• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Başkan Büyükkılıç Restorasyonu Tamamlanan Germir Bezirhanelerinde

Başkan Büyükkılıç Restorasyonu Tamamlanan Germir Bezirhanelerinde
Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, 2015 yılı içerisinde tarihe dokunuş projesi ile ilçede bulunan birçok tarihi yapının restorasyonunun ve çevre...

Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, 2015 yılı içerisinde tarihe dokunuş projesi ile ilçede bulunan birçok tarihi yapının restorasyonunun ve çevre düzenleme çalışmasının tamamlanarak şehrimiz kültür ve turizmine kazandırıldığını söyledi.

Kentsel tasarım müdürü Gürcan Senem ile birlikte Melikgazi Belediyesinde ilçede gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen başkan Büyükkılıç, gezi kapsamında germir de bulunan ve restorasyonu tamamlanan tarihi bezirhanede incelemelerde bulundu. Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç, Germir'in 1900'lü yıllarda nüfusunun 6000 civarında olduğunu ve bölgenin ekonomik ile sosyal düzeyinin yüksek olduğunu, bunda beziryağı ticaretinin büyük katkısı ve öneminin bulunduğunu belirtti.

Bezirhanelerin, bezir yağı elde edilen küçük imalathanelerin ve bezir yağının; ızgın, zeyrek ve belemir gibi bitkilerin bezirhanede işlenmesi sonucu elde edildiğini ifade eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları söyledi.

"Germirimiz bizim için tarihi miras acısından çok önem arz eder. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış Germirimiz deki bezirhane diye bilinen ve 17 tane bölgemizde bulunan bezirhane adete bezir yağının merkezi biz onların bir tanesini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bir bakıma hem görsel açıdan hem tarihimize kültürümüze sahip çıkma acısından bu çalışmaları yapmış bulunuyoruz. Diğerlerinde birkaç tanesini yine hayat geçireceğiz. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bölgemiz bu bölgemizde bulunan kiliseler ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca Germirimiz de bulunan sivil mimari örneklerini de gerekse sokak sağlığı gerekse sivil mimari örneklerini hayata geçireceğiz. Melikgazi'nin her yeri Anadolu tarihinin izlerini taşımaktadır. Üstelik bu tarihi mekânlar doğal güzelliklerin içinde adeta saklanmış gibidir. Bu açıdan ekonomik değeri çok yüksekti. Belediye olarak dönemin ekonomisine damgasını vuran ve şu anda yapıları ile ayrıca bir sanat eseri olan bezirhaneler gün yüzüne çıkarılmıştır. Melikgazi Belediyesi yine tarihe bir dokunuş yaparak tarihine sahiplendiği gibi kültür turizmine bir yapıyı daha kazandırdık"dedi.

Başkan Büyükkılıç Restorasyonu Tamamlanan Germir Bezirhanelerinde

Başkan Büyükkılıç Restorasyonu Tamamlanan Germir Bezirhanelerinde

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim