• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Başkan Karatay: "Diktatörlük değil halk iradesi olacak"

Başkan Karatay: "Diktatörlük değil halk iradesi olacak"
AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında değişime olumlu...

AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında değişime olumlu bakanlar olduğu gibi olumsuz bakanların da olduğunu belirterek, sisteme olumsuz bakanların temel iddialarından birisinin tek adam yönetiminin ülkemize hakim olacağı yönünde olduğunu söyledi.

Başkanlık sisteminin tek kişinin idaresi olmadığını dile getiren Başkan Karatay, "Demokrasilerde halkın iradesi egemendir. Halk seçimler yoluyla kendi cumhurbaşkanını veya başkanını seçmektedir. Alt kadronun seçim, atama ve tayini halkın idaresiyle seçilen cumhurbaşkanına veya başkana bırakılmaktadır. Zaten dünya genelinde de demokrasiler bu şekilde işlemektedir. Ülkemize bakıldığında halk oylamasına sunulan 18 maddelik anayasa değişikliği paketine göre Cumhurbaşkanı seçimle iş başına gelmektedir. 2 dönem seçilme hakkı olup en fazla 10 yıl görev yapabilmektedir. Bunu yanı sıra meclise ve Cumhurbaşkanına seçimleri yenileme hakkı tanınmıştır. Bir taraf seçimleri yenileme kararı aldığında diğer taraf da otomatik olarak seçime gitmek zorundadır. Seçimlerin yenilenmesiyle Cumhurbaşkanına tanınan 2 dönem seçilme hakkından biri gitmekte ve geriye bir dönem seçilme hakkı kalmaktadır. Tekrar seçim kararı alınırsa geriye kalan seçim hakkını yeniden seçimler yapılana kadar kullanmakta ve bundan sonra seçilme hakkı bulunmamaktadır. Kısaca seçimleri hangi taraf yenilerse yenilesin seçim kararı alındığında Cumhurbaşkanına tanınan görev süresi otomatik olarak kısalmaktadır. Diktatörlük değil halk iradesi olacak. Egemenlik tabana yayılacak" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir"

Ülkemiz demokrasisine zarar verilmeye çalışıldığına tarihimizde pek çok örnek bulunduğunu belirten Başkan Karatay, "Gerek askeri kanat gerekse PKK/PYD ve FETÖ gibi örgütler devletimize zarar vermeye çalıştı. Uzun yıllardır ülkemizde yaşanan sorunların bertaraf edilmesine olanak tanımayan ve istikrarsızlıkların yaşanmasına sebebiyet veren hükümet sisteminin geçmiş yaşanmışlıklardan dersler çıkararak devletin daha hızlı, adil ve istikrarlı bir şekilde çalışması için tercih edildiği çok açık. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve bu nitelikte anayasamızda açık bir şekilde yer almaktadır. Cumhurbaşkanı hukuk devleti ilkesine göre çalışacak, hukuka aykırı bir işlem yaptığında yargılanacaktır. Yeni sistemle daha sorumlu ve sınırlı yetkiye sahip olan cumhurbaşkanının hukuki denetimi söz konudur. Denetimin, seçimlerin, sürenin olduğu yerde kim nasıl tek adam olacak? Elbette olamayacaktır. Ortada suç olduğunda yüce divanda yargılanarak adalet önünde hesap verecek, millete yanlış yaptığında millet, seçimle verdiği yetkiyi geri alacaktır. Zira yeni sistem halka 100 bin kişinin imzası ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday gösterme hakkı tanımaktadır. Böylece millete karşı sorumlu olan Cumhurbaşkanına yine millet seçimlerde ya oy vermeyerek ya da kendi adayını gösterip destekleyerek hesap soracaktır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim