• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Batı Trakya Türkleri 29 Ocak Direniş Gününü Andı

Batı Trakya Türkleri 29 Ocak Direniş Gününü Andı
Batı Trakya Türklerinin verdiği mücadele ve yaşanan sıkıntılar, "29 Ocak Milli Kimlik ve Direniş Günü Anma Toplantısı ve Fotoğraf Sergisi'nde, anlatıldı.

Batı Trakya Türklerinin verdiği mücadele ve yaşanan sıkıntılar, "29 Ocak Milli Kimlik ve Direniş Günü Anma Toplantısı ve Fotoğraf Sergisi'nde, anlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Gençlik Kolları tarafından 29 Ocak Milli Kimlik ve Direniş Günü Anma Toplantısı ve Fotoğraf Sergisi" düzenlendi. Programa, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç ve Şükrü Köse, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Avrupa Batı Trakya Türkileri Federasyonu Kurucu Başkanı Cafer Alioğlu, Gümülcüne Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, sivil toplum kurumuşlarının temsilcileri ve Batı Trakya Türkleri şubelerinin yöneticileri, yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları ile Bursalılar ilgi gösterdi.

Anma programı, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin (BTTDD) ve Batı Trakya Türklerinin verdiği mücadelelerinin anlatıldığı film gösterimiyle başladı. Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Şükrü Köse, 29 Ocak 1988 tarihinin, yapılan haksızlıklara karşı Batı Trakya Türklerinin ayağa kalktığı, haklarının geri verilmesi için milli direniş gösterdiği bir gün olduğunu söyledi. O dönemde yaşanan süreci anlatan Şükrü Köse, 29 Ocak 1988'de Gümülcine'de toplanabilen yaklaşık 5 bin kişiyle ve gelemeyenlerle polis arasında çatışmalar yaşandığı hatırlattı. 29 Ocak 1990'da Batı Trakya Türklerinin iki sene önceki olayları anmak için mevlit programı düzenlemek istediğini, ancak buna da izin verilmediğini aktaran Köse, "Bazı fanatik Yunanlılar tarafından Türklere, Türk evlerine ve Gümülcine çarşısındaki Türk dükkanlarına saldırılar yapıldı. Türk dükkanları yağma edilir. Aralarında İskeçe Müftü Yardımcısı Mehmet Emin Aga ve İskeçe eski Milletvekili Ahmet Faikoğlu'nun da bulunduğu Türklere de saldırıldı. 29 Ocak, yapılan haksızlıklara karşı duruşun sergilendiği, Batı Trakya Türklerinin 28 senedir unutmadığı ve her sene anmaya devam edecekleri bir Milli Direniş Günü'dür. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi olarak Gençlik Kollarımızla birlikte ve Büyükşehir Belediyemizin de destekleriyle o gün yaşayanları tekrar hatırlamak amacıyla "29 Ocak Fotoğraf Sergisi ve Anma Programı" düzenledik. 4 Mart Cuma gününe kadar açık kalacak olan fotoğraf sergimize tüm Bursalıları davet ediyorum" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç ise, kendisinin de Batı Trakya kökenli olduğunu, Bursa gibi bir şehirde yaşadıkları için şanslı olduklarını belirtti. Yaşanılan acı olayları unutturmayacaklarını ifade eden Ödünç, aynı durumun tekrar yaşanmaması için gerekli adımları atacaklarını dile getirerek, programda emeği olanlara teşekkür etti.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, Batı Trakya'da yaşanan acıların unutulmamasının önemli olduğunu söyledi. Her zaman güçlünün sözünün geçtiği bir dünyada yaşadıklarını anlatan Dündar, "100 sene önce Balkanların haritası değiştirildi. Türkler çok acılar çekti. Şimdi de Orta Doğu'nun haritası değiştiriliyor. Yine Müslümanlar acı çekiyor. Damdan düşenin halini, en iyi damdan düşen anlar. Orada barınamayıp bizlere sığınan insanlara her zaman kol kanat geriyoruz. Bayır Bucak Türkmenlerine yardımlarımızı aralıksız ulaştırıyoruz. Devletimize, bayrağımıza sahip çıkmalıyız. Osmanlı'nın Balkanlara ilk ayak bastığı zaman ki ruhla çalışmalarımızı sürdürmeliyiz" diye konuştu.

BTTDD Bursa Şubesi Gençlik Kolları Başkanı Murat Hasan ise, haksızlıklara ve şiddete hiçbir zaman müsamaha göstermeyeceklerini, dünyanın her neresinde olursa olsun şiddetin, terörün karşısında olacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu'nun Kurucu Başkanı Cafer Alioğlu ve Gümülcüne Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya'da verilen mücadeleyi ve yaşanan sıkıntıları dinleyicilerle paylaştı. Oturumun ardından BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Şükrü Köse ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar panelistlere plaket takdim etti. 29 Ocak Milli Kimlik ve Direniş Günü kapsamında açılan fotoğraf sergisi, 4 Mart Cuma gününe kadar Bursa Göç Tarihi Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

Batı Trakya Türkleri 29 Ocak Direniş Gününü Andı

Batı Trakya Türkleri 29 Ocak Direniş Gününü Andı

Batı Trakya Türkleri 29 Ocak Direniş Gününü Andı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim