• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Başkan Kurt, Kentsel Dönüşüm Ofisinde Küçük Esnaf İle Bir Araya Geldi

Başkan Kurt, Kentsel Dönüşüm Ofisinde Küçük Esnaf İle Bir Araya Geldi
Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Küçük Sanayi Sitesi içerisinde oluşturulan Kentsel Dönüşüm Ofisi'nde, sanayi esnafıyla kahvaltıda bir...

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Küçük Sanayi Sitesi içerisinde oluşturulan Kentsel Dönüşüm Ofisi'nde, sanayi esnafıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Kahvaltı sırasında esnafın sorunlarını dinleyerek not eden Başkan Kurt, sorunların çözümünde yerel yönetimlerle birlikte hareket ederek daha çabuk sonuç alacaklarını söyledi. Küçük Sanayi'nin taşınması konusunda esnafın talebini ve beklentilerini dinleyen Başkan Kurt, "Hem kahvaltı yapalım hem de sanayinin geleceğiyle ilgili düşüncelerimizi paylaşalım istedik. Bunu bu yıl sık sık yapacağız. 2016'da sanayi çarşısındaki problemi bitirelim, çözelim istiyoruz. Şu anda Odunpazarı Belediyesi sanayi çarşısının kentsel dönüşümüyle ilgili yetkili ve görevli. 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi burayı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etmiş ve 2012 yılında yetkiyi Odunpazarı Belediyesi'ne vermiş. Biz o yetkiye dayalı olarak bir hizmet alım sözleşmesi yaptık ve sanayi çarşısının planlanması, mülk sahipleriyle anlaşılması, hali hazır durumun tespiti gibi işleri yapmak üzere bir şirketle sözleşme yaptık" dedi.

"İMAR KOMİSYONU İKİ AYDIR İNCELİYOR"

Eylül ayında yapılmış olan sözleşmeden sonra anlaşma yapılan şirketin işi daha hızlandırdığını ifade eden Başkan Kurt, "Şirket şu anda mevcut durumun tespitini yaptı, bitirdi. Yani sanayi çarşısında kim neyin sahibi, kim nerede oturuyor, binaların durumu nedir, jeolojik etütlerin sonuçları nelerdir bunların tamamı bitti. 1/5000 planları hazırlandı ve Büyükşehir Belediye Meclisi'ne verildi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde şu anda İmar Komisyonu iki aydır bu planları inceliyor ve inceleme sonucunda en kısa zamanda 1/5000 binlik planlar kabul edildikten sonra, biz Odunpazarı Belediyesi olarak 1/1000'lik planları yapacağız" ifadelerini kullandı.

"KİMİN NE ALACAĞI, 1/5000 BİNLİK PLANDA BELLİ OLUR"

Kurt, 1/5000 binlik planda kimin ne alacağının belli olmadığını vurgulayarak, "Kimin ne alacağı 1/1000'lik planda belli olur. Yani kaç kat olacak, kaç metrekare olacak, inşaat alanı ne olacak, buradaki caddenin, sokağın genişliği ne olacak onlar 1/1000'lik planda belli olur. 1/5000 plan dediğimiz planda sadece şu belli olur, Sanayi Çarşısı'nda ne olacak? İşyeri mi, ticaret hane mi, konut mu? Onlar belli olur sadece. Ama onun da oranı belli olur. Yani der ki bize, 1/5000 planı yapan Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, sanayi çarşısında şu andaki planlara göre, hiç bir şey yapmasak yani buradaki mevcut imar haklarınızı kullansanız 12 bin 500 kişi yaşar. Şu andaki durum budur. Bize Büyükşehir Meclisi derse ki, siz burada 12 bin 500 kişiyi yaşatacak bir plan yapın. Biz ona göre yeşil alan yapmamız lazım, çünkü biliyorsunuz kişi başına 10 metrekare yeşil alan, kişi başı 3 metrekare sağlık alanı, kişi başına 5 metrekare okul alanı lazım diye bizim ayırma yapmamız lazım. Bu da bize Büyükşehir Belediyesi'nin vereceği hedefe göredir. Büyükşehir Belediyesi derse ki 15 bin kişiye göre bir planlama yapın; biz o rakamlara göre planlama, hesaplama yaparız yeşil alanı, sosyal donatısı gibi. Onun için şu anda size şunu diyemiyoruz, yani burada 5 kat olur, 7 kat olur burada şu olur diyemiyoruz. Ancak bu Büyükşehir Meclisi'ndeki imar komisyonun onaylayacağı duruma göre belli olur. O da sanıyorum bugün, yarın çıkar. O çıktıktan sonra 1/1000'lik planları çıkartacağız. Okulu nereye koyalım, parkı nereye koyalım, dükkanları nereye koyalım, konutu nereye koyalım, kaç katlı yapalım belli olur" diye konuştu.

"SİZE SIK SIK BİLGİ VERECEĞİZ"

2016 yılında mülk sahipleriyle oturup uzlaşma yapmak, bu işi bitirmek istediklerini ifade eden Başkan Kurt, "Kanuna göre de uzlaşma yaptığımız arkadaş da uzlaştıktan sonra 15 gün içinde boşaltıp gidecek. Dolayısıyla siz de tedbirlerinizi ona göre almalısınız, biz bu aşamada size sık sık bilgi vereceğiz. Şimdi Erenköy'ün oraya daha büyük ve daha organize bir büro hazırlıyoruz. Uzlaşma ve bilgilendirme görüşmelerimizi orada yapacağız. Sizin merak ettiğiniz sorular varsa hem oradaki arkadaşlara, hem burada gerek Oto Tamircileri Odası, Tornacılar Odası, gerek Kooperatifçiler Odası gibi diğer odalarla, kim hangi odaya kayıtlıysa onlarla bağlantı kurabilir. Çünkü biz oranın yöneticileriyle sık sık bir araya geliyoruz, onlara düşüncelerimizi aktarıyoruz, onların düşüncelerini almaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

"ŞU ANA KADAR YAKLAŞIK YÜZDE 40'INI BİTİRDİK"

2016 yılında bir terslik çıkmazsa sanayi çarşısındaki projeyi tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Kurt, "Yapım işi bunun çok küçük bir tarafı. Yani müteahhite verirsin, müteahhit yapar, o iş kolay. Esas olan bu teknik alt yapı çalışmaları ve biz de bunu şu ana kadar yaklaşık yüzde 40'ını bitirdik. Eğer 1/5000'lik plan çıksın Büyükşehir'den, iş yüzde 50 oranında bitmiş olur geri kalan kısmında da sözleşmeyi yaparız. Bizim derdimiz bütün esnafımız ve mülk sahibimizle uzlaşarak bu işi bitirmek. Arkadaşlarımızı çağıracağız ve ikna edeceğiz. Büyük ihtimalle de burası konut ve ticaret bölgesi olacak ama ticarette sanayi olmayacak. Sanayi artık şehir dışına gitmek durumunda. Buradaki ticaretin fonksiyonu farklı olacak. Belki çarşı, pazar, büro gibi bir yapı olabilir. Bunları da 2016 yılında sık sık görüşeceğiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

"AK PARTİ MECLİSTEN GEÇİRMEZ"

Oto Sanayiciler Kooperatifi Başkanı Adnan Karamanlı yaptığı konuşmasında şunları söyledi;

"Başkanım, siz daha seçilmeden önce, seçim beyannamenizde de vardı 2 yılda sanayi çarşısını kaldıracağım diye. Bunu pek çok arkadaşımız biliyor. Ama şimdi 2016 ve ikinci yılınız bitti. Ama ortada şöyle bir sıkıntı var, kendiniz de değindiniz. Buranın 1/5000'lik planları Büyükşehir Belediyesi'nin meclisinde. Mecliste de Ak Parti de çoğunlukta. 1/5000'lik planı Ak Parti geçirecek mi? Diyelim ki, Ak Parti bunu geçirmedi bu durumda burayı yine kaldıracak mısınız? Ak Parti'den gelen duyumlarımıza göre de bu planlar meclisten geçmeyecek gibi. Oradan geçmezse sizin programınız ne olacak?"

"BU KARAR MECLİSTEN GEÇER"

Eskişehir Tornacılar ve Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç, gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmasında, "3-4 seneden beri de şundan yanayız. Buradaki insanları mağdur etmemek için şu anda kurulan ve yüzde 50 safhasına gelen Yunusemre Kooperatifi'mizde sanayide hiç dükkanı olmayanlar için 160 tane civarında 75 veya 120 metrekare dükkanlar ayırdık, onların yapımı da devam ediyor. Onları bildiğiniz üzere hem bakanlık hem de bir banka kanalıyla 25 milyon TL kredi almışız. Alınan o kredi neticesinde dükkanlar yapılmaya devam ediyor. İster üyesi olsun, ister olmasın Tornacılar ve Tamirciler Odası adı altında devam ediyor. Yine de hiç dükkanım yok diyen bu bölgedeki insanlarımız, şehir merkezi değil, bu bölgedeki insanlarımız kişinin üzerinde dükkanı yoksa biz 75 veya 120

metrekare, 75 metrekare için bin TL peşin, aylık 500 TL kira öder gibi yazacağız. 120 metrekarede de 10 bin TL peşin, aylık 800 TL yazmaya devam edeceğiz. Kişinin kendi dükkanı varsa, babasının üzerinde dükkanı var ama burada işi kendisi yapıyorsa onu yazmayacağız. Orayı ranta açmayacağız. Amaç burada hiç dükkanı olmayanlar. Burada kimin dükkanı var, kimin dükkanı yok bunlar tespit edilmiş durumda. Hem belediye tarafından, hem bizden. Kişilerin 2-3 dükkanı olabilir. Bizim Yunusemre Kooperatfinde uyguladığımız hiç dükkanı olmayan ama burada esnaflık yapan kişileri kapsıyor. Bu bölgenin yüzde 78'i Tornacılar ve Tamirciler Odası üyesi. Bir aksilik olacağını zannetmiyorum. Büyük ihtimalle buradaki esnaf arkadaşlarımızın doğrultusunda belediyenin veya bu alanların, bölgelerin içinde kaldığından dolayı, burada kimse mağdur olmadan bu iş gerçekleşecek gibi görülüyor. Ak Parti meclis üyeleriyle de görüşmelerimiz oluyor. Gelecek mecliste bu kararın geçeceğini düşünüyorum. Gönlümüz de ondan yana. Ben her zaman, her yere gittiğimde de söylüyorum önümüzdeki haftalarda bakanlıkta da arkadaşlar bir araya gelecekler, onlarla da bir toplantı düzenleyeceğiz. Buradaki bir kısım arkadaşımız diyor ki 1950'lerde temeli atılmış, buralar sanayi alanı ve bunlar kalacak falan deniyor. Burada sanayi alanı falan kalmadı. Bu bölgenin toplamı konut alanı içinde ilan edilmiş. Yani bir bölge kalkar bir bölge kalır gibi bir durum yok. Ondan Ankara yolu parktan Erenköy Yıldırım Caddesine kadar, bu taraftan da Mayıslar caddesine kadar bu alan komple kalkacak. Gündoğdu alanı dahil olmak şartıyla. Bu alan hepimize ait. Başkanımız Eskişehirli, Eskişehir'in çocuğu. Başkanıma da söyledim. Başkanın bu konuda bizleri de sizleri de mağdur edeceğini zannetmiyorum. Mağdur olursa herkesin yapacağı işler belli. Onun için yolda yürümeye devam edelim" dedi.

Başkan Kurt, Kentsel Dönüşüm Ofisinde Küçük Esnaf İle Bir Araya Geldi

Başkan Kurt, Kentsel Dönüşüm Ofisinde Küçük Esnaf İle Bir Araya Geldi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim