• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Başbakanlıkta tarihi buluşma

Başbakanlıkta tarihi buluşma
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan tarihi buluşma sonrası açıklamada bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olayları ile ilgili yayınladığı taziye mesajının ardından, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan Başkanlığındaki bir heyetle görüştü. Görüşmede Erdoğan'ın tarihi mesajı ve önümüzdeki süreçte atılacak adımların değerlendirildiği belirtiliyor.
Aram Ateşyan Başkanlığındaki heyette, Surp Kırgiç Ermeni Hastanesi Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, Karagözyan Okulu Başkanı Dikran Gülmezgil ve Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyanın yardımcısı Din adamı Ayk Mürzoğlu yer aldı.
Ateşyan görüşme sonrası yaptığı ilk açıklamada; "Dostluk kurmak için neleri feda etmek gerekiyorsa iki taraf da elinden geleni yapacak. Neler olacağını ben bilemem. Karşınızdakiyle dost olmak istiyorsanız sadece seni seviyorum demekle olmaz. Sevgi fedakarlık gerekir. Fedakarlık yapacağız ki dostluk köprüsü kurulsun" dedi. 
ERDOĞAN'A "OSMANLI ÇEŞMESİ" HEDİYESİ
Görüşme sırasında Patrik Vekili Ateşyan, Başbakan Erdoğan'a Paşabahçe'nin "Osmanlı Çeşmesi"ni hediye ederken, Başbakan Erdoğan da patrik vekiline Gümüş Anı Tabağı sundu.
Başbakan Erdoğan 23 Nisan'da tarihi bir taziye mesajı yayınlayarak, 1915 yılındaki Tehcir olayı sırasında yaşananlar için, "Acıları anlamak ve paylaşmak insanlık vazifesidir. Savaş sırasında yaşanan hadiseler hepimizin ortak acısıdır" demişti.
HEDİYEDE DİKKAT ÇEKEN ANLAM
Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan'ın Başbakan Erdoğan'a sunduğu "Osmanlı Çeşmesi" hediyesinin dikkat çekici bir anlamı bulunuyor. İstanbul'da sokakları süsleyen sebil ve çeşmeler, ortak yaşam kültürünü ifade ediyordu. sadece evlerin su ihtiyacını karşılamakla kalmayan çeşmeler aynı zamanda yoldan geçenlerin ihtiyaçlarını da karşılayarak, iyilik amaçlı yapılar olarak dikkat çekiyordu. bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu döneminde hemen her sultan, sadrazam ya da valide sultan dönemin siyasal ve sosyal gücünün göstergesi niteliğinde çeşmeler ve sebiller yaptırıyordu. Paşabahçe'nin "Osmanlı Çeşmesi"i de bu anlayışla üretilmiştir.
ERDOĞAN MESAJINDA NE DEMİŞTİ?
Erdoğan, 9 dilde yayınlanan mesajında "Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarına kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. Yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" demişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim