• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Başkan Külcü, Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Başkan Külcü, Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türkiye'nin en büyük gücünün genç nüfus olduğunu belirterek, "Gençliği ne kadar iyi motive edersek yarınlarımızda...

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türkiye'nin en büyük gücünün genç nüfus olduğunu belirterek, "Gençliği ne kadar iyi motive edersek yarınlarımızda o kadar güçlü ve emin ellerde olur. Gençliğin duruşu, bu coğrafyanın kaderini belirleyecek" dedi.

Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından "Yerel Yönetimler ve Üniversite" konulu bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, deneyimlerini gençlerle paylaştı.

Hitit Üniversitesi'nin kuruluşun zorlu bir sürece sahne olduğunu dile getiren Başkan Külcü, her yasa teklifinde, her parlamento yenilendiğinde "Çorum'a üniversite kurulacağı" hikayesinin başladığını her seferinde o hikayenin hüsranla sonuçlandığını hatırlattı.

2005 yılında milletvekili olduğunda Çorum'a üniversite kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Başkan Külcü, adı konusunda yapılan görüş alışverişlerin ardından üniversiteye Hitit adının verilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Üniversitenin kuruluşunda bazı talihsizlikler yaşandığını anlatan Başkan Külcü, "O zamana kadar rektörler hükümeti atarken, Cumhurbaşkanı o dönem bir atama yaptı. 2011 yılında ise bu görev Reha hocamıza nasip oldu. Üniversitenin kampüs meselesi vardı. Bu konu Çorum'un memleket meselesi haline geldi. Uzun bir süre kampüs meselesini tartışan bir kent olduk. Bizim için çok büyük bir sorundu. 2011 yılında bunun üstesinden gelmeye başladık. Güney kampüsünde çalışmalar devam ediyor. Orada bir Sağlık Bilimleri kampüsü başladı. Sonrasında orayı bir Sağlık Üniversitesine çevirebilir miyiz bunun gayreti içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Dün bir üniversitenin varlığının bir kent için önemli olurken, bulunduğu şehrin marka değerini yükseltirken bugün üniversitenin tek başına varlığının kentler için yeterli olmadığına dikkat çeken Başkan Külcü, "Japonya'daki üniversitelilik oranı yüzde 94. Her yerde üniversite olmalı. Her ilde üniversite olmalı. Bu doğru bir yaklaşım. Ancak bunların içini doldurma, oradaki eğitim kalitesiyle fark edilir hale gelmek, ayaklarımızın üzerinde durmak bizim göstereceğimiz gayretle, çabayla, fedakarlıkla doğru orantılı olacak. Bunu yapmazsak geleceğimizle ilgili iddiamız olmaz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin iyi bir eğitim almadan buradan ayrılmanız bizleri üzer. Bunun için el birliği, gönül birliği, fikir birliği yapmak zorundayız. Bunu öncelikle kendimiz sonra millet için yapmalıyız" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını vurgulayan Başkan Külcü, "Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü nereye geldi bakalım. 12-13 yıl önce Türkiye'nin genel bütçesi 119 milyar lira idi. 56 milyar lirası faize, geriye kalan ise işçi ve memur maaşlarına yetmiyordu. Devlet işçi ve memurun maaşını ödemek için borçlanıyor, yatırımlara ayrılan ödenek ise 13 milyar liraydı.Bu yıl ki bütçede eğitim, sağlık ve güvenliğe ayrılan bütçe 300 milyar liranın üzerinde. Nereden nereye geldik. Bu nimettir. Nimetin karşılığında o nimetin şükrünü eda etmek gerekir. Benim görevim bu şehirde ne kadar yapılacak iş varsa bunları en iyi şekilde yapmak. Siz yarının teminatısınız. Kendinizi yarın ihtiyaçları neyi gerektiriyorsa, içinde bulunduğunuz dönem, ülkeyi yöneteceğiniz yıllar neyi istiyorsa ona göre kendinizi hazırlamak zorundasınız. Bunu yapmazsak bir yanımız eksik kalır. Bunun hesabını milletimiz bizden sorar" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük gücünün sahip olduğu genç nüfus olduğunu kaydeden Başkan Külcü, "Türkiye'nin 78 milyon nüfusunun 28 milyonu öğrenci , bunun da 6 milyonu aşkını üniversite öğrencisi. 23 milyon genç varsa yeni iş, yeni okul, yeni hastane, yeni yol demek. Bu kadar şey yük mü. Evet. Bir yük. Diğer taraftan baktığınızda bu bir zenginliktir, Türkiye'nin en büyük gücüde gençliktir. Gençliği ne kadar iyi motive edersek yarınlarımızda o kadar güçlü ve emin ellerde olur" şeklinde konuştu.

Üniversiteler ve belediyelerin toplumu değiştirme, dönüştürme sorumluluğunun bulunduğunu anlatan Başkan Külcü, "Bizim sorumluluğumuz fiziki yatırımlarla alakalı biz yol yaparız. Park yapacağız. Kehtsel dönüşüm projelerini hayata geçiririz. Belediye olarak bu işi yaptığımızı düşünüyoruz.

Üniversitelerinde sosyolojik dönüşüm sorumluluğu var. Kalabalıkların peşine takılıp gitme lüksü yoktur. Üniversitelerin görevi bunu sağlamaktadır. Yol yaparken zemini ve kullanacağız makineyi bilerek doğru planlama yapmanız lazım eğer üniversite toplumda dönüşüm gerçekleştirecekse önce toplumu tanımalı, anlamalı, sonra da böyle bir role girebilmelidir. Yapabiliyor muyuz burası tartışılabilir. Türkiye'de böyle bir problem var. Sadece bilim adamlarında değil, sanatçılarda da var. Siyasetçilerde de var. Biraz göze çarpmaya başlayınca elist tutumlar, davranışlar sergiliyor. Tepeden bakma hastalığı başlıyor, özünden kopmuş bir tip ortaya çıkıyor. Toplumu tanımadan nasıl değiştireceksiniz. Nasıl dönüştüreceksiniz. Oraya nasıl lokomotif olacaksınız" dedi.

Dünyanın hızla değiştiğini anlatan Başkan Külcü, konuşmasında şunları kaydetti; "Bizde bu değişime dönüşüme adapte olmak zorundayız. Bu işin küresel aktörleri var. Uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları, sermaye ve finans grupları. Küresel yapının içerisinde biz nasıl varolacağız. Benzeyerek mi, özümüzden kaybederek mi, bize ait değerleri koruyarak mı var olacağız. Bizi biz yapan değerleri koruyarak, küresel olanı da alarak en güzel şekilde kullanıp bir Türkiye modeli ortaya çıkarabiliriz. Cumhurbaşkanımız bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyor. Biz söylenmesi gerekenleri söyleyelim, yapılması gerekenleri yapalım ondan sonra olması gerekenler olacak. Ülkemizde yaşananlar böyle bir şeyin sonucu. Bölgemde yapılan bir iş varsa operasyon yapılmasına müsaade etmem. Gücüm yeter yetmez bunu bilmiyorum. Biz bir şeye niyet etmek ve gayret etmekle mükellefiz. Bunu yaptıktan sonra gayret etmek bizden netice Allah'tan.

Gençliğin duruşu, bu coğrafyanın kaderini belirleyecek. Sizin duruşunuz milletin duruşunu belirleyecek. Milletin duruşu da bu coğrafyada nasıl bir harita arzuluyoruz, nasıl bir haritaya razı oluyoruz onu belirleyecek. Etrafınızda olan bitenleri iyi okumanızı anlamanızı, analiz etmenizi bekliyorum. Bu ülkenin yarınını sizler belirleyeceksiniz. Olanı biteni iyi anlamak mükellefiyetiniz var. Bunu yaparsanız milletten de sizden razı olacak. Mutlaka kitap okuyun. Televizyon programlarında soruyorlar hobileriniz nedir. Kitap okumak üst düzey bir tutumya. Kitap okumak hobi değildir. Bir ihtiyaçtır zarurettir. Bugününü dünden daha anlamlı hale getirmek istiyorsanız okumanız lazım. Ne bulursanız okuyun. Siz okursanız biz destek oluruz. Spor yapın, müzik dinleyin, resim yapın"

Başkan Külcü, konuşmasının ardından öğrencilerden gelen sorularla, istek ve taleplerini dinledi. Çanakkale Zaferinin 101. yılında "Ecdada 101 Mesaj" konulu kompozisyon şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından, şehitler için okunan 101 hatimin duası Müftü Dr. Ahmet Akın tarafından yapıldı. Program sonunda üniversite tarafından Başkan Külcü'ye 1990 yılında öğrencisi olduğu MYO İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü İşletme Programı'nın öğrenci belgesi verildi.

Söyleşiyi Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Sosyal Bilimler Meslek yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve öğrenciler izledi.

Başkan Külcü, Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Başkan Külcü, Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Başkan Külcü, Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Başkan Külcü, Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Başkan Külcü, Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim