• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C

Başbakanlıktan 'akıllı devlet' projesi

Başbakanlıktan 'akıllı devlet' projesi
Başbakanlık tarafından tüm e-devlet çalışmalarının bir araya getirileceği, "akıllı devlete" geçişi sağlayacak Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Başbakanlık tarafından tüm e-devlet çalışmalarının bir araya getirileceği, "akıllı devlete" geçişi sağlayacak Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi'nin (KAYSİS) hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Başbakanlıkça yüzde 100 milli bir proje olarak geliştirilen KAYSİS ile kamu yönetiminde yer alan tüm unsurların elektronik ortamda tanımlanmasına ve bunların her birine ait özel kodların oluşturulmasına başlandı.

Vatandaşa, taşıdığı şartlara uygun kamu hizmetlerine başvurma imkanı

Sistemin kurulumu tamamlandığında kamu kurumlarındaki elektronik uygulamalar birbirine entegre edilerek devletteki tüm kurumların, tek bir kamu kurumu gibi çalıştırılması öngörülüyor.

Akıllı devlet sisteminin hayata geçirilmesiyle internet üzerinden sisteme girenlerin kimliği, doğum tarihi, ikametgah adresi, tapu, adli sicil, eğitim, sosyal güvenlik gibi tüm bilgileri otomatik olarak ilgili kurumların veri tabanlarından toplanacak ve eş zamanlı değerlendirilebilecek. Vatandaşa, taşıdığı şartlara uygun kamu hizmetlerine başvurma imkanı sunulacak.

Elektrik, su, telefon aboneliği otomatik gerçekleştirilecek

Sistem kapsamında, bir hizmete başvurulduğunda, ona bağlı olabilecek diğer kamu hizmetleri de paket halinde sunulacak. Örneğin, taşınan bir ailenin, yeni ikamet adresi sisteme kaydedildiği anda elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelikleri isteğe bağlı olarak otomatik gerçekleştirilecek.

Aynı anda en yakın aile hekimine kayıt işlemi yapılacak, ailede okuyan çocuklar varsa yakındaki dengi okula nakil işlemi gerçekleştirilecek, periyodik alınan sağlık hizmetleri varsa yeni ikamet bölgesindeki bir hastanede randevu kayıtları oluşturulacak. Taşınan kişi kamu görevlisi ise görev yolluğu hesabına yatırılacak.

Akıllı devlet altyapısının 2019 sonuna kadar tamamlanması ve ardından e-devlet hizmetlerinin akıllı devlet yapısına uyarlanmaya başlanması planlanıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim