• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Batman’da ağrısız doğum uygulaması başladı

Batman’da ağrısız doğum uygulaması başladı
Epidural (peridural) anestezi ya da sık bilinen adıyla ağrısız doğum uygulaması Batman'da da uygulanacak.

Epidural (peridural) anestezi ya da sık bilinen adıyla ağrısız doğum uygulaması Batman'da da uygulanacak.

Özel Batman Hastanesi ağrısız doğum yöntemi konusunda gerekli çalışmaları yaparak, bu yöntemle doğum yapmak isteyen kadınlara sağlık hizmeti sunacak. Hastanenin Anestezi Uzmanı Esen Poyraz, doğum sancılarının her kadın için zor olduğunu ifade ederek, ağrısız doğum yöntemi sayesinde bu sorunun ortadan kalkacağını kaydetti.

Doğum ağrısının kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrı olduğunu belirten Poyraz, şunları kaydetti: "Pek çok kadının yaşadığı en şiddetli ağrıdır. Doğum sancısı annenin gereksiz yere acı çekmesine, stres oluşturmasına ve annenin yorgun düşmesine neden olur. Her insanın ağrısız yasam hakkı olduğu gibi her anne adayınında normal dorumu ağrısız yapmak en doğal hakkıdır. Bunu da hareketle epidinal blok dediğimiz yöntemle doğum suresince ağrısız bir ortam sağlamak bütün dünyaca kabul edilen en zararsız ve en etkili yöntemdir. Epidürel anestezi çok ince bir kateter yardımıyla belden bölgeye girilmesi ve buraya lokal anestezik madde verilmesi şeklinde uygulanır."

Anne adayının bu yöntemle ağrıyı his etmediğini ifade eden Poyraz, "Anne adayı dokunmayı baskıyı hisseder. hatta kalkıp yürüyebilir ama ağrıyı hissetmez ilaç verildikten sonra 15 dk sonra anne adayı kasılmaları hisseder. Ancak ağrıyı hissetmez. Doğum uzadığında veya ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ise ek dozlar verilebilir. Sırta yerleştirilen bu katater hastanın istemine bağlı olarak ya doğumdan hemen sonra yada 24-48 saat sonra çekilir." ifadelerini kullandı.

Op.Dr. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Zeynep Ercan ise Batman'da ağrısız doğum yöntemi uygulayacaklarını belirterek, bu sağlık hizmetinin önemli olduğuna dikkati çekti. Anne adayının beline anestezi uzmanı tarafından iğne yapıldığını ve daha sonra ağrının hissedilmediğini dile getiren Ercan, şunları kaydetti: "Hastanın ıkınması bebeğin aşağıya itmesi zamanını kadın doğum uzmanı elle yaptığı kontraksiyon takibi ile belirler. Her ne kadar doğumun eylem süresini uzattığı bilinse de özellikle ağrı zafiyeti olan bayanların tercih ettiği bir doğum yöntemidir. Bu yöntem çok sayıda kişi tarafından bilinmiyor ancak vatandaşlarımız istediklerinde bizden bu konu hakkında gerekli bilgileri alabilir."

Hastane Müdürü Nesrin Dal, böyle bir sağlık hizmeti sunmakta mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu sağlık hizmetinin önemli olduğunu söyledi.

Batman’da ağrısız doğum uygulaması başladı

Batman’da ağrısız doğum uygulaması başladı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim