• BIST 9596.83
  • Altın 2479.762
  • Dolar 32.503
  • Euro 34.6364
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Başkan Turgut Yörüklerle Bir Araya Geldi

Başkan Turgut Yörüklerle Bir Araya Geldi
Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, kış mevsimini Akdeniz Bölgesi'nde sahile yakın kesimlerde, yaz mevsimini ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren...

Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, kış mevsimini Akdeniz Bölgesi'nde sahile yakın kesimlerde, yaz mevsimini ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörüklerini ziyaret etti.

Anadolu'nun bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcileri olan Sarıkeçilileri, Yeşilovacık Mahallesinde ziyaret eden ve onlarla kara çadırda yemek yiyen Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, Yörükleri bağrına bastı. Yoğun ilgiyle karşılaşan ve Yörük çadırında vatandaşlarla sohbet eden Başkan Turgut, kendisine ikram edilen kömür çayından içti.

Beraberindeki başkan yardımcıları Ömer Savar ve Esen Tuba Tol ile birlikte Yörüklerin sıkıntılarını dinleyen Başkan Dr. Mustafa Turgut, "Her türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynağınız olan keçilerle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerimizi bu zorlu yolculukları başlamadan önce ziyaret etmek istedim. Bugüne kadar Yörük kültürüyle alakalı birçok etkinlikler, tanıtımlar ve festivaller yapıldı. Birçok etkinliği birlikte beraber sürdürmeye çalıştık. Bütün bu sosyal çalışmalarda beraber adımlar atmışsak bu el ele verdiğimizin en güzel resmidir. Türk kültürünün temelini teşkil eden Yörük kültürünü sizlerin sayesinde gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktarmaya devam ediyoruz. Yörüklerimiz örf ve adetlerimizle birlikte geleneklerimizin çok önemli olduğunu göstermiş oldular. Yörüklerimiz helal ve emeğiyle geçinen insanlardır. Kültürlerimizi canlı tutan derneklerimizi tebrik ediyorum. Çalışkan Yörüklerimizin sofrası Halil İbrahim sofrasıdır" dedi.

Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut'tan, yaşadıkları bölgenin yolunun yapılması konusunda talepte bulunan Sarıkeçililer Türkmenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yagal, "Ne kadar gurur duysak az. Bu toprakların sesine yabancı olmayan, bu toprakların kültürüne, renklerine, insanına saygı duyan bir belediye başkanımız var. Sayın başkanım Nisan ayı sonu itibariyle yaz mevsimini geçireceğimiz Konya ve Karaman ili yaylarına göç ediyoruz. Sonbaharda ise Akdeniz sahillerine inmekteyiz. Yörüklerin çoğunluğu, eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, motorize araçlarla göç ediyorlar. Göçerlerin son temsilcileri olarak yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyor. At, deve, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor. Yol şartlarının değişimi sonucu satın aldığımız un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyuluyoruz. Keçilerimiz ise çobanlarımız tarafından götürülüp getiriliyor" diye konuştu.

Dernek başkanı İbrahim Yagal, belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut'a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, birlik ve beraberliğe her zaman önem verdiklerini ifade etti.

Başkan Turgut Yörüklerle Bir Araya Geldi

Başkan Turgut Yörüklerle Bir Araya Geldi

Başkan Turgut Yörüklerle Bir Araya Geldi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim