• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Başkan Gürkan, Balkan Şehitlerini Andı

Başkan Gürkan, Balkan Şehitlerini Andı
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Kahraman Türk ecdadımız bundan tam 103 yıl önce Balkan Savaşları'nda yurdunu ve şehrini düşman işgaline karşı...

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Kahraman Türk ecdadımız bundan tam 103 yıl önce Balkan Savaşları'nda yurdunu ve şehrini düşman işgaline karşı koruyabilmek için açlık, sefalet ve hastalıkla boğuştuğu halde verdiği emsalsiz mücadeleyi saygı, sevgi, rahmet ve minnet duygularıyla anıyor, Türk milletinin bir daha aynı acıları yaşamamasını diliyorum" dedi.

Gürkan, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada. "92 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu/na başkentlik yapan sultanların şehri, şehirlerin sultanı Edirne, Balkan Savaşları'nda tarihinin en zor günlerini yaşamıştır. Açlık ve salgınla mücadele eden ecdadımız Şükrü Paşa'nın kumandasında 5 ay 5 gün boyunca Bulgar askerlerine karşı kahramanca mücadele etmiştir.

Balkan devletlerinin 1912 yılında Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaşta Edirne, Bulgar askerleri tarafından kuşatılmış, Sarayiçi mevkiinde esir tutulan ecdadımız ağaç kabuklarını yiyerek hayatta kalma mücadelesi vermiştir. Bu topraklar uğruna canını kanının son damlasına kadar feda eden kahraman Türk ordusu ve kahraman Türk halkı, sadece düşmanla değil açlık ve hastalıkla da mücadele ederek, Edirne'yi 5 ay 5 gün boyunca savunarak tarihe ismini altın harflerle yazdırmıştır. Açlık ve sefalet altında, cephanenin tükendiği bir anda bile halka ve askere verdiği telkinlerle şehrin kahramanca savunulmasını sağlayan Şükrü Paşa, yardımın gelmeyeceğini anlayınca kenti teslim etmek zorunda kalmıştır. Düşmanın bile hayran kaldığı Edirne savunması, Türk milletinin milli mücadele azminin de canlı kalmasına neden olmuştur. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Edirne'yi kahramanca savunan Şükrü Paşa'yı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve minnet duygularıyla anıyor, Türk milletinin bir daha aynı acıları yaşamaması diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim