• BIST 9530.47
  • Altın 2485.014
  • Dolar 32.5011
  • Euro 34.8568
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Baykal'dan pazarlık iddiasına yanıt

BDP’li Milletvekili Altan Tan'a veren CHP Milletvekili Deniz Baykal, “Bırakın anlaşmayı, mutabakatı, pazarlığı; bu iş olup bittikten sonra bir teşekkür konuşması bile yapılmamıştır” dedi.
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni'yi ziyaret etti.
 
Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Deniz Baykal, bir soru üzerine BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın, "Başbakan Erdoğan, 'Sen beni milletvekili yap kurtar, ben seni Cumhurbaşkanı yapayım" sözü verdiği şeklindeki iddialarını değerlendirdi.
 
Bu konuda bir müzakeresinin olmadığını vurgulayan Deniz Baykal, "Demokrasi ve hukuk açısından çarpık bir tablo vardı. Tamamen kendi inisiyatifimiz doğrultusunda hiçbir müzakere yapmadan, hiçbir ilişkiye girmeden harekete geçtik" dedi.
 
'PAZARLIK YOK'
 
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) aldığı kararla Erdoğan'ın milletvekili adayı olamayacağının açıklandığını anımsatan Baykal, "YSK, genel başkan olmasına, kampanyayı yürütmesine, seçim pusulasında yer almasına izin verdi ancak 'Kendi adına milletvekili olamazsın' dedi. Bu kabul edilebilir manzara değildir. Gerçek bir demokrasi anlayışına, milli irade anlayışına saygı açısından bu durumun doğal karşılanması mümkün değildir" diye konuştu.
 
Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiçbir şekilde uygun görmediğimizi ifade ederek herkesin hak ve özgürlüklerine sahip çıkarak bu doğrultuda harekete geçtik. Bunu yaparken de AKP ile hiçbir zaman temasa geçmedik. Hukuk devleti anlayışımız gereği bunu yaptık, kimseye lütuf olarak görmedik. Ne bir pazarlık, ne bir ilişki, ne de bir temas söz konusudur. Bunun aksini kimsenin ifade etmesi mümkün değildir."
 
'MİLLETE KARŞI KAMPANYA MI YAPACAKTIK?'
 
Kendilerine yönelik, "Başbakan Erdoğan'a siz bu hakkı verdiniz, bakın Türkiye'yi ne hale getirdi" gibi eleştiriler yapıldığını dile getiren Baykal, bu eleştirilerin demokrasi anlayışıyla bağdaşmadığını savundu.
 
Bunun bir demokrasi sınavı olduğunu vurgulayan Deniz Baykal, "Ne yapacaktık? Millete karşı kampanya mı yapacaktık. Bu şekilde yapmak o insana kötülük yapmak değil, belki de hak etmediği büyük itibarı vermek anlamına gelirdi" dedi.
 
'TEŞEKKÜR BİLE OLMADI'
 
Seçimlerden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç kez bir araya geldiklerini ancak bu konunun hiçbir zaman dile getirilmediğini vurgulayan Baykal, "Görüşmelerimizde ne biz 'Bakın size böyle bir iyilik yaptık' deme, konuyu hatırlatma gereği duyduk, ne de Sayın Erdoğan teşekkür etme gereği duydu. Bırakın anlaşmayı, mutabakatı, pazarlığı; bu iş olup bittikten sonra bir teşekkür konuşması bile yapılmamıştır. Zaten bu bir lütuf değildir o yüzden teşekkür bekleyişi içine bile girmedik" diye konuştu.
 
'SAYIN ALTAN DİKKATLİ OLSUN'
 
Alta Tan'ın kendilerine yönelik izlenecek politikaya karşı kuşku ve güvensizlik duyduğunu ifade eden Baykal, "Altan Tan'ın bu konudan kendilerine bir gerekçe çıkarma durumu söz konusu değildir. Kendi ilişkilerinde bir bekleyiş, talep varsa kendi yerine getirilip getirilmemesi konusunda kuşkuyu, güvensizliği taşımakta haklıdır. Sayın Altan dikkatli olsun" dedi.
 
'BUGÜN DE AYNISINI YAPARDIM'
 
"Bugün aynı olayla karşılaşsaydınız aynısını yapar mıydınız?" sorusuna da Baykal, "Evet, yine aynısını yapardım. Bugün bir insan nasıl olur da demokrasi diyecek, milli irade diyecek ama 6-7 ay mahkumiyet taşıyan bir insanı engellemeyi savunacak. Bunu savunan insanların demokrasi sözünü ağzına almaları mümkün değildir" yanıtını verdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim