• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Batı Akdeniz 500 bin su kuşunu barındırıyor

Batı Akdeniz 500 bin su kuşunu barındırıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Türkiye'de 500 bine yakın su kuşunun Batı Akdeniz illerindeki...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Türkiye'de 500 bine yakın su kuşunun Batı Akdeniz illerindeki sulak alanlarda yaşadığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, 2 Şubat'ın Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlandığını anımsattı. Üç kıtanın kesiştiği bir konumda bulunan ve ayrıca göçmen kuşların önemli göç yollarından ikisinin geçtiği Türkiye'de 14'ü Ramsar statüsüne sahip olmak üzere 135'in üzerinde uluslararası öneme sahip ve çok sayıda da mahalli öneme sahip sulak alan bulunduğunu söyleyen Yılmaztürk, "Burdur, Isparta ve Antalya illerini kapsayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içinde çok sayıda sulak alan bulunmaktadır. Burdur ve Isparta illerimizi de içine alan bu coğrafyaya göller bölgesi denmesi bu zenginliğin, çeşitliliğin ve farklılığın en güzel karşılığıdır. Bunlardan; Eğirdir Gölü, Gölcük Krater Gölü, Kovada Gölü, Burdur Gölü, Salda Gölü, Karataş Gölü, Beymelek Lagünü, Köprülü Kanyon, Manavgat Şelalesi, Kurşunlu ve Düden Şelaleri ülkemizde en çok bilinen ve tüm Dünyanın da bildiği sulak alanlarımızdır" dedi.

Türkiye'de 1.5 Milyon su kuşu yaşıyor

Sulak alanların bulundukları havzada yaşayan insanlar için içme ve kullanma suyu sağladığını belirten Yılmaztürk, "Bunun yanında besin ve geçim kaynağı olmaları, sel ve taşkınları önlemeleri, iklimi dengelemeleri gibi hizmetlerinin yanı sıra doğa içinde endemik ve nadir türler de dahil olmak üzere biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapmaları ve özellikle su kuşlarına yılın her mevsiminde yuva ve konak olmaları açısından çok önemli ekosistemlerdir. Ülkemizde 1967 yılından bu yana tüm dünya ile eş zamanlı olarak yapılmakta olan Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarımda toplamda yaklaşık olarak 1,5 milyon su kuşu sayılmaktadır. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluğunda yer alan 3 il'de 20'nin üzerindeki sulak alanda yapılan sayımlarda ülkemizdeki toplam su kuşu sayısının neredeyse 3'te biri sayılmaktadır. Bu sonuçlarda desteklemektedir ki göller bölgesi de dahil olmak üzere ülkemizdeki tüm sulak alanlarımız gerek sağladıkları fiziki fonksiyonlar, gerek biyolojik fonksiyonlar, gerekse kültürel, rekreasyonel fonksiyonlar göz önüne alındığında çok önemli ekosistemlerdir" açıklamasında bulundu.

Batı Akdeniz 500 bin su kuşunu barındırıyor

Batı Akdeniz 500 bin su kuşunu barındırıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim