• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Basit Tedbirlerle Şap Hastalığından Korunabilirsiniz

Basit Tedbirlerle Şap Hastalığından Korunabilirsiniz
Kula Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, şap hastalığının ortaya çıkışı ve şap hastalığından korunma yolları hakkında...

Kula Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, şap hastalığının ortaya çıkışı ve şap hastalığından korunma yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Ayyıldız,, "Şap hastalığı daha çok koyun, keçi, sığır, manda gibi çift tırnaklı hayvanlarda ağız içinde tırnak, meme ve deri gibi bölgelerde yaraların oluşmasıyla görülen virüs dediğimiz küçük mikroplarla bulaşan bir hastalıktır. Gerekli tedbirler alındığında insanlara bulaşma ihtimali neredeyse yoktur. Şap hastalığından korunmak için başta hayvanlar aşılanmalı ve hayvancılıkla uğraşan kişiler hijyen konusunda bilinçli olmalıdır." dedi.

"Hayvan bakıcıları için en başta yapılması gereken şey bir veteriner hekime danışmaktır." diyen Ayyıldız, "Hayvancılıkla uğraşan kişiler, basit tedbirler alarak hem kendi sağlıklarını hem toplum sağlığını korumalıdır. Hayvan bakıcıları ahırlarda yıkanması kolay su geçirmeyen kıyafetler (tercihen tulum) giymeli, ahırdan çıkınca bu kıyafetleri fırça ve deterjan yardımıyla temizlemelidir. Ahırların temizliğinin düzenli olarak yapılması havalandırmanın ve aydınlatmanın yeterliliğinin sağlanması önemlidir." şeklinde konuştu.

TEMİZLİĞİ VE BAKIMI UYGUN MAKİNELERLE SAĞIM YAPILMALIDIR

Ayyıldız açıklamasını şöyle tamamladı: "Sağımın tercihen temizliği ve bakımı uygun olan makinelerle yapılmalı, el ile yapılıyorsa eldiven kullanılmalı, sağım öncesi ve sonrası eller dezenfektanla yıkanmalıdır. Çiğ süt ile temastan kesinlikle kaçınılmalıdır. Ahırların ve kümeslerin rutin temizliği dışında bir uzman görüşü alınarak nitelikli temizliği yapılmalı gerekirse kireç ile boyanmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan kişiler kullanımı zorunlu olan tek kullanımlık bone, eldiven, iş gözlüğü gibi malzemeleri kullanmaktan kaçınmamalıdır. Böylece kişi üzerine sıçrayıp hastalık yapabilecek her türlü salgı, dışkı ve idrardan korunmuş olur. Şap hastalığı insana hayvanlardan deri, salgı, dışkı gibi bilinçsiz temas yoluyla ve çiğ süt içilmesi, çiğ süt kullanılarak yapılan süt ürünlerinin tüketimi gibi yollarla bulaşır. Şap hastalığına yakalanan kişilerde ateşlenme, yorgunluk; ağız, gırtlak boğazda kesecikler, deride kabarcıklar ya da yara şikayetleriyle ortaya çıkar. Hastalık insandan insana bulaşmaz. Ancak viral bir hastalık olduğundan çok çeşitlidir ve tam bir tedavisi yoktur. Hastalıkla en etkin mücadele alınacak basit fakat etkili tedbirlerle sağlanır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim