• BIST 9761.81
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C

Batı Trakya Türkleri direniş gününü andı

Batı Trakya Türkleri direniş gününü andı
Batı Trakya Türkleri'nin, ayrımcılık ve baskıları unutmamak amacıyla 1988 senesinde başlattıkları "29 Ocak Milli Kimlik ve Direniş Günü" münasebetiyle...

Batı Trakya Türkleri'nin, ayrımcılık ve baskıları unutmamak amacıyla 1988 senesinde başlattıkları "29 Ocak Milli Kimlik ve Direniş Günü" münasebetiyle Bursa Göç Tarihi Müzesi'nin ev sahipliğinde anma programı düzenlendi.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi Başkanı Şükrü Köse, 29 Ocak 1988 tarihinin, yapılan haksızlıklara karşı Batı Trakya Türklerinin ayağa kalktığı, haklarının geri verilmesi için milli direniş gösterdiği bir gün olduğunu söyledi. O dönemde yaşanan süreci anlatan Köse, 29 Ocak 1988'de Gümülcine'de toplanabilen yaklaşık 5 bin kişiyle ve gelemeyenlerle polis arasında çatışmalar yaşandığı hatırlattı. 29 Ocak 1990'da Batı Trakya Türklerinin iki sene önceki olayları anmak için mevlit programı düzenlemek istediğini, ancak buna da izin verilmediğini aktaran Köse, "Bazı fanatik Yunanlılar tarafından Türklere, Türk evlerine ve Gümülcine çarşısındaki Türk dükkanlarına saldırılar yapıldı. Türk dükkanları yağma edilir. Aralarında İskeçe Müftü Yardımcısı Mehmet Emin Aga ve İskeçe eski Milletvekili Ahmet Faikoğlu'nun da bulunduğu Türklere de saldırıldı. 29 Ocak, yapılan haksızlıklara karşı duruşun sergilendiği, Batı Trakya Türklerinin 28 senedir unutmadığı ve her sene anmaya devam edecekleri bir Milli Direniş Günü'dür."

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç ise kendisinin de Batı Trakya kökenli olduğunu, Bursa gibi bir şehirde yaşadıkları için şanslı olduklarını ifade etti. Yaşanılan acı olayları unutturmayacaklarını kaydedenÖdünç, aynı durumun tekrar yaşanmaması için gerekli adımları atacaklarını dile getirerek, programda emeği olanlara teşekkür etti.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Batı Trakya'da yaşanan acıların unutulmamasının önemli olduğunu söyledi. Sergi, 4 Mart Cuma gününe kadar Bursa Göç Tarihi Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

Batı Trakya Türkleri direniş gününü andı

Batı Trakya Türkleri direniş gününü andı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim