• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Başkan Er: “Kıbrıs, bizim için vatan toprağıdır”

Başkan Er: “Kıbrıs, bizim için vatan toprağıdır”
Mersin Barosu Başkanı Ali Er, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Türkiye'nin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, "Kıbrıs bizim için...

Mersin Barosu Başkanı Ali Er, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Türkiye'nin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, "Kıbrıs bizim için vatandır ve vatan toprağıdır" dedi.

Baro Başkanı Er, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Yavru vatan KKTC'nin barışa ulaşmasının 43'üncü yıl dönümünü kutlayan Başkan Er, "Kıbrıs bizim için etrafı sularla çevrili stratejik, siyasi ve jeopolitik öneme sahip bir adadan ziyade, vatandır ve vatan toprağıdır. Kıbrıs'ın tarihi, nasıl kazanıldığı ve uğrunda verilen canlar unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Akdeniz'in 3'üncü büyük adası olan Kıbrıs'ın, 1571-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu,1878 yılında da geçici olarak İngiltere hakimiyetine verildiğini anımsatan Er, İngiltere'nin, 1960 yılına kadar Kıbrıs'a hakim olduğunu kaydetti. 1960 yılında, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın garantörlüğünde Kıbrıs Cumhuriyetinin kurulduğunu, ancak uzun ömürlü ve kalıcı olmadığını dile getiren Er, "Çünkü Kıbrıslı Rumlar Enosis girişimlerini devam ettirerek yüzlerce Kıbrıslı Türk'ü katletmiştir. Garantör devletlerden biri olan Türkiye, Kıbrıslı Türkleri ve yavru vatanı kurtarmak için 1963, 1964 ve 1967 yıllarında girişimlerde bulunmuş, bu girişimler, Kıbrıslı Rumlar tarafından gerçekleştirilen planlı katliamı önlemiş ve binlerce Kıbrıslı Türk'ün hayatını kurtarmıştır. Birinci Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974'te başlamış ve üç gün sürmüştür. Bu harekat sonucunda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Lefkoşe-Girne bölgesine hakim olmuş, 14 Ağustos 1974'te başlayan İkinci Barış Harekatı da birincisi gibi üç gün sürmüş ve bu harekat sonucunda da Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Lefke-Lefkoşe-Magosa hattına hakim olmuşlardır" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda vatan evladı ve kahraman 27 subay, 48 astsubay, 1 deniz sivil işçi ve 422 erin şehit olduğunu belirten Er, KKTC'de bulunan 8 şehitlikten 5'inin, Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşen askerler için yapıldığını ifade etti. Er, "İşte bu nedenlerle KKTC, Türkiye'nin vazgeçilmez bir parçasıdır. KKTC'nin güvenliği, Türkiye'nin güvenliği açısından da gereklidir. Şu gerçek bilinmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti her ne kadar ayrı devlet iseler de gönülleri bir insanların yer aldığı, bir bütünün iki parçasıdır. Kıbrıs Barış Harekatına katılarak, yüce milletimizi başarıyla temsil eden kahraman gazilerimizi yürekten kutluyor, aynı harekatta toprağa düşen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim