• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C

Başkent'in göbeğinde nalbantlık yapıyorlar

Başkent'in göbeğinde nalbantlık yapıyorlar
Ankara merkezindeki Beştepe semtinde bulunan at çiftliğinin nalbantları, tarihi mesleklerini devam ettirmenin gayreti içinde.

Ankara merkezindeki Beştepe semtinde bulunan at çiftliğinin nalbantları, tarihi mesleklerini devam ettirmenin gayreti içinde. Ancak nalbantlar, köklü bir iş yapmalarına rağmen at nallarının yurtdışından ithal edilmesinden dert yanıyor.

Beştepe'deki 4 kapalı, 2 açık menejden oluşan çiftlikte; Binicilik İhtisas Kulübü ile Ankara Atlı Spor Kulübü atlarının yanı sıra devlet erkanına hediye edilenlerle birlikte emniyete ait atlar da barınıyor.

Daha önce Türkiye'yi yurt dışında temsil etmiş yarış atlarının da aralarında olduğu 50 civarında at, 49 ahırda emekliliğin keyfini çıkartıp, ziyaretçilerinin eğitim ve eğlence kaynağı oluyor.

MIH ÇAKMAK, AYRI BİR HÜNER İSTİYOR

Tesiste barınan atların ayak bakımlarını yapmak üzere birkaç nalbant görev yapıyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında artan hareketlilik nedeniyle nalbantların iş yoğunluğu da artıyor. Yaklaşık 11 yıldır nalbantlık yapan Haymanalı Mehmet Sümer, son temsilcilerinden oldukları mesleğin inceliklerinden söz ederek, sıkıntılarını anlattı. Nal çakabilmek için örs, çekiç, kerpeten ve atın tırnağını yontmak için yonocak denilen aletlerle çalıştıklarını belirten Sümer, "mıh" denen çivileri çakmanın ayrı bir hüner olduğunu aktardı. Sümer, at tırnağının alt kenarının şekline uygun demirden çember biçiminde olan ve bu kenarı aşınmaktan koruyan nalın kalitesine dikkat çekerek, "Nalın bir iç, bir de dış kolu vardır. Nalın kol uçlarında mahmuz bulunursa mahmuzlu nal, bulunmazsa düz nal denilir." dedi.

İŞÇİLİK DAHİL ORTALAMA 250 LİRAYA NALLANIYOR

Tarihte atçılığın özel bir yerinin olduğunu söyleyen Nalbant Mehmet Sümer, at nallarının İsveç dahil Avrupa ülkelerinden ithal edilmesinden yakındı. Atın 4 tırnağının nalları ve işçiliği ile birlikte 250 lira gibi bir fiyata nallandığını kaydeden Sümer, "Türkiye'de birkaç firma at nalı üretimi yaptı ancak şu anda İstanbul'da bir şirket distribütör olarak Avrupa'dan nal getiriyor. Nallar 15 lira civarında değişiyor. Nal ithalatı dövizle yapıldığı için döviz fiyatları değiştikçe bu durum bizi de olumsuz etkiliyor. Bazı küçük firmalar kendi çapında üretim yapıyor ancak maliyetleri nedeniyle devam ettiremeden kapanıyor. Devletimizin yerli at nalı üretimini desteklemesini istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Cihan

Başkent'in göbeğinde nalbantlık yapıyorlar

Başkent'in göbeğinde nalbantlık yapıyorlar

Başkent'in göbeğinde nalbantlık yapıyorlar

Başkent'in göbeğinde nalbantlık yapıyorlar

Başkent'in göbeğinde nalbantlık yapıyorlar

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim