• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Başkan Özöncel’den Dünya Tütünsüz Günü açıklaması

Başkan Özöncel’den Dünya Tütünsüz Günü açıklaması
Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

Her yıl tütün kullanımı 5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını belirten Başkan Özöncel, "Sigara, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır.

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü için yapılan etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır. Ramazan güzelliklerin başlangıcıdır, kötü olan ne varsa uzaklaşmanın ayıdır, İstiyoruz ki bu Ramazan ayında bize, sevdiklerimize zarar veren tüm bağımlılıklardan uzaklaşmak söz verilsin, bu ayın ruhuna yakışır şekilde iyilik, sağlık, güzellik yaygınlaşsın. 2013 yılı verilerine dayanılarak hazırlanan Küresel Tütün Atlası'na göre, dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)istatistiklerine göre 2030 yılına kadar tütün kullanımı nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla insan daha hayatını kaybedecek.

Yeşilay Dergisinde yer verilen istatistiklere göre pasif içicilik nedeniyle yılda 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısı, sigara dumanın kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakılıyor. 2004 yılı verilerinde de çocuk ölümlerinin üçte birinin kaynağı ise pasif içiciliğe bağlanmıştı. Korkunç olan bu oranın giderek artış göstermesi dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilikle riski altında.

Ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş oluyor. Ani bebek ölümü riski ve çocuklarda astım solunum enfeksiyonları 2,5 kat artıyor. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit daha sık görülüyor.

Yeşilay'ın Sağlık Bakanlığıyla birlikte hayata geçirdiği "Sigarayı bırak, hayatı bırakma" kampanyası kapsamında hazırlanan bırakabilirsin.org sitesinden de faydalanabilecek" dedi.

Başkan Özöncel ayrıca, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Adıyaman Demokrasi parkında açılan stantla "Sigarayı bırak hayatı bırakma" sloganıyla vatandaşları bilinçlendirdiklerini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim