• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C

Başsavcılıktan açıklama: Twitter'ı biz kapatmadık

Başsavcılıktan açıklama: Twitter'ı biz kapatmadık
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter'ın kapatılması ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Başsavcılık, Twitter'ın kapatılması ile ilgili olarak kendilerince alınmış herhangi bir karar bulunmadığını belirtti..

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter'ın kapatılması ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

"BİZ KAPATMADIK"

Yazılı açıklamada, Twitter'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca alınmış karar doğrultusunda yasaklandığı yönünde haberler yapıldığına dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Bugün (21 Mart 2014) yazılı ve görsel basında yer alan, sosyal medya organı Twitter'ın erişiminin ülke içinde engellenmesine ilişkin olarak yer alan haberlerde, programa erişimin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda yasaklandığı ifade olunmaktadır.

Aynı şekilde, Twitter'ın ana internet sayfasında da 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın (TMK 10. Maddesiyle görevli) 20.03.2014 sayılı kararı' şeklinde bir ibarenin yer aldığı görülmektedir.
Anılan engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş ve/veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir."

Radikal'e konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu da "Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karar bu. Biz bir karar vermedik." dedi.

TMK MAHKEMELERİ KAPATILDI, YETKİSİ YOK AMA...

TİB sitesinde yer alan bilgiye göre ise, Twitter'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Mart 2014 tarihinde TMK 10. Madde ile yetkili savcılıkça tedbir amaçlı erişime kapatıldığı bilgisi yer alıyordu. Tedbir kararının olduğu bilgisi yer almasına rağmen herhangi bir karar numarasının da paylaşılmaması dikkat çekti. Ancak TMK mahkemeleri kapatıldığı için herhangi bir yetki ve görevi de bulunmuyor. Başbakan Erdoğan da dün mahkeme kararının alındığını ifade etmişti.

TWITTER'I ASLINDA KİM KAPATTI

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın kapatılması kararının, Şair ve Yazar İsmet Özel adına açılan sahte hesap üzerine alındığı belirtildi. Mahkemenin söz konusu sahte hesap kapatılana kadar Twitter'in kapatılmasına karar verdiği kaydedildi. Twitter sayfasında yazan kapatma gerekçelerinden TMK 10. madde ile yetkili Istanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararının ise bulunmadığı belirtildi.

Twitter'in kapatılması kararı tartışmalara neden oldu. Sitede yer alan bilgilere göre, kapatma kararı Istanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi ve Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verildi. Sitenin kapatılması gerekçelerinden biri olarak kaldırılan TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kaldırıldıktan sonraki tarih olan 20 Mart 2014 günlü kararı da gösterildi.

SAHTE HESAP NEDENİYLE ŞİKAYET ÜZERİNE...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı basın sözcülüğünden alınan bilgilere göre, şair ve yazar İsmet Özel adına açılan sahte hesap nedeniyle yapılan şikayet üzerine İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi bu sahte hesap kapatılana kadar Twitter'in kapatılmasına karar verdi.

Kapatma kararına yapılan itiraz İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gitti. Bu mahkeme de itirazı reddetti ve kapatma kararının yerinde olduğunu belirtti. Bunun üzerine site hakkında koruma tedbiri uygulandı.
Ancak, kapatma gerekçeleri arasında 6 Mart'ta kapatılan TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Mart tarihli kararının da gerekçe gösterilmesi konusunda Başsavcılık basın sözcülüğü tarafından böyle bir karar bulunmadığı ifade edildi.

İŞTE O MAHKEME KARARLARI

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Twitter’a Türkiye’den erişimin engellenmesine gerekçe gösterdiği mahkeme kararlarının ikisinin içeriğine Radikal ulaştı.

Bunlardan biri, Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 3 Şubat 2014’te verdiği bir karar. Ancak bu Twitter’a erişimin tamamıyla engellenmesine ilişkin bir karar değil. Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi, İsmet Özel adlı kişinin kendi adına açılmış sahte hesabın kapatılması için yaptığı başvuruyu kabul ediyor ve söz konusu “sahte hesapların kapatılması” için gereğinin yapılmasına karar veriyor.

Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Ümit Erdem’in verdiği bilgiye göre, engellemeye gerekçe gösterilen bir diğer karar ise İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin… Bu karar ise AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım hakkındaki yolsuzluk iddialarının dile getirildiği “Hırsıza Oy Yok” isimli Twitter hesabının kapatılmasına yönelik.

KALDIRILMIŞ SAVCILIĞIN BAŞVURUSUYLA YASAKLANDI

Bu arada, TİB’in yasağına dayanak olarak gösteren dört karardan üçüncüsü de, TMK’nın 10. Maddesiyle yetkilendirilmiş İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart tarihli başvurusuna dayanıyor. Oysa bu kararın verildiği tarihten iki hafta önce, 5 Mart’ta çıkarılan 6526 sayılı yasayla TMK ile yetkili tüm savcılıklar ve mahkemeler kaldırılmıştı. Ayrıca başsavcılığın başvurusunda bir karar numarası da verilmiyor. Kaldı ki başsavcılığın başvurusuyla kaldırılmamış olsa dahi, koruma tedbiri bir savcılık değil, ancak mahkeme tarafından verilebiliyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim