok fazla ve birden yükleme yapılmamalıdır. Besinler iyi çiğnenerek, yavaş yenilmeli ve mideye binecek yük azaltılmalıdır. Bayram boyunca özellikle tatlı ve çikolata konusundaki ısrarcı tutumlara karşı gerekli dikkat gösterilmelidir. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir." 

-  "Ölçüyü kaçırmamak lazım"

Aydın, yaz mevsiminde sıvı kaybına karşı bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Aşırı çay ve kahve tüketmekten kaçınılması gerektiğine işaret eden Aydın, şunları belirtti:

"Bu konuda ölçüyü kaçırmamak lazım. Sıvı içeriği bol meyveler tüketilmeli veya kompostolarıyla açık kapatılmalıdır. Asitli ve gazlı gıdaların hiçbir dönemde sağlık açısından kullanılmasının uygun olmayacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Özellikle şeker, hipertansiyon ve kalp hastaları, davet edildikleri yerlerde veya kendi davetleri sırasında hastalıklarını kötüleştirebilecek çok tuzlu veya şekerli gıdaları almama konusunda dikkatli olmalı. Aşırı çay ve kahve tüketmemeliler. Özellikle ısrarlara dayanamayıp 'azıcık, hatırım için alın' gibi masum görülen davetlerin, kendilerinde ortaya çıkarabilecekleri olumsuzlukları unutmamaları gerekmektedir."

Yusuf Aydın, ramazanda yavaşlayan metabolizmanın hızlanması için fiziksel aktivitenin de önemli olduğuna değinerek, haftada en az üç kez 30-45 dakikalık sporun önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim