• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Başkan Yaşar Usta Tiyatroculara Kapılarını Açtı

Başkan Yaşar Usta Tiyatroculara Kapılarını Açtı
Nikolay Gogol'ün klasikleşmiş ölümsüz eseri "Müfettiş", 2. Ankara Uluslararası Komedi Festivali kapsamında Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kongre...

Nikolay Gogol'ün klasikleşmiş ölümsüz eseri "Müfettiş", 2. Ankara Uluslararası Komedi Festivali kapsamında Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde Başkentli tiyatroseverleri bir araya getirdi.

Yenimahalle Belediyesi'nin ev sahipliğinde sahnelenen oyunu Başkan Fethi Yaşar da tiyatroseverlerle birlikte izledi. Büyük usta Haldun Dormen başta olmak üzere Anıl Yülek, Hakan Altıner, Selda Özbek, Savaş Bayındır, Emre Büyükpınar, Barış Kıralioğlu, Tayfun Yılmaz, Burcu Akyürek, Caner Tör ve Efe Yeşilay'ın sahneyi paylaştığı oyunda sanatseverler salonu hınca hınç doldurdu. Oyunda yüzyıllardır bürokraside bitmeyen yozlaşmış kirli ilişkiler, sahtekârlıklar ve insanların ikiyüzlülüğü, dönemin sosyal ve toplumsal konuları içerisinde mizahi bir üslupla anlatıldı.

Yönettiği kente kılık değiştirmiş bir müfettiş geleceğini öğrenen bir kaymakam, bütün bürokratlarını toplayıp müfettişin en iyi biçimde ağırlanması talimatını verir. Yozlaşmış bürokratik ilişkiler içindeki yöneticiler, ne yapacaklarını şaşırmıştır; birkaç gündür kasabada bulunan iyi giyimli Hlestekov'u beklenen müfettiş zannederler. Oysa Hlestakov müfettiş değil, zengin bir toprak ağasının oğludur. Kumar oynayıp harçlığını çarçur ettiğinden parasız kalmıştır ve bir handa uşağı Osip ile birlikte borçlanarak kalmaktadır. Hlestakov, onu müfettiş sanan kaymakamın ziyareti üzerine durumdan yararlanır. Kendisine sunulan ikramları kabul eder ve işi halkın şikayetlerini dinlemeye, çözüm getireceği umudu yaratıp rüşvet almaya kadar vardırır. Uşağının uyarması üzerine gerçek anlaşılmadan kenti terk etme hazırlıklarına girişen sahte müfettiş, olanı biteni bir mektupla Petersburg'daki gazeteci arkadaşına aktarır. Mektubu alan posta müdürü, kendisinden şikayet edildiğinden şüphelenerek mektubu açınca müfettişin sahte olduğunu öğrenir. Kasaba yöneticileri aldatıldıklarını anladıkları sırada kasabaya gerçek müfettiş gelir.

"SANATA VE SANATÇININ DUYARLILIĞINA TESLİM OLACAĞIZ"

Oyunu büyük bir dikkatle izleyen Başkan Yaşar, "Yenimahalle'de sanatçılara verdiğimiz desteği devam ettiriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki kültüre, sanata, sanatçıya sahip çıkmayan milletler muasır medeniyetler seviyesine asla ulaşamayacaktır. Biat kültürüne değil, sanata ve sanatçının duyarlılığına teslim olacağız" dedi.

Oyunda başrol oynayan 88 yaşındaki duayen oyuncu Haldun Dormen performansıyla izleyenleri kendine hayran bırakırken, oyunun sonunda Ankara Uluslararası Komedi Festivali ekibi adına Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Dormen'e "Yaşam Boyu Başarı ve Onur" ödülü verdi. Ayrıca 2 yıldır festivale kapılarını açarak destek veren Başkan Yaşar'a da festival ekibi tarafından teşekkür plaketi verildi.

Festival kapsamında 17 Nisan Pazar günü saat 12.00'de müzikal tiyatro Keloğlan Masalları, saat 18.00'da ise "Etimolojik Cahil Cesareti" Ali İhsan Varol, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde Başkentliler'le buluşacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim