• BIST 9524.59
  • Altın 2492.158
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.6988
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Bayburt Tarımına Yeni Proje “Kırsal Hayvancılık Merkezleri”

Bayburt Tarımına Yeni Proje “Kırsal Hayvancılık Merkezleri”
Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Metin Köse Toplantı Salonunda, "Dokap Hayvancılık Projeleri" nin tanıtım ile Bayburt...

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Metin Köse Toplantı Salonunda, "Dokap Hayvancılık Projeleri" nin tanıtım ile Bayburt köyleri için yapılması planlanan "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" konulu tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Programa, Bayburt İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Defterdarı Davut Karadağ, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vedat Aydoğan, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Bülent Bayraktar, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Osman Ergün, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda köy ve mahalle muhtarı ile çiftçiler katıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vedat Aydoğan tarafından DOKAP Hayvancılık Projeleri tanıtımı ile "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" konusunda sunum yapıldı. Aydoğan proje ile ilgili olarak " Bayburt'ta hayvancılık kültürünün yeterli olmasına rağmen, altyapı konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu, çiftçilerimizin daha modern şartlarda hayvancılık yapmaları gerektiğini, bu projeyi tanıtmak için son 20 gün içerisinde yaklaşık 20 köye gidilerek bire bir çiftçilerimize anlattıklarını, DOKAP Hayvancılık Projelerinin 2015-2018 yılları arasında uygulanacağını, yeni ahır ve ağıl yapımına en az % 50 hibe desteği verileceğini, 10-50 baş arasında büyükbaş veya 100-200 baş arasında küçükbaşa sahip işletme sahiplerinin 31 Mart 2016 tarihine kadar başvuruda bulunabileceğini, ön başvuru için işlemlerin kolay olduğunu ve Ziraat Odası tarafından çiftçilere yardımcı olunduğunu" ifade ederek, İlimizde yaşanan tapu/mülkiyet sorunları konusunda da yeni çalışmaları olduğunu açıklayarak, " Elbette Bayburt'ta en büyük sorunumuz tapu sorunları. Uzun yıllardır intikali yapılmamış ve hissedar sayısı yüzleri bulan arazilerde bu tip projeler için belge ibraz etmek ciddi bir sorunumuzdur. Bu sorunu en aza indirmek için bir takım çalışmalar yaparak çiftçimizin bu sorundan dolayı yaşadığı mağduriyetleri önlemeyi amaçlıyoruz. Öncelikle 2016 DOKAP başvuruları için, köyünde hazine arazisi olan çiftçilere, talepleri halinde Defterdarlık tarafından kiralama veya satış yoluyla yardımcı olunmaya çalışılacaktır. Diğer çözümümüz ise, "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" adı altında, özellikle hayvancılık kapasitesi yüksek köy ve beldelerden başlamak üzere, köy yerleşim merkezinin dışında hazine veya mera arazisi üzerine 30-50'şer başlık 10-15 adet ahır yapmayı planlıyoruz. Bayburt tarımına ve kırsal hayatına ciddi kazanımlar sunacak bu projemizin hayata geçirilmesi için Defterdarlık ve İl Özel İdaresi ile birlikte çalışmalara başladık. Köylerde oluşturulacak bu "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" sayesinde, en büyük sıkıntı olan tapu sorunları aşılacak, köylerde yaşanan bir takım sosyal çevre sorunları ortadan kalkacak ve aynı bölgede hayvancılık yapılması nedeniyle de, tarımsal üretim ve kalite yükselmiş olacaktır. Bayburt ekonomisine tarihinin en büyük katkılarından birini yapmasını beklediğimiz bu projenin hayata geçirilmesi başta muhtar ve çiftçilerimiz olmak üzere ilgili tüm kesimlerin desteğine ihtiyaç duymaktadır."

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe yaptığı konuşmada," Bu soğuk ve karlı günde çiftçilerimiz bizleri yalnız bırakmayarak bu salonu doldurması bir kez daha çiftçilerimize olan güvenimizi arttırdı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ahır ihtiyacı olan çiftçilerimize DOKAP projesi kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. 31 Mart'a kadar verilecek dosyayı Ziraat Odası olarak hazırlıyoruz. Bayburt tarımın ileriye götürecek her proje ve çalışmanın yanındayız" dedi.

Bayburt Defterdarı Davut Karadağ yaptığı konuşmada; " DOKAP projesine başvuruda çiftçilerin karşılaştıkları tapu sorunlarını aşmak üzere hazine arazisi bulunan köylerde, talep edilmesi ve şartların uygun olması halinde satış yapılabileceğini, ayrıca, Sayın Bakanımızın talimatı ile köylerde oluşturulması düşünülen Kırsal Hayvancılık Merkezleri projesi için İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğü ile çalışmalara başladıklarını, konuyla ilgili bilgi almak isteyen muhtar ve vatandaşlarımızın Defterdarlığa müracaat etmeleri gerektiğini" ifade etmiştir.

Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi yaptığı konuşmada; "Sayın Bakanımızın talimatı ile köylerimizde yerleşik alan çalışmaları kapsamında konut ve hayvancılık amaçlı ihtiyaçların giderilmesi konusunda planlı bir çalışma başlatıldığını, Bayburt olarak daha geniş ve kapsamlı düşünülmesi gerektiğini, Bayburt'un tüm ülkeye örnek olacak çalışmalara ve mevzuat değişikliklerine öncülük ettiğini, DOKAP ahır projelerinin en az % 50 hibe desteği ile önemli bir ihtiyacı gidereceğini, muhtarlarımızın, çiftçilerimizi bu projeye yönlendirmesi gerektiğini" ifade ederek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim