• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Başkan Togar: “Tekkeköy, Türkiye’nin En Kirli, En Zehirli İlçesi Haline Gelmiş”

Başkan Togar: “Tekkeköy, Türkiye’nin En Kirli, En Zehirli İlçesi Haline Gelmiş”
Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, fabrikaların bacalarına filtre takmaları gerektiğini, takmadıkları takdirde fabrikaları faaliyetten mene kadar başkanlık...

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, fabrikaların bacalarına filtre takmaları gerektiğini, takmadıkları takdirde fabrikaları faaliyetten mene kadar başkanlık yetkisini sonuna kadar kullanacağını söyledi.

Tekkeköy ilçesindeki fabrikaların, Karadeniz ekonomisindeki sermayesinin döndüğü, özelde ise Samsun'un tamamının geçim kaynağı olduğunu belirten Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "2014 yılı Dünya İşitme Engelliler Olimpiyatı'nda ana merkezi olan bir ilçeden bahsediyoruz. Ama bugün son 1 haftadır, fakat bu yıllardır var, maalesef bu ilçe hava kirliliği ile ilgili normal derecede sıkıntı çeken bir ilçedir. Geçmiş dönemlerde buraya bu konuda çok fazla sahip çıkılmamış. Bu küçük ve şirin ilçeyi çok önemli yapan burada insanlık tarihinin en eski yerleşkesinin olduğu mağaralar değil, ya da Karadeniz'in denize en yakın, en yüksek tepesi olan bayrak tepe değil, Tekkeköy'ü Türkiye'de ve Karadeniz'de en önemli ilçe haline getiren, Türkiye'nin ilk 500'ünde birçok firmasının bulunduğu bu sanayidir. Bunlarla alakalı bu firmaların bizim ilçemizi dünyaya ve Türkiye'ye tanıtan pencere olduğunu her zaman söyledim" dedi.

İlçede ulusal kirlilik sınırlarının 81 katı aşıldığını ifade eden Başkan Togar, "Bu ilçede 50 bin nüfus yaşıyor. Ordu'nun yüksek köyleri, Samsun'un ve Tekkeköy ilçesinin yüksek köyleri bu hava kirliliğinden bu ürünleriyle ilgili etkileniyor. Samsun son 1 haftadır Tekkeköy ilçesi ile birlikte Türkiye'nin en kirli, en zehirli ilçesi haline gelmiş. Bunda bacası olan fabrikalarımızın maalesef çok büyük etkisi var. Buradan fabrikalarımızın sahiplerine bir eleştiride bulunmak istiyorum. Ya kendileri de gelecekler buralarda kendilerine lüks konut yapacaklar. 7 yaşındaki çocuklarıyla birlikte 70 yaşındaki büyükleriyle birlikte burada yaşayacaklar ya da kendilerinin yaşamadığı burada bizlerin yaşam haklarına saygı gösterecekler. Bu firmaların sahipleri mütemadiyen ithalat ve ihracat için yurtdışına çıkan büyüklerimizdir. Bunlar çıkıp buraya geldiklerinde bize İngiltere'nin Londra'sını, Fransa'nın Paris'ini, Almanya'nın Berlin'ini anlatıyorlar. Oralardaki fabrikaların şehirlerin en güzel, en yeşil yerlerinde olduğunu söylüyorlar ama maalesef oradaki doğa ve insan yaşamına gösterdikleri hassasiyeti burada maalesef kendileri göstermiyorlar. İnsanlardan şunu istiyoruz, bu ilçe gerçekten çok önemli bir ilçedir. Biz dünyanın gündemine hep olumsuzlarla Türkiye'nin gündemine taşınmaktan artık bıktık. Normal ulusal kirlilik sınırlarının 81 katı aşmışız. Samsun ve Tekkeköy ilçesi kırmızı nokta olmuş" diye konuştu.

"UEFA BU ŞARTLARDA MAÇ OYNATMAZ"

İlçeye çok güzel yatırımların yapıldığını ifade eden Başkan Togar, "Çevre İl Müdürlüğümüz burada bir takım yaptırımlar uygulamış. Ama Başbakanımızın saat 11.00'de Artvin'deki olaylarla ilgili yaptığı çevre toplantısının içersinde Samsun'un Tekkeköy ilçesini gündem olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Çiğdem Karaaslan ekledi. Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, yan tarafında 7 bin 500 kişilik kapalı spor salonu, onun yanında 33 bin 919 kişilik stadyum var. Bu stadyumu ve bu tesisleri buraya kazandıranlardan Allah razı olsun. Bu yatırımların yapılmasıyla ilgili kimi zaman eleştirilerde olmuştur. Bu statta, bu kirlilik içersinde UEFA buralarda maçları oynatmaz. Yılda 1 kere buraya gelecek 11 tane sporcu için tehlike arz eden bir hava kirliliği, yılın 365 günü ömür boyu burada yaşaması zorunlu olan insanlar için düşünülmediği dediğinizde biz utanırız. Çevre İl Müdürlüğü görevlilerimizin, memurlarımızın bu konuda ellerinden geleni yaptığına inanıyorum. Fakat bunlar devlet memuru yeri geldiğinde baskıyı göğüsleyemeye biliyorlar. Ama bizler burada 51 bin nüfusun yaşadığı ilçede insanlarının oylarıyla seçilerek buraya geldik. Biz devlet memuru değiliz. Bu ilçeyi çok önemli hale getiren sanayi kuruluşları bu ilçeyi yaşanır hale getirmek zorundalar. Eğer buna uymadıkları takdirde benim belediye olarak bu firmalara hava kirliliği cezası kesebilecek bir yetkim yok ama onları faaliyetten mene kadar götürebilecek belediye başkanı olarak yetkim neyse sonuna kadar kullanırım. Bunu bütün sanayi arkadaşlarıma duyurmak istiyorum. Buna özellikle hassas olsunlar" şeklinde konuştu.

"CERRATTEPE'DEKİ HASSASİYETİN BURADA ÇOK DAHA FAZLASINI GÖSTERSİNLER"

Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki standartlar neyse ona Türkiye'de de uyulması gerektiğinin altını çizen Başkan Togar şöyle devam etti: "Biz enerjiyi en fazla dışarıdan satın alan ülkelerden birisiyiz. Rusya'dan yüzde 55 enerji ithal ediyoruz. Yani enerjimizin yüzde 75'ini üç ülkeden karşılıyoruz. ABD de enerjisinin yüzde 33-39'unu termik santrallerden karşılıyor. Termik santraller kömürle çalışır. Çünkü kömür dünyada çok bol ve çok ucuz bir üründür. ABD'de termik santrali yaparken bütün dengelere uyuyor, Türkiye'ye gelince "bacadan bin TL kazanayım" diyor. O bacadan bin TL kazanmasınlar, 80 TL kazansınlar. Hem onlar mutlu olsun hem de biz mutlu olalım. Bu ülkenin termik santrallere de ihtiyacı var. Termik santralleri kuralım bu ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayalım. Ama dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki standartlar neyse o standartlarda kuralım. Bunların hepsine biz varız. Ama bu şartlarda yok. İlçemizi çok önemli yapan sanayicilerimize, büyüklerimize, ağabeylerimize, bugün Cerrattepe, Türkiye'nin gündemine ikinci bir Gezi olayı olarak oturtturulmaya çalışılıyor. Cerrattepe'deki hassasiyetin burada çok daha fazlasını göstersinler. Tekkeköy bu konuda üzerine düşeni, yeri gelirse Cerrattepe'den çok daha fazlasını yapabilecek insan topluluğuna sahiptir."

"450 OLMASI GEREKEN ULUSAL SINIR 4 BİN 60'A KADAR YÜKSELDİ"

Şu anda ilçeye asit yağmurunun yağdığını belirten Başkan Togar açıklamasını şöyle tamamladı: "Geçen hafta Çarşamba günü kükürt dioksit oranı havaya yükseldiğinde ve hava ile buluştuğunda asit yağmurları halinde yağıyor. Şu anda yağan yağmur asit yağmuru. Biz anlamıyoruz, hissetmiyoruz ama aracımızı dahi yıpratan bir asit yağmuru 7 yaşındaki bir çocuğun ciğerlerini nasıl etkiler, bir bitkiyi nasıl etkiler. Geçen haftaki değerler ulusal sınırları 450 olması gereken değer, 4 bin 60'a yükselmiş. Dün havada bulunan ve direkt teneffüs yolu ile kana karışan bir element 620'lere yükselmiş. Yani resmen insanımızın Allah'ın verdiği doğal ömrünü bunlarla birlikte biz kısıtlıyoruz. Biz insanımızı etkilediğini hastanelerden alabildiğimiz raporlarla belki bunların tazminatlarında peşine düşeceğiz. Amerika'da İngiltere'de bir sigara yüzünden, bir fabrika yüzünden etkilendiğini iddia eden ve kanıtlayan insanlar milyonlarca dolar tazminat alıyorlar. Biz de burada insanın yaşamını, organlarını, kanser vesilesi ile de etkilenen bir tıbbi gerçekten bahsediyoruz. Bunu belgelediğimizde biz de milyonlarca dolar tazminatla alakalı bir yol açabiliriz."

Başkan Togar: “Tekkeköy, Türkiye’nin En Kirli, En Zehirli İlçesi Haline Gelmiş”

Başkan Togar: “Tekkeköy, Türkiye’nin En Kirli, En Zehirli İlçesi Haline Gelmiş”

Başkan Togar: “Tekkeköy, Türkiye’nin En Kirli, En Zehirli İlçesi Haline Gelmiş”

Başkan Togar: “Tekkeköy, Türkiye’nin En Kirli, En Zehirli İlçesi Haline Gelmiş”

Başkan Togar: “Tekkeköy, Türkiye’nin En Kirli, En Zehirli İlçesi Haline Gelmiş”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim