• BIST 9703.16
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

Başkan Solgun’dan Gazetecilere Ziyaret

Başkan Solgun’dan Gazetecilere Ziyaret
Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, tütün üreticilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirterek,...

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, tütün üreticilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirterek, hedeflerinin 135 ülkeye ihracat yapmak olduğunu söyledi.

Muş'ta yayın yapan yerel gazeteleri ziyaret eden Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, şu anda Türk tütününün 46 ülkenin mayası haline geldiğini belirterek, hedeflerinin 135 ülkeye ihracat yapmak olduğunu kaydetti. Tütün üreticilerinin sorunlarını olduğunu ve bu sorunun çözümü için yetkililerin devreye girmesi gerektiğini ifade eden Solgun, "Ülkemizde yaklaşık halen 70 bin üretici ailesi bulunmaktadır. Ülkemiz, 1993'te 220 bin ton tütün üreten bir ülkeydi. O günkü nüfusa karşı bugün eğer pazarımızı kurabilirsek bu 300 bine de çıkabilir. Ama ne yazık şu anda ülkemizde 85 bin ton tütün üretiliyor. Bunun yanında biz 92 bin ton tütün ithal ediyoruz. Bu gelen 92 bin ton tütünde eski depolarda kalan stokları getirip ülkemize satıyorlar. Birçok ülkede özelleştirme gerçekleştirildi. Dünyada 135 ülkede tütün üretimi yapılan ülkelerinin içerisinde bizim ihracat yaptığımız 46 ülkenin mayası olmuş bir Türk tütününe sahibiz" dedi.

"İHRACATI ÇOĞALTIP İTHALATI AZALTMAK İSTİYORUZ"

Bir taraftan ihracatı çoğaltıp ithalatı azaltmanın derdine girdiklerini kaydeden Solgun, "Bizim hedefimiz bu süreçten, bu saatten sonra ithalatı bir taraftan azaltma, bunun yanında 135 ülkeye harman olmak istiyoruz. Hedefimiz yüksek. Bunun yanında inşallah yetkililerimizden destek alırsak yapmayacağımız bir şey yok, çünkü ülkemizde üretilmeyen tütün çeşidi yok. Ben özellikle ABD'nin dünyada en kaliteli olan virginia tütününü getirip Muş ilinde denemesini yaptım, Bitlis'te yaptım, Batman'da yaptım. 20 tonla başladığımız ABD'nin virginiası, bu yıl tek bir firma Batman'da 2 bin 500 ton tütün yaptı. Çok kaliteli bir virginia elde edildi" ifadelerini kullandı.

Sigaraya karşı olduğunu, ancak Türk tütünün sadece sigarada değil bin bir üründe kullanıldığının altını çizen Solgun, "Dışarıdan ülkemize gelen tütün, virginia tütünüdür. Bu virginia tütünü bu bölgede, Ege'de, Karadeniz'de, Marmara'da, her yerde yapabiliriz. Biz bunları yaparsak bugüne kadar ülkemizin hazinesine ne kadar katkıda bulunmuşsak bunun iki katı hazinemize de katkı sağlamış olacağız. Ülkemizin insanları kendi kapısında bu kazancı da elde edecek. Ben her zaman her yerde bunu söylüyorum, sigaraya karşı olan bir insanım ama Türk tütünü de tek sigarada da kullanılmıyor. Türk tütünü dünyada ziraayı ilaçlar fabrikasında kullanılan bir üründür. Türk tütünü esansta kullanılan kozmetiğin tüm ürünlerinde kullanılan bir üründür. Bu vesile ile bu ürünümüze sahip çıkacağız. Bu ürünümüzü ülkemize kazandırmak için yola çıkmışız, yetkililerimizde bize destek verirlerse çok güzel şeyler elde edilecek. Temennimiz, dileğimiz ithalatı azaltmak daha fazla ihracat yapmak. Hem ülkemizin üreticisine hem ülkemizin kasasına para kazandırmak için yola çıkmış bir ekibiz" diye konuştu.

18 yıldır Muş basının kendisine sahip çıktığını ve bu sebeple teşekkür ettiğini vurgulayan Solgun, "18 yıldır Muş ilinde verdiğim emekten ve Muş'un basını bugüne kadar bana sahip çıktığı için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Emeğiniz üzerimdedir, emeğinize sahip çıktık ve bugün buralara geldik. Allah sizlerden razı olsun" şeklinde konuştu.

Başkan Solgun’dan Gazetecilere Ziyaret

Başkan Solgun’dan Gazetecilere Ziyaret

Başkan Solgun’dan Gazetecilere Ziyaret

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim