• BIST 9530.47
  • Altın 2484.901
  • Dolar 32.5016
  • Euro 34.8472
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Bayramda bankaların ''kurbanı'' olmayın

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar, yaklaşık 4 milyon insanın çektikleri krediler nedeniyle takipte olduğunu belirterek, Kurban Bayramı öncesi cazip kredi seçenekleri sunan bankalara karşı dikkati çekti.
Yaklaşan kurban-bayrami" class="modp_tagclass">Kurban Bayramı öncesi bankalar, düzenledikleri kampanyalarla tüketicilere düşük faizli cazip kredi seçenekleri sunuyor.
 
Müşterilerine bayrama özel  kredi vermek için adeta birbirleriyle yarışa giren bankalar, vade,faiz ve dosya masrafları için de uygun seçenekler sunuyor.
 
''Geleneksel bayram kredisi kampanyası'' ile müşterilerine avantajlı kredi kullanma fırsatı sunan İş Bankası'nın 22 Ekim 2013 tarihine kadar geçerli olacak kampanyasında, serbest meslek sahipleri, tüm ücretli çalışanlar ile emekliler, 12 ay vadeye kadar aylık yüzde 0,89  faiz oranıyla 5 bin lirakredi kullanabilecek. Kampanya dönemi içinde, 35 bin lira ve 60 aya kadar aylık yüzde 1,15  faiz oranıyla nakitkredi kullanma fırsatı da sunuluyor.
 
''Erken gelen bayram kredisi'' sloganı ile geleneksel bayram kredisi kampanyasını duyuran Halkbank, 36 ay vadede 10 bin liraya kadar yüzde 0,99  faiz oranından, 199 lira tahsis ücreti ve sıfırfaiz oranıyla da 3 bin liraya kadar kredi kullanma imkanı tanıyor.
 
Garanti Bankası da bayram kampanyası kapsamında 50 bin lira ve 60 ay vadeye kadar kredi imkanı sunuyor. Banka, 9 ay vadeye kadar yüzde 0,79 faizle 3 bin lira, 60 ay vadeye kadar yüzde 1,09 faizle 30 bin lira kredi veriyor.
 
İhtiyaç sahipleri, Yapı Kredi'den de yüzde 1,09 faiz oranıyla 36 ay vadeli 9 bin lira tutarında masrafsız kredi alabiliyor.
 
Finansbank, "KOBİ'ler bayram sevincini erken yaşayacak" sloganı ile firma sahibi müşterilerine özel kredi fırsatı sunuyor. Bankadan, 12 ay vadeli yüzde 0,99 faiz oranı, 250 lira dosya masrafı ile 10 bin lira kredi alınabiliyor.
 
Bayram kredisi için Vakıfbank'ı tercih edenler, 12 ay vadeye kadar aylık yüzde 0,85 faiz oranı ile 5 bin lira, 60 ay vadeye kadar yüzde 1,11 aylık faiz oranıyla da 50 bin lira kredi kullanabilecek.
 
"Gerekli olmadığı sürece harcama yapılmamalı"
 
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, vatandaşların çok gerekli olmadığı sürece harcama yapmaması gerektiğini belirterek, "Şu anda yaklaşık 4 milyon insan çektikleri krediler nedeniyle takipte, 10 milyondan fazla insan asgari ödeme tuzağında" dedi.
 
Banka kredileri nedeniyle en fazla sıkıntı çeken kesimin dar gelirliler olduğunu anlatan Çakar, "Dar gelirli insanlar ücretleri yetmediği için bir takım zorunlu ihtiyaçları için  kredi çekmek vekredi kartı kullanmak zorunda kalıyorlar ve dolayısıyla tuzağa düşmüş oluyorlar" diye konuştu.
 
Toplam maliyete dikkat
 
Bankaların kredi faizlerinin düşük olmasının da aldatıcı olabileceğini vurgulayan Çakar, şöyle konuştu:
 
"Kredilerde faiz oranını düşürmüş gibi gösteriyorlar ancak masrafları çok alabiliyorlar. Sıfır faizli kredi diyorlar ama dosya masrafı, komisyon gibi çeşitli adlar altında kesinti yapıyorlar. Yine müşteriye sormadan hayat sigortası, ferdi kaza sigortası gibi çeşitli sigortalar yapıyorlar. Böyle olunca faiz oranları tüketiciyi yanıltabiliyor. Vatandaşlar, kredi alırken mutlaka toplam maliyeti dikkate almalı."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim