• BIST 9725.1
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Başörtülü başarılı öğrenci Yunanistan'da gündem oldu

Başörtülü başarılı öğrenci Yunanistan'da gündem oldu
Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen "25 Mart 1821 Ulusal Bağımsızlık Bayramı"nda başörtüsü ile geçit törenine katılan Mısır kökenli Yunan...

Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen "25 Mart 1821 Ulusal Bağımsızlık Bayramı"nda başörtüsü ile geçit törenine katılan Mısır kökenli Yunan vatandaşı öğrenci Aya İbrahim (18), ülkede gündem oldu. Ders niteliğinde açıklamalarda bulunan öğrenci, tüm ulusal televizyon kanallarına çıkarak barış ve hoşgörü mesajı verdi, teröre karşı olduğunu vurguladı.

Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan ettiği "25 Mart 1821 Ulusal Bağımsızlık Bayramı"nı ülke genelinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Atina merkezinde parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'nda dün gerçekleşen öğrenci geçit töreninde okulundaki üstün başarısı (20'lik ortalama sisteminde 19,7) nedeniyle en öndeki 6 kişilik bayrak grubu içerisinde yer alan Mısır kökenli kız öğrenci Aya İbrahim, medyanın ilgi odağı oldu.

Yunanistan'da doğan ve 41. Atina Lisesi son sınıfında eğitim gören genç kız, görsel ve yazılı medyaya verdiği röportajlarda hoşgörü ve barış mesajı verdi. Irkçılık, fanatizm ve teröre karşı olduğunu belirten Aya, Ethnos gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi: "Başörtülü olduğumdan ötürü bunun tartışılmasını bekliyordum. Başörtümle diğer öğrencilerden farklı görünüyordum. Ancak uyum gösterdim. Farklı olsak bile hep birlikte barışçıl şekilde yaşabileceğimiz mesajını vermek istedim. Fanatizm ve ırkçılık olmadıktan sonra Yunanlar, Mısırlılar, Hıristiyan ve Müslümanlar olarak birbirimizin yanında olabiliriz. Negatif yaklaşımlar olsa bile bu mesajın kabul gördüğünü anladım."

Ethnos gazetesi, Avrupa'da yabancı düşmanlığının arttığı, Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde Müslümanların ırkçı saldırılara maruz kaldıkları bir dönemde, Mısır kökenli kız öğrencinin geçit töreninde yer almasının ferahlık verici bir gelişme olduğu yorumunda bulundu.

Okul ve sınıfının en başarılı öğrencileri arasında ye alan Aya, bu yıl üniversite sınavlarını kazanarak diş hekimliği okumak istiyor.

BAŞARILI ÖĞRENCİDEN ÖNEMLİ MESAJLAR

Törenin hemen ardından Epsilon, Star, Mega gibi Yunan kanallarının röportaj almak için sıraya girdiği Aya, mükemmel Yunancasıyla ilk defa Atina merkezindeki geçit töreninde yer aldığını ve kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. Gazetecilerin "Bu gün senin için ne anlama geliyor?" şeklindeki sorusuna ise "Bugün Yunanistan'ın Türklerden bağımsızlığını kazandığı bir gün. Yunanistan için övünç günü." ifadelerini kullandı.

Mülteciler ile ilgili bir soruyu daha cevaplandıran öğrenci, "Savaş olan bir bölgeden geliyorlar. Onları sevgiyle kucaklamalıyız. İkinci bir tercihleri yok. Ne yapacaklarını bilemiyorlar." görüşünü dile getirdi.

Bu arada Star kanalının ailesinin evinde yaptığı çekimler sırasında ise Aya, "Başörtüsü dinimin ve kimliğimin bir parçası. İnsanlar dinini korumalı ve bundan ötürü utanç duymamalı. Diğerlerini sevmeli ve saygı duymalı. İki vatanım var: Atina ve Mısır." ifadelerini kullandı.

"Yollarda savaştan acı çeken çocukların daha iyi olabilmelerine yardım edebilmek için doktor olmak istiyorum" şeklinde hayalini dile getiren başarılı öğrenci, anne, baba ve 2 kardeşiyle birlikte Atina'da ikamet ediyor.

"İSLAM DİNİ BİZE ÖLDÜRMEYİ EMRETMİYOR"

Okulunda ayrımcılığa maruz kalmadığını söyleyen Aya, terör saldırıları sebebiyle Müslümanların hedef seçilmesine ise üzüldüğünü belirtti. Aya İbrahim, İslam dininin öldürmeyi emretmediğini söyledi: "Hangi terör eylemi olsa bundan Müslümanların sorumlu olduğunu söylüyorlar. Buna inanmıyorum. Dinimiz bize öldürmeyi söylemiyor. Teröristleri de Müslüman olarak kabul etmiyorum."

Büyük kızı gibi küçük kızının da en başarılı öğrenciler arasında yer almasından ötürü memnuniyetini ifade eden Aya İbrahim'in annesi ise "Geçit töreninde yer aldığı için mutluyum. Bu onun başarısını da gösteriyor." ifadelerini kullanıyor.

Epsilon kanalına da röportaj veren kız öğrenci, 20 ortalama üzerinden 19,7'lik başarı gösterdiğini söyleyince stüdyodaki sunucu ve konuklar şaşkınlığı gizleyemedi ve Aya İbrahim'i tebrik etti.

SOSYAL MEDYADAN FANATİZM

Atina merkezinde yapılan resmi geçit töreninde başörtüsü ile Milli Eğitim Bakanı, Atina Belediye başkanı ve ordu mensuplarının da aralarında bulunduğu protokol önünden geçen Mısır kökenli öğrenci Aya İbrahim'e sosyal medyada ise çoğu çirkin tepki mesajından oluşan görüşler bırakıldı. Osmanlı, Türkiye ve İslam dini karşıtlığıyla tepki ve ayrımcılık mesajları bırakan sosyal medya kullanıcısına az sayıda kişi karşı görüş belirtti ve kız öğrenciyi başarısından ve cesaretinden ötürü tebrik etti.Cihan

Başörtülü başarılı öğrenci Yunanistan'da gündem oldu

Başörtülü başarılı öğrenci Yunanistan'da gündem oldu

Başörtülü başarılı öğrenci Yunanistan'da gündem oldu

Başörtülü başarılı öğrenci Yunanistan'da gündem oldu

Başörtülü başarılı öğrenci Yunanistan'da gündem oldu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim