• BIST 9530.47
  • Altın 2477.439
  • Dolar 32.4256
  • Euro 34.6956
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C

Başkan Aktürk: "Hayvanlarınızı Meradan Çekin"

Başkan Aktürk: "Hayvanlarınızı Meradan Çekin"
Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da kış mevsimi gelmesine rağmen hayvanların meralardan çekilmemesi yavru...

Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da kış mevsimi gelmesine rağmen hayvanların meralardan çekilmemesi yavru atığına neden oluyor.

Kış mevsiminin gelmesi ve henüz yeterli kar yağışı olmaması nedeniyle meraların hâlâ kullanıldığına dikkat çeken Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, meralarda hayvanların yediği otların mineralsiz ve vitaminsiz olduğunu, bu nedenle gebelik döneminde hayvanların yeterli vitamini alamadığı için yavru atıklarının yaşandığını kaydetti. Başkan Aktürk, bu yıl ne yazık ki ülkemizde, bölgemizde ve ilde kurak bir dönem yaşandığını belirterek "Henüz ciddi anlamda kar yağmadı. Tabi kar yağmadığı için küçükbaş hayvanlarımız meralarda otluyor. Bunun avantajı olduğu kadar dezavantajları da var. Belki vatandaşımız yem yedirmediği için kâr ettiğini sanıyor ama ne yazık ki şu an kar yağmadığı için Aksaray'da yavru atıkları mevcut" dedi.

"BİLİMSEL OLARAK NEDENİNİ TESPİT ETTİK"

Yavru atıkları nedeniyle örnek alarak tahlil yaptıklarını belirten Aktürk, şöyle konuştu: "Biz, bunların tahlilini Aksaray Veterinerlik Fakültesinde yaptırıyoruz. Bir hastalık var mı diye bakıyoruz. Bütün tahlillerin sonucu vitamin ve mineral eksikliğine bağlı yavru atığı olduğunu bilimsel olarak tespit ettik. Tabi kar yağmadığı için üreticilerimiz merada hayvan otlatmaya çalışıyor. Ancak şu an ot vitamin ve mineral alanında ne yazık ki fakir. Gebeliğin son döneminde protein, mineral ve enerji bakımından zengin yemle hayvanları beslememiz gerekiyor. Bu günler bizim harman zamanımız. Hayvanlardan kuzuları canlı olarak almak zorundayız. Almak için de enerji, vitamin ve mineral bakımından zengin yemle beslemek gerekir. Ancak üreticilerimizin bir kısmı bu yemleri yedirmemek için hâlâ hayvanlarını meralardan çekmedi. Hem mera tahrip edilerek önümüzdeki dönem için sıkıntıya giriyor hem de hayvanlar bu yemleri yemediği için ne yazık ki yavru atıklarına neden oluyor."

"KÂR GİBİ GÖRÜNÜYOR AMA ZARAR EDİLİYOR"

Üreticilerin özel yem yedirmeyip meralarda hayvanların karnını doyurduğu süreçte kâr ettiğini sandığını, ancak vitaminsiz otların hayvanlarda yavru atığına neden olduğu için zarar edildiğini belirtti. Başkan Aktürk, üretici kâr ettiğini zannederken aslında zarar ettiğini belirterek şunları söyledi: "Münferit vakalar yaşıyoruz. 3 tane, 5 tane, 10 tane hatta 20 yavru atığı veren işletmelerimiz var. Biz bunların kontrol ve denetimlerini yapıyoruz. Tarım il ve ilçe müdürlüklerimiz ve birliğimiz ile müdahale ediyoruz ama sıkıntı yaşayan hayvanı geri döndürmek mümkün değil. Yavru atıkları sadece vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olduğu için biz tedbir alamıyoruz. Tedbiri üreticinin alması lazım. Hayvanlarını fabrika yemleri, yonca, arpa veya buğdayla beslemesi lazım. Çünkü bu işten para kazanmak istiyorsak hayvanlarımıza bu iş için yatırım yapmak zorundayız."

Başkan Aktürk: "Hayvanlarınızı Meradan Çekin"

Başkan Aktürk: "Hayvanlarınızı Meradan Çekin"

Başkan Aktürk: "Hayvanlarınızı Meradan Çekin"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim