• BIST 9693.46
  • Altın 2507.739
  • Dolar 32.5882
  • Euro 34.8421
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Basın özgürlüğüne demir makas

Basın özgürlüğüne demir makas
Kayyum atanan KOZA-İPEK Yayın Grubu’nun İstanbul’daki binasının önü polisin gazlı, sulu müdahalesine sahne oldu. Canlı yayın kablosunu kopartan polisler kapı önündekileri gazla dağıttı ve demir kapıyı keserek içeri girdi.

KOZA-İPEK Yayın Grubu’na ait Kanaltürk TV, Bugün TV ile Bugün ve Millet gazetelerinin bulunduğu Mecidiyeköy’deki binada, kanal çalışanları ve izleyenleri sabaha kadar nöbet tuttu. Sabah saat 04.45 sıralarında Çevik Kuvvet otobüsleri ve 2 TOMA, binanın önüne geldi. Bu sırada toplanan kalabalık, alkış ve ıslıklarla polisin gelişini protesto etti.

KOZA-İPEK Yayın Grubu’na ait Kanaltürk TV, Bugün TV ile Bugün ve Millet gazetelerinin bulunduğu Mecidiyeköy’deki binada, kanal çalışanları ve izleyenleri sabaha kadar nöbet tuttu. Sabah saat 04.45 sıralarında Çevik Kuvvet otobüsleri ve 2 TOMA, binanın önüne geldi. Bu sırada toplanan kalabalık, alkış ve ıslıklarla polisin gelişini protesto etti.

TERS KELEPÇELİ GÖZALTI

Binaya giren polisler içerideki çalışanları yaka paça dışarı çıkarttı. Bazı çalışanlar yere yatırılarak gözaltına alındı. Ters kelepçe takılan bir çalışan, daha sonra kelepçeli olarak bırakıldı. Binanın içi boşaltıldıktan sonra Kayyum ekibi polis eşliğinde içeri alındı. Binadaki çalışanlardan bazıları da yaşanan arbede de yaralandı. Bir gazeteci ise yaralı elindeki sarı basın karını göstererek ‘Basın kartıma kan bulaştı’ dedi.

Bina içindeki çalışanların tamamı dışarı çıkarıldıktan sonra Kanaltürk TV canlı yayın kablosu polis tarafından koparılarak canlı yayına son verildi. Kapıda bekleyenlere TOMA’dan basınçlı su sıkılarak dağıtıldı. TOMA’nın önüne gelen 4 kişi ise hareket etmesini önlemek için elleriyle TOMA’yı ittiler. Biber gazı sıkılan 4 kişi polis tarafından uzaklaştırıldıktan sonra TOMA su sıkmaya devam etti. Yaşanan arbedede polisler çekim yapan kameramanları da engelledi.

YAYINI KESİP KAMU SPOTU GİRDİLER

Kayyum ekibi içeri girdikten sonra reji odasına geçti ve yayını sonlandırmak istedi. Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros şunları söyledi: “Kanalın genel yayın müdürü benim. Bu yayın devam edecek. Yayına müdahale edemezsiniz.” Ancak tartışmaların ardından yayın saat 16.33’te kesildi ve iki televizyonun ekranı karardı. 

MHP’Lİ YÖNETİCİYLE YUMRUK YUMRUĞA

MHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin metin yazarı İzzet Ulvi Yönter ile MHP İl Başkanı Mehmet Bülent Karataş ve Başkan Yardımcısı Erdem Kekeç saat 11.00 sıralarında canlı yayın için binaya geldi. Ancak polis içeri girmelerine izin vermedi. Çıkan arbedede İl Başkan Yardımcısı Erhan Kekeç’le polisler yumruklaştı.

HDP VE CHP ZİYARET ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP’li vekiller Mahmut Tanal, Barış Yardakaş ve Eren Erdem ile HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP’li vekiller Garo Paylan ve Ali Kenanoğlu İpek Yayın Grubu’nu ziyaret etti. Demirtaş, “Hukuksuzluğun karşısındayız. Bu AKP’nin utancıdır. Seçime birkaç gün kala muhalif kanalların susturulmaya çalışılması kafalarda şaibeleri daha da artıracaktır. Korkunuz ne? tereddüdünüz ne? Seçim günü yapılacak yayınlarla ilgili tereddüdünüz mü var” dedi.

JET GÖREVDEN ALMA

BUGÜN TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, dün kapıdaki arbede sürerken ekranda canlı yayında gelişmeleri aktarmayı sürdürdü.  Ancak kapının polislerce demir makasla kesilip içeri girilmesinden bir süre sonra Toros da ekrandan uzaklaştırıld. Toros, kayyumlar Bilal Koyuncu, Çetin Albay, Ümit Önal, Fatih İçin, Hadi Bal’ın imzaları olan el yazısıyla yazılı tutanakla görevden alındı.

TBB: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ASKIYA ALMA

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, KOZA-İPEK Holding ve şirketlerine kayyum atanması kararının, başta mülkiyet hakkı ve basın özgürlüğü olmak üzere, çok sayıda temel hak ve özgürlüğü ihlal ettiğini, basın hürriyetinin gerekçesiz askıya alındığını öne sürdü. Feyzioğlu, şu değerlendirmeleri yaptı: “Koza-İpek Grubu’na kayyum görevlendirmesine ilişkin karar, CMK’nın konuya ilişkin 133. maddesindeki şartları taşımıyor. Bu haliyle işlemin başta mülkiyet hakkı ve basın özgürlüğü olmak üzere, çok sayıda temel hak ve özgürlüğü ihlal ettiği, özellikle basın hürriyetinin gerekçesiz bir şekilde askıya alınmasının, toplumda yaşayan her bireyin temel hak ve hürriyetlerini kısıtladığı, hukkuki güvenlik ilkesini ağır şekilde zedelediği görülmektedir.” 

Kaynak: Hürriyet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim