• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Bayraktar uyardı: Bir yabancı firma, fındıkta tekelleşme gayreti içinde

Bayraktar uyardı: Bir yabancı firma, fındıkta tekelleşme gayreti içinde
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık fiyatlarının hasat dönemlerine göre 9- 10 lira seviyelerine düştüğünü...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık fiyatlarının hasat dönemlerine göre 9- 10 lira seviyelerine düştüğünü söyleyerek, "Başka nedenler var. Bir yabancı firma maalesef hem üreticimizi, hem de namusuyla çalışan esnaf ve tüccarımızı da ezerek yok etmeye çalışarak tekelleşme gayreti içinde." dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai donun etkileri, kırmızı et fiyatları, gübre ve yemde KDV indiriminin üreticiye yansıması ve fındık fiyatlarıyla ilgili genel merkez binasında açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayraktar, doğa şartlarının üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Buna bağlı olarak üretici fiyatlarında bir miktar artış olduğunu kaydeden Bayraktar, üretici ile tüketici fiyatlarını mukayese edildiğinde çok büyük bir farkın oluştuğunu anlattı. Bayraktar, "Üretim koşullarına rağmen üretici fiyatları çok yüksek değil. Tüketici fiyatlarının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu gibi durumlarda aradaki makası kapatıcı tedbirleri almak, üretici ile tüketici arasındaki mekanizmaları iyi işletemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hava koşullarına bağlı olarak etin piyasaya sürülmesi noktasında bir problem olduğunu ifade eden Bayraktar, "Özellikle koyun için söyleyeyim. Kesime gelen koyunlar önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek." dedi.

"RUSYA KRİZİNİN ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA ETKİSİNİ GÖSTERECEĞİ KANAATİNDEYİM"

Turunçgillerde dallarda olan ürünlerde bir don tehdidi bulunduğunu aktaran Bayraktar, "Don bu ürünlere zarar verdi. Narenciyelerde üretim artmıştı fakat hasat tamamlanmadı. Dalda olan bazı ürünler de buna dahil dondu. Bu da arzı bir miktar yavaşlattı. Rusya krizinin önümüzdeki aylarda etkisini göstereceği kanaatindeyim. Mart ve Nisan aylarında etkisini gösterecektir. Üretici açısından olumsuz kabul ediyorum, tüketici açısından baktığımızda da bazı kesimler bunu olumlu kabul ediyor." diye konuştu.

"MİLYONLARCA VATANDAŞIMIZI BİRKAÇ YABANCI FİRMANIN TEKELİNE BIRAKAMAYIZ"

Hasat dönemlerinde 14-15 lira olan fındık fiyatlarının şu an 9-10 lira seviyesine düştüğünü belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şöyle devam etti: "Bunun arz talep dengesiyle bir alakası olmadığı da ortaya çıktı. Başka nedenler var. Bir yabancı firma maalesef hem üreticimizi, hem de namusuyla çalışan esnaf ve tüccarımızı da ezerek yok etmeye çalışarak tekelleşme gayreti içinde. Odalardan aldığımız bilgiye göre emanete bırakılan fındıkları piyasaya sürdüğü ve ihracat yaptığı söyleniyor. Bu, üreticimizi olumsuz etkiledi. Ticaret sanayi odalarından, borsalardan da buna tepki geliyor. Bu konuda sayın bakan ile de görüşme yapmıştık. Sayın bakan da TMO marifetiyle 50 bin ton civarında fındık alabileceğini ifade etti. Fındık fiyatlarını 1 lira civarında artırdı ama yeterli değil. Milyonlarca vatandaşımızı birkaç yabancı firmanın tekeline bırakamayız. Onlar tarafından üreticilerimizin mağdur edilmesine müsaade edemeyiz. Buna müsaade edersek bu bizim de ayıbımız olur, devletimizin de ayıbı olur. Üreticimiz de bu firmalara karşı bir eylem istiyor. Biz zaman zaman tekelleşmeye karşı rekabet kuruluna başvuru yapıyoruz, bazı firmalar için de başvurduk."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim