• BIST 9524.59
  • Altın 2493.789
  • Dolar 32.5764
  • Euro 34.7318
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

’Bayburt Barları’ kurslarla yaşatılıyor

’Bayburt Barları’ kurslarla yaşatılıyor
Bayburt'ta açılan halk oyunları kurslarıyla, "Baş Bar, Sallanma, Sarhoş Barı, Şillo, Veysel Barı" başta olmak üzere bir çok yöresel halk oyunları vatandaşlara...

Bayburt'ta açılan halk oyunları kurslarıyla, "Baş Bar, Sallanma, Sarhoş Barı, Şillo, Veysel Barı" başta olmak üzere bir çok yöresel halk oyunları vatandaşlara öğretiliyor.

Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde Gençlik Merkezi'nde açılan kurslarla Bayburt'un kültürel mirası olan halk oyunları öğrenciler ve vatandaşlara öğretiliyor.

Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında bir geçiş noktası olması nedeniyle tüm folklor değerlerinde olduğu gibi halk oyunlarında da değişik yapısı olan, kimi kez Karadeniz oyunları gibi hareketli ve canlı , kimi kez Doğu Anadolu oyunları gibi ağır ve vakur oynan Bayburt'un kültürel mirası "Bayburt Barları" Gençlik Merkezi'nde açılan ve profesyonel antrenörler tarafından verilen kurslarla yaşatılıyor.

Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Adem Köse, kentin yöresel oyunlarının vatandaşlar için bir sosyal aktivitenin yanında aynı zamanda bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Sağdıç gecelerinde, düğünlerde asker uğurlamada ve bizim kültürümüzde özellikle düğün törenlerinin ardından damat içeri atılmadan kapı önünde halk oyunları oynanır. Ve damat içeri atılır. Tabi bir çok gencimiz Bayburt yöresinin halk oyunlarını bilmediği için bar oynayamıyor ve bu zaman zaman üzüntüye sebep veriyor. Vatandaşlarımızın da bizden bu yönde bir talebi oldu. Özellikle belli bir yaşın üzeri ve orta yaş insanlarımız bu tür kursların açılmasını istedi. Bizde bu ihtiyaca burada cevap veriyoruz" dedi.

"Memleketimizde bar bilmeyen kalmayacak"

Hali hazırda Gençlik Merkezi olarak çeşitli kategorilerde çocuk ve gençlere halk oyunları eğitimi verildiğini ancak bunların dışında gündüz işlerinden vakit bulamayan vatandaşlara da öğretildiğini ifade eden Köse konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada hazır ekiplerimiz var. Ama şu anda bu salonda çalışan arkadaşlarımızın bir çoğu belki esnaf, memur dolayısıyla gün içerisinde zaman bulup bu faaliyetleri yapamayacak durumdaki vatandaşlarımız. Onun için biz halk oyunları kursumuzu akşam saatlerinde gençlik merkezimizde düzenleyerek bütün vatandaşlarımızın bu kurstan geçip Bayburt'umuzun çok eskilere dayanan kültürünü öğrenip aynı zamanda gelecek nesillere aktarmalarını arzuluyoruz. Burada öğrendikleri halk oyunlarını en kısa zamanda bir düğünde etkinlikte sergileyecekler arkadaşlarımız. Yaklaşık bir aydır kursiyerlerimiz usta öğreticimiz eşliğinde çalışmalarını yapıyorlar. Yaklaşık 6-7 Bayburt barını şu anda öğrenmiş durumdalar. Ve bu manada bu kurslarımız devam edecek. Şu anda burada orta yaş vatandaşlarımız kurs görüyor ama ortalama olarak bu kursiyerlerden 5-10 yaş daha büyük vatandaşlarında talebi var. Özellikle çocuğunu evlendirecek ama bar bilmeyen vatandaşlarımızın talebi var. Dolayısıyla biz buradaki yaş ortalamasını biraz daha yukarı çekerek 45-50 yaş aralığında kursiyerler alacağız. Ve memleketimizde bar bilmeyen kalmayacak. Bu bizim artık sloganımız oldu."

Bayburt halk oyunlarının ekip olarak oynanmsının kursiyerlere ayrıca bir katkısı olacağını da vurgulayan Köse,

"Ekibin olduğu yerde takım olur birlik olur dirlik olur buda bu işin gizli hedeflerinden bir tanesidir. Memleketimizde eğitim öğretim gören üniversite öğrencilerimize, liselerde okuyan gençlerimize, esnaflarımızı da gün içerisinde herkes işinde gücünde ama akşam olduğu zaman hem bir sosyal faaliyet hem bir tanışma, kaynaşma ortamı da sağlamak suretiyle burada halk oyunlarını öğreteceğiz. Bütün vatandaşlarımıza da ben buradan sesleniyorum. Çocuklarımıza gençlerimize orta yaş insanlarımıza bizim gençlik merkezimizde sosyal kültürel ve sportif anlamda bir çok faaliyet yer almakta. Bunlardan tüm vatandaşlarımız yararlanabilir."

"hem oyunları öğrendim hem özgüven kazandım"

Akşam kursunda eğitim gören kursiyerlerden Hüseyin Sevim ise, daha önce hiçbir oyunu bilmediğini kurs sayesinde hem özgüven kazandığını hem de oyunları öğrendiğini aktardı.

Bayburt'ta sosyal faaliyetler açısından bir eksiklik bulunmadığını sözlerine ekleyen Sevim şunları kaydetti:

"Bayburt'umuz için çok güzel bir aktivite burada her yaş gurubundan vatandaşlarımız var. Her akşam haftada 3 gün burada bu aktiviteleri yapmaktayız. Bu kursa başlamadan önce ben hiç bilmemekteydim. Düğünlerde olsun, diğer faaliyetlerde olsun özgüvenim olmadığı için girip oynayamıyordum ama şu anda bu özgüvene sahibim ve gerekli oyunları da öğrendim. Bundan dolayı da gençlik spor il müdürümüz ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. İl dışından gelen memur arkadaşlarımız, gençlerimiz zaman zaman Bayburt'ta bazı şeylerin eksik olduğunu söylüyorlar. Ama Bayburt'ta sosyal olarak baktığımız zaman bu tip aktivitelerimiz oldukça fazla. Burada sadece halk oyunları değil bir çok faaliyet var. Müzik grupları var. Kışın özellikle kayak sporu var kayak öğretiliyor. Dolayısıyla Bayburt'umuzun bu yönde bir eksikliği yok asıl eksiklik bizim zihniyetimizde. Ben haftanın 5 gününü bu tip aktivitelerde geçiriyorum. Bütün Bayburt'taki vatandaşlara da, dışarıdan gelen vatandaşlara da bunu tavsiye ediyorum."

Kurslara katılmak isteyen vatandaşların Bayburt Gençlik Merkezi'ne müracaat etmeleri gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim